Úřad vlády prý bude muset vydat informace o Nečasovi a amnestii

20.03.2013 12:51

Exprezident Václav Klaus ani premiér Petr Nečas (ODS) nechtějí prozradit podrobnosti o přípravě amnestie, kterou Václav Klaus vyhlásil v první den tohoto roku. Rozkladová komise Úřadu vlády ČR však dospěla k závěru, že Úřad bude muset reagovat na dotazy občanů ohledně amnestie. Informuje o tom server Týden.cz.

Úřad vlády prý bude muset vydat informace o Nečasovi a amnestii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Amnestie prezidenta republiky se nepochybně týká také působnosti vlády a jejích členů, neboť předseda vlády rozhodnutí o amnestii spolupodepisuje a vláda za takové rozhodnutí odpovídá," prohlašuje komise a dokládá tím, že občané mají právo na odpověď v otázce podílu premiéra Petra Nečase na prezidentské amnestii na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

S pravdou ven - pokud nejde o tajné informace

A právě takový dotaz vzneslo již v únoru protikorupční sdružení Lepší Kladno s mluvčím Milanem Hamerským. Z Hradu i z Úřadu vlády však přišla zamítavá odpověď. V případě Nečasova úřadu se to zřejmě změní.

Lepší Kladno chtělo vědět, kdy přesně se některý z členů vlády dozvěděl o záměru exprezidenta Klause vyhlásit amnestii a zda kabinet tento záměr projednával. Podílel se na přípravě amnestie některý člen vlády? Pokud ano, tak kdo? Tazatele také zajímá, zda si premiér nechal vypracovat studii o případných dopadech amnestie ještě před jejím vyhlášením.

Úředníci musí prověřit, zda zveřejnění některých informací nebrání důvodné překážky, jako je utajení. Pokud žádné takové překážky nenajdou, tak se Lepší Kladno odpovědi na své otázky dozví a prostřednictvím této organizace snad i veřejnost. Mluvčí sdružení Lepší Kladno Milan Hamerský tento vývoj situace vítá. "Vítáme, že vedoucí Úřadu vlády vyhověl naší stížnosti na nezákonný postup svých podřízených. Rozptýlit řadu důvodných pochybností by však neměl pouze Úřad vlády, ale především premiér Nečas," říká Hamerský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…