Předpokladem vyvážených vztahů je seberespekt

02.02.2012 11:00


Předpokladem vyvážených vztahů je seberespekt

Začátek nového roku je dobrou příležitostí udělat si pořádek nejen ve věcech, ale i vztazích s lidmi kolem nás. Máme-li problém na duši, kam samozřejmě patří i nespokojenost nebo nejistota ve vztazích, měli bychom ho řešit. To je stejné jako s nemocí těla. Navíc víme, jak moc jsou tělo a duše propojené, takže s nemocí duše často přichází ruku v ruce i nemoc těla.

Vztahy s partnerem, rodiči, přáteli... mnohé nás vyčerpávají, namísto přísunu pozitivní energie z nás vysávají zbytky naší emoční síly, točíme se v bludném kruhu a nemáme sílu vykročit ke změně. Je to o hledání vlastních hranic, vymezení vůči druhým, nalezení seberespektu. Musíme najít úctu k sobě, abychom mohli najít rovnováhu ve vztahu. Zbavte se pocitu viny, pocitu, že nejste dost dobří a vraťte se k sobě samým, k tomu, co je vám blízké. Stane se to, čemu věříme, proto je pro zdravý přístup ke vztahům, komunikaci s lidmi, tak důležité překonat strach a začít věřit v sebe.

K tomuto cíli je možné dojít několika cestami. Při svých terapiích používá metodu vyladění obou mozkových hemisfér. Jedině tak může člověk dosáhnout harmonie. Žijeme ve společnosti zaměřené na informace, analýzu, kontrolu, výkon, více zatěžujeme levou, „racionální“ hemisféru mozku. Jen stěží dokážeme uvolnit emoce, pocity ukryté v pravé hemisféře. Pavla Štěpničková dodává: Důležité je rozdmýchat představy. Představy nás totiž motivují a inspirují. To, co si představím, může opravdu fungovat. Představa je otevření se neznámému a opuštění strachu. V mé praxi docházíme k vytvoření představy například meditací, která otevírá pravou hemisféru. V ní je uložena kreativita, je to vlastně takové malé dítě v nás, které má ze všeho radost.

Klient nejprve absolvuje vstupní konzultaci, dvouhodinová individuální sezení pak následují podle potřeby a možností klienta. První část probíhá jako klasické terapeutické sezení, kdy terapeut sdílí problém klienta, nechává ho zopakovat si sám před sebou, co ho tíží. Druhá část je pak meditační, kdy by klient měl přijít na řešení problému. Může se odehrávat i v přírodě. Při meditaci Pavla Štěpničková používá speciální relaxační techniku pomocí bubnování a zpěvu. Je totiž fyziologicky dokázáno, že pravidelné bubnování velmi dobře působí na lidské tělo a mysl. Dodává člověku sílu, která mu chybí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…