Přišla bída na kozáky, raduje se Nečas

05.01.2012 11:28

Závěry posledního summitu Evropské unie, který vyzývá k přísné rozpočtové politice, vyvolal v českém premiérovi Petru Nečasovi obrovskou satisfakci. V rozhovoru pro týdeník Reflex ji zdůvodnil tím, že všechna opatření v rámci protidluhové brzdy prosazuje ODS už léta. Úvahy o české půjčce MMF nejsou podle něj uzavřené, mají svou dynamiku a konečné rozhodnutí zatím odhadnout nelze.

Přišla bída na kozáky, raduje se Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas před vlajkou Evropské unie

Za zlom ve fungování své vlády nepovažuje premiér Petr Nečas rozhodování o půjčce 90 miliard korun MMF na záchranu předlužených evropských států. „Nedával bych tomu takový fatální rozměr. Především tyto úvahy o půjčce nejsou uzavřeny a mají určitou dynamiku, takže všechno může být ještě jinak,“ upozornil Nečas v rozhovoru pro týdeník Reflex.

Poukázal především na vznikající nerovnoprávné podmínky mezi členy a nečleny eurozóny. „Státy, které platí eurem, natáhnou ruku pro tyto prostředky k Evropské centrální bance, kdežto my musíme sáhnout do vlastních devizových rezerv,“ zdůraznil premiér. Navíc předpokládaná výše půjčky 200 miliard eur nic neřeší, protože jen za první tři měsíce roku 2012 budou Španělsko a Itálie potřebovat prodat dluhopisy za 248 miliard eur.

Nepůjčovat, znělo v ODS jednotně

Nečasova ODS byla od počátku proti poskytnutí téměř devadesáti miliard korun MMF. „Pro daňové poplatníky v ČR je takto vysoká půjčka v této chvíli nepřiměřenou zátěží. Navíc v situaci, kdy není ani jasné, jestli je takový krok konečným a reálným řešením problému,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr průmyslu a šéf jihočeské ODS Martin Kuba.

„Nedovedu si představit, že v době, kdy Česká republika bojuje s vlastním rozpočtem a dluhem, budeme posílat 90 miliard MMF,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz exprimátor a poslanec ODS Pavel Bém. „ČR by se měla podílet jen na takových opatřeních, která nebudou znamenat, že odpovědní zaplatí hříchy neodpovědných bez toho, aby to ti nezodpovědní nepocítili a nemuseli v čase vrátit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda ODS Pavel Drobil.

Nutnost dokončit vnitřní trh Evropské unie

Podle předsedy české vlády je krokem k fungování zadlužených zemí bez podpory jiných jejich obnovená konkurenceschopnost. Klíčové je dokončení vnitřního trhu v Evropské unii. „Pro české podnikatele je velmi obtížné prosadit se na trhu Evropské unie se svými službami, protože zde působí různé netarifní překážky a skryté prosazování národních výrobců a dodavatelů,“ vysvětlil Nečas, proč považuje dokončení vnitřního trhu za hlavní cíl.

Závěry posledního summitu Evropské unie, který vyzval k přísné rozpočtové politice, musely jeho sluchu lahodit. „Cítil jsem obrovskou satisfakci, protože všechna opatření v rámci protidluhové brzdy jsme v ODS prosazovali už léta. Ještě po volbách v létě 2010 se nám někteří koaliční politici za myšlenku vzniku například finanční ústavy vysmívali a brali to jako velký koaliční ústupek a dnes je to jedním z ekonomických cílů zemí Unie,“ pochlubil se premiér Petr Nečas.

NERV upozornil na dlouhodobé dopady zadlužování

Zatímco dříve měla evropská opatření a direktivy nádech socialismu, nyní z Bruselu vycházejí spíše impulsy k přísnější rozpočtové politice. „To ovšem není výraz svobodné vůle eurounijních elit, ale prosté nezbytí. Jak se říká, přišla bída na kozáky. Tváří v tvář hrozbě krachu vám nic jiného nezbývá než být rozpočtově odpovědný,“ prohlásil Nečas.

Nynější finanční a ekonomická krize významně ovlivní i rozpočtový rámec EU pro roky 2014 – 2020. „Špatnou zprávou je, že některé z členských států EU zadlužovací trajektorií vytvořily dluh tak objemný a jejich ekonomické možnosti tak přesahující, že v krátkém období není možné za normálního ekonomického a společenského chodu tento problém vyřešit,“ uvedl garant pracovní skupiny NERV, která se rozpočtovým rámcem zabývala, Petr Zahradník.

Unie je ve slepé uličce vinou sociálních států

To, že Unii půjčuje půjčuje Rusko několik miliard eur na řešení jejích problémů, považuje za výsledek toho, že se evropské země dostaly do slepé uličky své ekonomické politiky. „Její podstatou byl sociální stát, který držely i za cenu vysokých deficitů veřejných rozpočtů. V porovnání se situací před dvaceti lety došlo k určité ekonomicko-politické konsolidaci Ruska. Hodně k tomu přispěly také vysoké ceny energetických surovin, jejichž je Rusko největším vývozcem,“ komentoval premiér ruské půjčky Unii.

Ten by během svého působení v čele vlády rád viděl Česko jako moderní evropskou zemi založenou na práci kvalifikovaných lidí. „Ekonomiku by měly táhnout obory s vysokou přidanou hodnotou, schopnou obstát na evropských, ale i světových trzích. Mou vizí je liberální společnost, jež se stará o potřebné a je otevřená mobilitě mezi různými sociálními vrstvami. Současně sem láká talentované lidi odjinud, kteří jsou ochotni spojit osud svůj a svých dětí s touto zemí,“ vykreslil Nečas představu o zemi, v čele jejíž vlády stojí.

Reformy fungují a přinášejí výsledky

Oceňuje, že spolu s Českem nenaskočily ani Maďarsko, Spojené království a Švédsko na posledním summitu EU na mezivládní dohodu o vyšší integraci. „Všechny kladou důraz na dokončení vnitřního trhu a myslí si, že společný trh je důležitější než společná měna. Británie a Švédsko jsou pro nás také inspirací tím, že jde o otevřené a proexportní ekonomiky,“ chválil český premiér zbývající evropské „rebely“.

Za největší úspěchy minulého roku v domácí politice považuje posuny v důchodové reformě, rozjíždějící se reformu zdravotnictví a to, že máme pátou až šestou nejnižší nezaměstnanost ze 27 zemí EU. „Až do roku 2006, tedy za sociálně demokratických vlád, jsme byli na šestnáctém místě. I na tomhle případu se ukazuje, že reformy fungují a přinášejí výsledky,“ konstatoval Nečas.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…