Počet obětí tabáku se na světě ztrojnásobil

29.03.2012 0:00

Počet lidí, kteří umírají v důsledku užívání tabáku, se za posledních deset let skoro ztrojnásobil. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na organizaci World Lung Foundation.

Počet obětí tabáku se na světě ztrojnásobil
Foto:
Popisek:

Její zástupci varují, že pokud bude současný trend pokračovat, láska k tabáku a pasivní kouření se stane v tomto století osudnými miliardě lidí a jeden život si vyžádají každých šest sekund.
   
Podle dnes zveřejněné čtvrté edice takzvaného Tabákového atlasu, který mapuje epidemii kuřácké závislosti, protikuřácké kampaně nebo taktiku tabákových koncernů, připravila tato droga za poslední dekádu o život 50 milionů lidí. Její užívání je příčinou smrti u 15 procent mužů a sedmi procent žen.
   
V Číně se tabák stal zabijákem číslo jedna - ročně způsobuje smrt 1,2 milionu lidí. Autoři atlasu očekávají, že tento počet se do roku 2030 vyšplhá na 3,5 milionu.
   
Michael Eriksen, jeden z autorů zprávy a ředitel Institutu veřejného zdraví na Georgijské státní univerzitě, v souvislosti s údaji z Číny řekl, že zatímco v rozvinutých zemích kuřáků ubývá, v chudších oblastech světa po cigaretě sahá stále více lidí.
   
Ředitel Světové nadace pro plíce Peter Baldini obvinil tabákové koncerny, že si mnou ruce nad ignorancí mnoha lidí co do skutečných následků kouření a že se snaží podkopávat zdravotní politiku v mnoha zemích, která by mohla pomoci zachránit miliony lidských životů.
   
Autoři zprávy si stěžují na to, že velké tabákové firmy zesílily svůj boj proti opatřením namířeným proti kouření. Snaží se podle nich zdržovat nebo vůbec znemožnit, aby začaly platit zákony zakazující kouření na veřejných místech, reklamy nebo zavádějící varovné nápisy nebo obrázky na krabičkách cigaret.
   
"Nemůžeme dovolit, aby tabákový průmysl měl navrch. Tabák je zabiják, neměl by se propagovat, dotovat ani idealizovat," uvedla v předmluvě k Tabákovému atlasu Margaret Chanová, generální ředitelka Světové zdravotnické organizace.
   
Kouření způsobuje rakovinu plic a další nemoci dýchacích orgánů. Výrazně zvyšuje také riziko srdečních onemocnění, která jsou na světě nejčastější příčinou smrti.

(MB,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…