Starosta Jirsa: Zelení udělali ze Šumavy dřevařský podnik

22.08.2010 11:20

Tomás Jirsa je už šestnáct let starostou na Hluboké. Do šumavských hvozdů to má jen skok. V rozhovoru pro server deník cz. se nemohlo nehovořit o ekologii.

Starosta Jirsa: Zelení udělali ze Šumavy dřevařský podnik

Starosta Jirsa reagoval hned v úvodu na to, že po Martinu Bursíkovi vládne životnímu prostředí místopředseda ODS Pavel Drobil. Ten je mimo jiné známý i svým cílem ekologické  ministerstvo odideologizovat.

"Je skutečně potřeba, aby toto ministerstvo fungovalo standardním způsobem. Aby investor prostě věděl, že splní-li všechny zákonné požadavky, bude danou stavbu realizovat."

Zní to jako samozřejmost, ale ještě nedávno to prý samozřejmost zdaleka nebyla.

"V době vlády zelených opravdu záviselo na libovůli ministra, jestli stavba bude nebo nebude povolena, bez ohledu na zákonné požadavky."

Co je zelené a co je chytré. Ne vždy se to kryje

Jirsa se totiž netají tím, že zdaleka ne všechna zelená rozhodnutí mu připadají chytrá a rozumná.

"Jaká už jsme třeba zažili? Zelená a chytrá podpora fotovoltaických elektráren, jejichž výsledkem je tunel do našich peněženek a zábory zemědělské půdy."

Námitku, že to není věc zelené ideologie, ale poslanců, kteří zvedli ruku pro obrovskou státní podporu slunečním elektrárnám, Jirsa tak úplně nepřijímá.

"No dobře, ale prostě byla to vlajková loď ministerstva životního prostředí, stejně jako biopaliva. A to už vůbec nemluvím o boji proti globálnímu oteplování. Všichni vědí, to byl hlavně byznys pro akcionáře společností, které obchodují s emisními povolenkami. A že se kvůli tomu i falšovala data."

Není však směšné, když ministr životního prostředí přizná, že jediným zdrojem jeho znalostí problematiky globálního klimatu je Klausova kniha Modrá, nikoli zelená planeta...

Starosta Hluboké, jako kritik zelených, či přesněji řečeno jako kritik jejich nedávné politik, má svou odpověď i tady.

"Tak já čtu knih samozřejmě víc, ale musím říct, že stejně jako v mnoha jiných věcech i v této souhlasím s Klausem. Kdyby lidé jako Klaus nestavěli hráz proti nesmyslnému vyhazování peněž pod hlavičkou globálního oteplování, tak bychom dneska mohli být v krizi mnohem hlouběji, protože by miliardy dotací tekly do nějakých fiktivních programů."

Kůrovcová kalamita jako nástroj pro zelený tunel? 

Starosta neuznává obvinění, že stejně jako Klaus stojí na Šumavě na straně dřevařů, kteří chtějí vykácením stromů zničit divokou přírodu. Taková věta je podle něj totálně otočenou realitou. 

"Šumavu má dneska pod palcem ekologické vedení, které dosadil ministr Bursík. A právě tihle lidé těží nejvíc dřeva v historii Šumavy. Musím si klást otázku, zda kůrovcovou kalamitu způsobila skutečně jen zelená ideologie."

Starosta má na mysli jednu velmi podezřelou věc. Zda totiž za tou ideologií nestál především zájem o to, aby se Šumava stala mohutným zdrojem dřevařských příjmů.

"Zelení prosadili, že třicet procent Šumavy spadlo do tzv. divočiny, kde se kůrovec pěstoval jako chráněný tvor. My jsme vedení Šumavského národního parku a ministerstvo životního prostředí před takovým postupem varovali."

My znamená šumavští starostové, senátoři, hejtmani Jihočeského kraje za ODS i ČSSD.

"Varovali jsme, že časem bude nutné masivně kácet smrkové lesy napadené v okolí té divočiny. 

Nechtěli na to slyšet a dnes musí likvidovat miliony kubíků dřeva, takže dneska ta zelená ideologie udělala ze Šumavy dřevařský podnik. Na Šumavě se těží nejvíc dřeva v jižních Čechách."

"Dneska není už jiná šance, než masivně kácet. A to už jsme zase u těch zelených tunelů. Dnešní vedení národního parku prodává dřevo za stovky milionů korun.

Letošní těžbu odhaduji na sedm set milionů korun. Nebyla tedy na začátku úvaha, že pomocí kůrovcové kalamity se dostaneme k masivním těžbám?"

Analýzy před bezzásahovým režimem varovaly rovněž

"Ministerstvo životního prostředí mělo analýzy v roce 2004, 2005, 2006, co se stane, když bude bezzásahový režim okamžitě vyhlášen na velkém území Šumavy.

Expertní skupina Jihočeského a Plzeňského kraje potvrdila, že za každých tisíc hektarů bezzásahovosti musíme vykácet šest set hektarů zeleného lesa, abychom zabránili dalšímu šíření kůrovce."

Ani tyto analýzy však s nikým nepohnuly. Zůstaly na papíře.

"Já jsem přesvědčen, že to takhle nemuselo dopadnout. Že to byla zelená ideologie bezzásahovosti, která se pro Šumavu naprosto nehodí," uzavírá šumavsý starosta Tomáš Jirsa.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…