Sobotka (ČSSD): Podle premiéra Nečase historie skončila v roce 2005

03.04.2013 14:00

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny dne 3. 4. 2013

Sobotka (ČSSD): Podle premiéra Nečase historie skončila v roce 2005
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Děkuji. Já bych chtěl především, vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, poděkovat panu premiérovi za jeho vystoupení, protože se stává výjimečně, opravdu výjimečně v této Poslanecké sněmovně, že by zástupci vlády reagovali na jakékoliv návrhy, se kterými přichází opozice. My jsme tady většinou jako opozice setkáváme s mlčením a setkáváme se s tím, že naše návrhy jsou tady v tichosti zamítány, aby se pokud možno o nich nemluvilo.

Já chci poděkovat panu premiérovi, že se k této diskusi přihlásil, že se do ní vložil a že do ní přednesl své argumenty. A já mu je nechci brát. Jistě. Tento úhel pohledu je možný. Je možné se tvářit, že historie skončila v roce 2005 a že pak už se nedělo vůbec nic a najednou v roce 2011 jsme se tady ocitli v situaci, kdy nám narostly solární zdroje a platíme obrovské peníze na podporu fotovoltaické energie.

Jistě, tento úhel pohledu je možný. Je možné se tvářit, že historie skončila v roce 2005 a že pak už se nedělo vůbec nic. A najednou v roce 2011 jsme se tady ocitli v situaci, kdy nám narostly solární zdroje, a platíme obrovské peníze na podporu fotovoltaické energie. Jistě, je možné se tvářit, že léta 2007, 2008, 2009, 2010 vůbec neexistovala. Je možné se tvářit, že tady nebyla žádná Topolánkova vláda. Je možné úplně zapomenout na to, že tady tři roky vládla vláda Mirka Topolánka, že tam byl tři roky nějaký ministr průmyslu Říman. Je možné zapomenout na to, že rok tady byla vláda Jana Fischera.

Určitě můžeme tyto věci vytěsnit ze své paměti a tvářit se, že nic takového nebylo. Ale právě proto, že tohle nepokládáme za úplně efektivní řešení, navrhujeme zřídit vyšetřovací komisi. A ať se prosím ta vyšetřovací komise zabývá i tím, jak tady byl schvalován zákon o podpoře obnovitelných zdrojů - kdo předkládal jaké pozměňující návrhy. Ať se prosím ta vyšetřovací komise zabývá tím, jak tady byla schvalována novela, kterou iniciovala Fischerova vláda a která měla napravit situaci v podpoře obnovitelných zdrojů v roce 2010, a kdo tady předkládal jaké pozměňující návrhy. Ať se ta vyšetřovací komise zabývá tím, jak fungoval poslanec ODS, který byl řadu let předsedou podvýboru pro energetiku v této Poslanecké sněmovně a současně podnikal v oblasti fotovoltaických elektráren.

Ať všechno tohle zkontroluje parlamentní vyšetřovací komise. My se jí nebráníme. Ať ta komise začne zkoumat rok 2005, ale ať také pokračuje tím, co se dělo v následujících letech, protože musím říci, že já to nechápu a nerozumím tomu. My tady máme Energetický regulační úřad. Ten je placen za to, aby obstarával kompetenci regulace podpory obnovitelných zdrojů. Máme tady ministra průmyslu a obchodu. Máme tady ministra životního prostředí. Máme tady vládu. A nikdo z nich nic nevěděl. V roce 2007, 2008, 2009 - nikdo nic nevěděl. Nikdo si ničeho nevšiml. Nikdo nikomu nic nenapsal. Nikdo nikomu nic neřekl. Tři roky se tady všichni tvářili, že nevidí ten obrovský nárůst kapacit v solárních zdrojích. Ale tady přece Energetický regulační úřad měl reagovat. Měl tady reagovat ministr průmyslu, ministr životního prostředí. Proč nereagovali? Proč nic neudělali?

Vážené kolegyně, vážení kolegové, historie neskončila tím, že tady byl schválen zákon o podpoře obnovitelných zdrojů v roce 2005. Ten zákon potom někdo aplikoval, ten zákon potom někdo kontroloval, jeho dodržování. Měli jsme tady následující vlády. A já se ptám, proč nikdo nic neudělal. Proč neudělal nic Energetický regulační úřad? Proč neudělal nic ministr průmyslu Říman z ODS? Proč neudělal nic premiér Topolánek z ODS? Proč musela přijít Fischerova vláda a teprve ona předkládala iniciativy na změny příslušné legislativy? Proč neudělal nic předseda hospodářského výboru Vojíř z ODS? Proč neudělal nic předseda podvýboru pro energetiku pan Špika z ODS? U toho to víme - protože on sám podnikal v oblasti solárních zdrojů.

My jsme pro to, aby se věci objasnily. Jsme proti tomu zametat cokoliv pod koberec. A jestliže pan premiér vnímá toto téma jako zajímavé a cítil potřebu k němu vystoupit, tak věřím, že podpoří i náš návrh na zřízení vyšetřovací komise. Děkuju. (Potlesk zleva.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …