Násilí v Nigérii ve jménu pomateného náboženského fanatismu, říká Bělobrádek

05.01.2012 18:56

A dodává: „Vítáme výjimečný stav vyhlášený nigerijským prezidentem v krizových oblastech, kde působí militantní muslimská sekta Boko Haram zodpovědná za neomluvitelné násilné činy proti lidskosti,“ říká Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL. Poprvé se takto rozhodně postavila naše jediná křesťanská strana proti islámským fanatikům...

Násilí v Nigérii ve jménu pomateného náboženského fanatismu, říká Bělobrádek
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

KDU-ČSL odsuzuje násilí páchané v Nigérii na křesťanech a na umírněných muslimech, kteří se násilí staví do cesty.

Co se děje v Nigérii?


"Ve čtvrti Mairi došlo dnes večer ke dvěma explozím. Výbušniny byly umístěné v kanálu a odpálené, když se nikdo nenacházel v jejich blízkosti," sdělil agentuře AFP mluvčí speciálních vojenských jednotek ve městě Maiduguri, podplukovník Hassan Muhammed.

Nigérie v posledních dnech zažívá náboženské střety. Nejlidnatější africká země je rozdělena na převážně muslimský sever a křesťanský jih.

Ke středečnímu útoku se přihlásila nigerijská islamistická sekta Boko Haram. "Jsme zodpovědní za bombové útoky ve městech Damaturu a Maiduguri dnes večer," sdělil agentuře AFP nejmenovaný zástupce sekty. "Je to naše odpověď na vypršení našeho ultimáta, které jsme dali křesťanům, aby se vystěhovali z muslimského severu," dodal.

Sekta Boko Haram, což je několik frakcí, shodujících se na  zavedení islámského práva šaría, zaútočila o Vánocích na katolické kostely a pozabíjela čtyři desítky lidí.

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan vyhlásil v sobotu v částech států Borno, Niger, Plateau a Yobe na severu země výjimečný stav.

KDU-ČSL chce do věci vtáhnout EU


Místopředseda lidovců pro zahraniční politiku a obranu Pavel Svoboda k tomu dodává: „KDU-ČSL bude prostřednictvím svých europoslanců a senátorů usilovat aktivně o to, aby tyto i další projevy náboženského fanatismu vyvolaly odpovídající reakci nejen v České republice, ale i na úrovni Evropské unie. Násilné chování nesmí být tolerováno, ať je jeho obětí kdokoli, ať už je to v Nigérii, v Egyptě, Iráku, Indii nebo Číně. Lidský život a lidská důstojnost jsou nedotknutelné hodnoty.“


Lidovci jsou připraveni povzbudit k aktivnějšímu přístupu představitele české a unijní zahraniční politiky tak, aby vedení nigerijského státu ucítilo mezinárodní podporu v tvrdém postupu vůči násilnickým excesům sekt.

 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …