Pohled na metropoli z perspektivy bezdomovce? Po Londýnu i Praha, referuje rádio

13.11.2012 12:41

Kam na polévku a meltu zdarma? A ve které čtvrti jsou u popelnic nejčastěji oblečení i knihy? Takové informace najdete od letošního srpna ve specializované službě Pragulic, což je jakýsi průvodce ulicemi Prahy optikou bezdomovců. O službě informuje Český rozhlas.

Pohled na metropoli z perspektivy bezdomovce? Po Londýnu i Praha, referuje rádio
Foto: Hans Štembera
Popisek: Turisté v Praze

„Objevit Prahu úplně jinak, optikou ulice, umožňuje od letošního srpna specializovaná služba Pragulic. Procházka Prahou s bezdomovci je každopádně zážitek, dopřávají si ho tuzemští i zahraniční návštěvníci,“ tak o neobvyklém projektu referuje Český rozhlas, jehož reportéři osobně službu vyzkoušeli.

Turisty totiž po Praze kvalifikovaně provádějí lidé bez domova. „Zájem je o něco vyšší ze strany zahraničních turistů, ale je fakt, že se nám osvědčilo, že pátky a soboty lidi zajímají,“ uvedla při prohlídce Tereza Jurečková z Praguliku, která službu nabízí.

„Na bezďácích se podle barvy kůže pozná, kdo je spíš na víno a kdo na rum. Ty na vínu jsou červený a ty na rumu jsou žlutý, opravdu. Ale neříkám, že všichni jsou notorici,“ vysvětlil pak při procházce Karlínem Jan Badalec.

Ten se podle zjištění rozhlasu na ulici ocitl po komplikovaném rozvodu a žije tak už přes deset let. Své klienty vodí hlavně po antikvariátech, přivydělává si totiž i záchranou a prodejem vyhozených knih.

I zvířata bez domova

„Turisty neváhá vzít ani na návštěvu k přátelům, mohou tak objevit třeba království zvířat bez domova, o která se s láskou stará karlínský kamarád Badalece Evžen Bobek,“ zmínilo dále rádio.

Díky průvodcování pak bezdomovci dostávají nejen peníze, ale získávají i zkušenosti v navazování kontaktu s lidmi.

„Byly to čtyři hodiny, ale člověk se nenudil. Bylo to nabité a on to vykládá takovým způsobem, že člověk nemá strach se ho na něco zeptat, což je podle mě také hrozně důležité,“ ocenila průvodcovské schopnosti Badalece jedna z účastnic prohlídky, dodává rádio.

Podobný originální charitativní projekt a zároveň služba turistům existuje podle rozhlasu také v zahraničí, například v Londýně. Tam bezdomoveckému průvodci zaplatíte deset liber za zhruba devadesátiminutovou prohlídku, což je na londýnské poměry dost rozumná investice.

„Pomůžete mu vydělat si nějaký peníz, dáte jeho dni náplň a rozmnožíte houf lidí, kteří se na lidi bez přístřeší nedívají skrz prsty,“ uvedlo rádio s tím, že dostanete historický pohled na Londýn taktéž z perspektivy bezdomovce, a to je skutečně unikátní věc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…