Petr Uhl překvapuje: Evropské i české právo Johna chrání. Může si dělat, co chce

03.11.2012 9:49

Komentátor Práva Petr Uhl se zamýšlí nad tím, zda je správné, aby předseda Věcí veřejných Radek John byl novinářem, ale zároveň stále i politikem. Podle něj „etické“ protesty politiků nemají oporu v zákoně. A Johnovi slouží celý humbuk kolem jeho nového novinářského angažmá prý i jako reklama, ovšem nezasloužená.

Petr Uhl překvapuje: Evropské i české právo Johna chrání. Může si dělat, co chce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

Bývalý ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John podepsal smlouvu s vydavatelstvím mediálního magnáta Jaromíra Soukupa Empresa Media a hodlá publikovat své texty o ‘mafiánské chobotnici rozkrádající veřejné peníze v této zemi‘ v časopisech tohoto vydavatelství - tedy například v Týdnu nebo v Instinktu. John navíc má pro televizi Barrandov v rámci vydavatelství připravovat i pořad připomínající známé Na vlastní oči.

Jenže jak je možné, že John opět pracuje v médiích, aniž by se vzdal své poslanecké židle, to od čtvrtka řeší hned několik politiků všech stran včetně premiéra Petra Nečase. A vyzývají Johna k úplnému odchodu ze sněmovny. Podle názoru předního politického komentátora a bývalého poslance Petra Uhla to je ovšem jen na Johnově rozhodnutí, zda tak učiní.

„Pokud jde o Radka Johna, evropské a české právo ho chrání, aby si dělal, co chce. Je věcí poslanců, nechají-li ho ve sněmovně ve funkcích. Poslaneckého mandátu ho nikdo nezbaví,“ píše Uhl v dnešním svém komentáři zveřejněném v deníku Právo.

Musí to sledovat policie a také státní zastupitelství

Podle Uhla je pak věcí policie a státního zastupitelství, aby sledovaly, zda John neohrožuje utajované informace - pokud k nim bude mít v bezpečnostním výboru vůbec přístup - nebo zda neoprávněně nakládá osobními údaji.

„Dále je i věcí zaměstnavatele, zda neúspěšného a popleteného ministra a politika zaměstná jako mediálního odhalovače všeho zla, a bude věcí lidí, zda se na Johna budou dívat. ´Etické´ protesty politiků, včetně těch, kteří se tím teď cítí ohroženi, nemají oporu v zákoně. A Johnovi slouží jako nezasloužená reklama,“ uvádí dále Uhl.

A připomíná, že v politických stranách, s omezeními například u funkcí, mohou být i členové mediálních rad, soudci, státní zástupci a podobně.

„Kromě ČR neznám zemi, kde by se poslancování a novinařina chápaly jako konflikt zájmů. Jiná věc, zda životní partnerka třeba prezidenta republiky přestane se zvolením svého druha v novinách působit. V Německu přestala, ve Francii ne. Vždy jsou hlasy proti každému rozhodnutí, ale aby někdo tvrdil, že jedno či druhé je nemravné, nemorální (tedy dnes se musí říkat ´neetické´), to v demokratické společnosti, postavené na psaném právu, není dobře možné,“ uzavírá pak Uhl k Johnově politickému a také novinářskému angažmá.

Aby ale bylo jasno, že není rozhodně žádným fandou Věcí veřejných, tak na závěr připomíná, že Radek John a jeho VV jsou pro něj symbolem pokleslosti české „politiky“, tedy neschopnosti, ubohosti a dokonce i nestoudnosti „politiků".

„Projekt VV byl od začátku podvodným projektem, kde byl John jen maskotem. Slovo ´politika´ jsem dal do uvozovek proto, že jeho smysl se za posledních dvacet let v češtině změnil. Ustálil se jako označení odborné, specializované činnosti, oddělené od ostatního života,“ dodává Uhl v komentáři.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…