Nejčastější nemoci a úrazy na letní dovolené: Co všechno kryje cestovní pojištění?

16.05.2016 0:00

Sezóna letních dovolených odstartovala a mnozí z nás už plánují, kam se letos vydají za odpočinkem.

Nejčastější nemoci a úrazy na letní dovolené: Co všechno kryje cestovní pojištění?
Foto: dodavatel TZ
Popisek: cestování

Vytoužená dovolená však nebývá pouze zdrojem zajímavých a vzrušujících zážitků, jak bychom si přáli. Každým rokem během zahraniční rekreace onemocní, utrpí úraz či zemřou řádově stovky Čechů, přičemž příčiny přirozených i nepřirozených úmrtí jsou různé. Co všechno zahrnuje cestovní pojištění v základní podobě?

Podle Kateřiny Petříčkové, tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), se v případě nemocí nejčastěji jedná o trávicí a žaludeční potíže, průjmy a nemoci dýchacích cest, u starších lidí pak převládají zástavy srdce. Příčinou zažívacích potíží bývá neomyté ovoce a zelenina, pouličně prodávaná zmrzlina, voda nebo stánky s rychlým občerstvením s nedostatečnými hygienickými podmínkami pro přípravu pokrmů. Jsou typické především pro země severní Afriky, kde jsou přezdívány „faraonova kletba“. Vážné úrazy s trvalými nebo dokonce smrtelnými následky způsobují dopravní nehody či provozování sportovních aktivit včetně plavání. Podle údajů ze statistik AČCKA a jednotlivých pojišťoven ročně zemře v zahraničí zhruba 400 Čechů.

Cestovní pojištění je nutnost

I když výše uvedeným situacím nejde zcela předejít, můžete se na ně alespoň připravit s cestovním pojištěním, a tak minimalizovat peněžní výlohy na zdravotní péči, léky, hospitalizaci nebo případný převoz do vlasti. Na co se cestovní pojištění v základní podobě vztahuje a proti jakým rizikům je třeba se dodatečně připojistit? „Z pojištění se poskytuje úhrada nezbytných nákladů na ošetření, kterému se byl pojištěný nucen podrobit v důsledku úrazu či nemoci. Tyto nezbytné náklady, nazývané též léčebné výlohy, standardně zahrnují lékařské ošetření, pobyt v nemocnici, léky předepsané lékařem, přepravu do nejbližšího zdravotnického zařízení a náklady na repatriaci pojištěného, příp. jeho tělesných ostatků,“ vysvětluje Ing. Tomáš Voharčík, jednatel internetového srovnávacího portálu Top-Pojištění.cz, největšího prodejce cestovního pojištění online na tuzemském trhu. Průměrná doba sjednání cestovního pojištění prostřednictvím portálu je do dvou minut, přičemž sleva online může činit až 50 %. Porovnání nejlevnějšího a nejvýhodnějšího cestovního pojištění včetně kalkulace ceny provedete snadno a rychle po zadání několika vstupních parametrů.

„Nesmírnou výhodou v podobných situacích je i nonstop dostupná asistenční služba v českém jazyce, která vám poradí s dalším postupem v situaci, kdy si často vlivem stresu nevíme rady a nejsme schopni racionálně uvažovat,“ doplňuje Voharčík k tomu, co je součástí základního balíčku cestovního produktu. Základní balíček tedy zahrnuje pokrytí léčebných výloh a konzultaci asistenční služby. Doplňkové typy pojištění mimo základní rozsah zahrnují například úrazové připojištění, pojištění zavazadel a pojištění odpovědnosti.

Jak postupovat při onemocnění či úrazu v cizině?

Ze všeho nejdříve vyhledejte nejbližšího lékaře. Pokud jste ubytováni v hotelu, obraťte se na hotelového lékaře, pokud máte zajištěno vlastní ubytování, vyhledejte pohotovost, která se nachází v dostupné vzdálenosti v každém turistickém středisku. Lékaři se prokažte pojistkou či informační kartičkou, která slouží jako důkaz o uzavřeném pojištění. Je třeba počítat s tím, že zejména soukromí lékaři mohou požadovat za poskytnuté ošetření peníze v hotovosti. V takovém případě si nechte na zaplacenou částku vystavit účet. Totéž platí při nákupu léků v lékárnách. Bude-li nutná hospitalizace, pak se nemusíte o nic starat, neboť vše potřebné si nemocnice vykomunikuje přímo s asistenční službou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…