Statisíce letáků a auta burcující lidi proti vládě. Holešovská výzva jde do boje

28.01.2012 21:11

Dlouho očekávaná celostání konference iniciativ a odborů pořádaná organizátory a signatáři Holešovské výzvy skončila. Ten, kdo měl od ní velká očekávání, mohl být zklamán. Byla totiž chvílemi o hodně vyhrocených emocích. Přesto skončila dohodou a usnesením v osmi bodech. Organizátoři výzvy nechají vytisknout statisíce letáků a do ulic českých měst vyšlou vozy, které budou pomocí tlampačů vyzývat lidi k opozici vůči současné vládě.

Statisíce letáků a auta burcující lidi proti vládě. Holešovská výzva jde do boje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Celostátní konference občanských iniciativ, hnutí, sdružení a jednotlivých občanů

Je krátce před třináctou hodinou, sobota. Stojíme u vchodu do Tesla sálu v pražském Hloubětíně, dostáváme informační leták a placku s nápisem "STYDÍM SE ZA VLÁDU A PREZIDENTA ČR A CHCI JEJÍ DEMISI". Ozdobení jsou s ní všichni kolem. Překvapuje nás, že je sál už téměř úplně zaplněný. Lidé z různých krajů Česka přijeli, aby myšlenku Holešovské výzvy podpořili, přijeli na své náklady, ve svém volném čase.

Program záhy začíná. Do úvodní diskuse se přihlásilo dvacet lidí a každý má tři minuty na to, aby vystoupil s tím, proč na konferenci přijel a proč Holešovskou výzvu podporuje. Zaznívají různá prohlášení, shodují se ovšem v jednom - tato země je prohnilá a potřebuje zachránit.

Vše k Holešovské výzvě ZDE

Výzvu si přečtěte ZDE

Politici si dělají, co chtějí

"Ano, žijeme v demokracii. A právě proto si ti naši politici dělají, co chtějí. Budeme se muset snažit o změnu ústavy a omezit imunitu poslanců. Také by se měl zredukovat počet poslanců a senátorů. Klidně na stav 21 plus 21," pronesla například Věra Řezníčková.

Podle diskutujícího z iniciativy Vyměňte politiky! je politický systém u nás nereformovatelný. "Musíme přijít na to, jak ho změnit," řekl s tím, že na konferenci jsou zřejmě přítomni agenti české vlády, kteří ji bedlivě pozorují.

Stydím se nejen za vládu a prezidenta, ale i za občany, kterým to je jedno

"Jsem z Brna a tu placku, co mám na sobě - s tím, že se stydím za své politiky, vládu i prezidenta - opravdu podepisuju jako pravdivou. Jen bych k tomu dodal, že se také stydím za občany, kterým je situace u nás v zemi lhostejná. Zastavme tu ekonomickou a morální genocidu naší vlády, dokud to ještě jde. Ať se můžeme někdy v budoucnu v klidu podívat do očí našim dětem," vyzýval další muž, hlásící se k Moravskému národnímu kongresu.

Někteří prezentující měli problém s dodržením časového limitu a cítili se tím značně omezeni. Některým dokonce muselo být připomenuto jedno ze základních pravidel konference: Pokud někdo nebude chctít respektovat pravidla, bude ze sálu vyveden i vynesen.

A pak přituhlo...

Druhá část konference byla dramatičtější. U předsednického stolu došlo očividně k neshodám, které vrcholily odchodem jednoho z mužů (Václava Prince z Českých Budějovic). To zasvěcené nepřekvapilo. Už několik dnů před konferencí panovala mezi organizátory Holešovské výzvy napjatá atmosféra. Neshody byly patrné i přímo na místě.

Když mělo dojít k hlasování o dalších krocích, objevily se emotivní názorové výměny, které místy málem přešly až do fyzických ataků. Nakonec zůstalo jen u přetahování se o mikrofon, u vypínání zvuku a podobně.

Tak trochu smutný Slávek Popelka

Publicista Slávek Popelka, který stál zrodu celé myšlenky konference, byl situací viditelně velmi nepříjemně zaskočen. Když vystoupil a žádal o zklidnění, zdůraznil, že pokud vše skončí u toho, že delegáti nejsou schopni se na ničem shodnout, namáhavé několikatýdenní přípravy vyjdou u mnohých na prázdno.   

"Pokud to ale nyní odhlasujeme a dohodneme se, vyjedou už v pondělí po Česku auta s ozvučením, jež budou lidem oznamovat, že se musí zapojit i oni a nebýt lhostejní k tomu, co se děje. Máme na to už kolem dvaceti aut. Začnou se tisknout statisíce letáků, které zaplaví Česko a oznámí lidem, že je třeba vylézt z pasivity. A také, jelikož to nejde dělat v pár lidech na dálku, musí vzniknout koordinační rada a centra v každém městě, kde se lidé budou dozvídat, co je potřeba dělat  a jak třeba také přispět," pronesl Popelka k rozhádanému obecenstvu.

Víme, co nechceme, ale neshodneme se na tom, co chceme

Zhruba 150 účastníků konference, kteří se nakonec i přes vypjaté hlasování shodli na osmi požadavcích, se k večeru rozešlo do svých domovů.

Celou konferenci charakterizoval nejpřesněji jeden z dřívějších diskutujících, když řekl: "Všichni víme, co nechceme, ale nedokážeme se shodnout na tom, co chceme."

Delegáti se dohodli na společných požadavcích: volají po demisi vlády, ustanovení úřednického kabinetu odborníků a odstoupení prezidenta. Chtějí také zastavit vládní reformy a církevní restituce. Shromáždění rovněž požaduje odstoupení od mezinárodní smlouvy ACTA, která podle nich omezuje svobodu internetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…