Primátor Karviné: Počet Romů neznám. Nepřizpůsobivé tu nechceme

20.11.2011 7:59

ROZHOVOR Primátor města Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD) dělí občany na ty, kteří žijí normálně a ty nepřizpůsobivé. Tvrdí, že ty druhé - nepřizpůsobivé ve městě nechce. Na národnosti ale prý nezáleží.

Primátor Karviné: Počet Romů neznám. Nepřizpůsobivé tu nechceme
Foto: Redakce
Popisek: Tomáš Hanzel

 
Pane primátore, co je v současné době vaší prioritou číslo jedna?
Ovzduší, lepší život pro Karviňáky, dobré podnikatelské prostředí. Těžké úkoly, které by především měl plnit stát, ale nedělá to. Jinak běžná práce pro občany - lepší chodníky, cesty, zeleň, lepší kultura....

Prodali jsme byty těm, kdo v nich bydlí

Co se vám za dobu primátorování povedlo? Na co jste hrdý?
Prodali jsme naprosto bez komplikací městské byty těm, kdo v nich bydlí a dnes je většina domů opravená. Na nás je teď zvelebování veřejných prostranství mezi domy, už jsme s tím začali. Opravili jsme většinu škol, daří se nám získávat evropské dotace - máme novou kanalizaci, nádhernou knihovnu....

Co se vám naopak nepovedlo a proč?
Museli jsme k ledu uložit rekonstrukci zámeckých koníren, protože předpisy památkářů a podmínky evropské dotace byly pro nás docela kruté - za více než 120 milionů postavíme nové chodníky nebo spravíme školu, to prostě muselo dostat přednost.

Jak vypadá vaše setkávání s voliči?
Hlavně se s nimi potkávám pravidelně a rád - musím ale říct, že zájem mají hlavně starší lidé. Nejde jen o voliče, já jsem primátorem města a tudíž je jedno, koho kdo volí. Na radnici na to nehrajeme a děláme pro všechny lidi. Když se s nimi potkám, ptají se, kdy bude čistší vzduch, lepší silnice, více vyžití v kultuře, to je asi starost každého a všude.

Nemůžeme OKD říct ne, zaměstnává živitele rodin

OKD požádala o rozšíření těžby uhlí pod Karvinou, město Karviná to v tak velkém rozsahu odmítlo. V jakém stavu je teď toto jednání?
Chceme mít mantinely do konce roku, chceme nadstandardní podmínky pro lidi, kterých se těžba dotkne. Nechceme mít z města revír, ale musíme si taky uvědomit, že ne říct nemůžeme, protože jen na Dole ČSA, o který nakonec jde (Darkov a Ráj si poddolovat nedáme), pracuje 3 500 lidí přímo, jsou to živitelé rodin.

RPG má podle oficiálních informací na území města 12 tisíc bytů, ve správě města je bytů zhruba o tři tisíce méně. V jakém  stavu je v současné době vztah města a RPG?
RPG má necelých 10 tisíc bytů a my už jen asi 900, zbytek jsme prodali. Vztahy jsou korektní, i když s RPG v některých lokalitách trochu bojujeme a několikrát jsme je upozorňovali také na výši nájmů, protože se obáváme, že někteří naši lidé (především senioři) je prostě tak tak utáhnou. Zároveň jsme jasně řekli, že další sociálně slabé a nepřizpůsobivé ve městě nechceme a to by měli respektovat.

SLEDUJEME téma Romové

Demonstrace byla, ale s vlažnou odezvou

Podle analýzy Ministerstva vnitra ČR je jednou z lokalit, kde hrozí v důsledku zvýšené aktivity extremistů šíření nepokojů a protiromských nálad také severní Morava. Zaznamenali jste už nějaké signály v Karviné?
Ne, toho se neobávám, protože tady extremismus nemá podhoubí. Takže za poslední dva roky jsme tu měli snad jednu demonstraci s vlažnou odezvou a nedávné akce poněkud nacisticky zaměřené strany v Havířově ukázaly, že na Karvinsku se extremismu nedaří. Lidé jsou tady zvyklí tvrdě si vydělávat na chleba, je tu vysoká nezaměstnanost a málo příležitostí pro vzdělané mladé lidi. Řekl bych, že extremismus spíše kvete tam, kde jsou ghetta nebo velké skupiny mladých nespokojených lidí.

Máte představu, kolik Romů bydlí v Karviné?
Ne a ani to nezkoumáme, pro nás existuje jen dělení na lidi, kteří žijí normálně, a ty nepřizpůsobivé- a ty druhé tady nechceme.

Tomáš Hanzel (36) se narodil v Karviné, kde také dodnes žije. Původní profesí je elektrotechnik. Po maturitě v roce 1994 byl jeho prvním pracovním angažmá podnik Jakl Karviná. V letech 1996-2002 byl obchodním ředitelem soukromé firmy.

Do ČSSD vstoupil v roce 1998. O čtyři roky později jej komunální volby vynesly do funkce náměstka primátora Karviné. V roce 2006 kandidoval v pozici lídra karvinské ČSSD na post primátora a v listopadu 2006 byl primátorem města také zvolen. Podobně uspěl ve volbách v roce 2010 - primátorem je tedy už druhé volební období.

Tomáš Hanzel je kromě toho předsedou místní organizace ČSSD v Karviné a místopředsedou moravskoslezské krajské organizace strany. Zároveň je také členem rady Moravskoslezského kraje.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…