Plánujete dovolenou v přírodě? Přečtěte si, na co si dát pozor

04.08.2015 0:00

Pokud máte za celý rok dost nablýskaného prostředí klimatizovaných budov a ruchu velkoměsta, dejte na letošní dovolené přednost darům přírody. Co s sebou a jak obelstít všemožné nástrahy, které na vás v džungli čekají?

Plánujete dovolenou v přírodě? Přečtěte si, na co si dát pozor
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: ilustrační foto

Zkontrolujte veškerou výbavu

Pokud jste po několika letech vytáhli stan, spacák a karimatku, vše před dovolenou vyzkoušejte doma, zda funguje a nechybí vám žádné části. Totiž zjistit několik desítek kilometrů od civilizace, že vám chybí několik kolíků na zachycení stanu, není nic příjemného. Pokud potřebné vybavení teprve plánujete nakoupit, poraďte se s odborníky a nekupujte zajíce v pytli. Určitě nechcete, aby vám menší přeháňka stan rozpustila.

Vyzrajte na havěť

V přírodě se nachází spoustu zvířátek, která vám můžou večerní posezení u táboráku znepříjemnit. Zásobte se repelenty, nenechávejte ležet jídlo, abyste nepřilákali možné predátory a ujistěte se, že vy i vaše děti jste očkovaní proti klíšťové encefalitidě. ZP MV ČR svým klientům na toto očkování nabízí příspěvek ve výši 600 Kč. Pokud tedy očkovaní nejste, ihned svou chybu napravte a prozatím si vezměte dlouhé rukávy a nohavice.

Nezapomeňte si sebou zabalit lékárničku

Je krásné, že si chcete užít dovolenou bez vyrušení a daleko od lidského obydlí, ale v případě, že se vám přihodí drobné zranění či vám bude nevolno, je dobré s sebou mít vše potřebné. Nezapomeňte na léky na bolest a na střevní potíže. Stejně tak přibalte náplasti, dezinfekci a minimálně obinadlo.

Zopakujte si skautské základy

Určování polohy, rozdělání ohně či jednoduchý uzel ambulanťák či dračák vám možná v normální případě mohou připadat jako něco, co nebudete potřebovat, v přírodě to však platí opačně. Zopakujte si to, co vás v mládí naučili na táboře a spolehněte se na své instinkty lovce.

Nechte elektřinu doma

Vařič a telefon je povolen. Pokud však budete po lese pobíhat s vaším smartphonem a zoufale hledat místo, kde budete mít 3G připojení, je něco špatně. Neberte s sebou ani notebooky, tablety a nedej bože rádio. Jakmile jste se rozhodli strávit nějaký čas po staru, tak to také dodržte a užívejte si chvíle  klidu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…