V Jazzové sekci se sešli velvyslanci Francie a Slovenska. Důvodem byl François Mitterand

27.10.2015 18:02

V zahradách pod Pražským hradem stojí od letošního července busta francouzského exprezidenta Françoise Mitteranda. Během pondělního večera, v den nedožitých 99. narozenin tohoto státníka došlo k zahalení busty na zimu. Promluvili u toho i velvyslanci Slovenska a Francie.

V Jazzové sekci se sešli velvyslanci Francie a Slovenska. Důvodem byl François Mitterand
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahalení sochy Francoise Mitterranda před Jazzovou sekcí. Přítomen byl například francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian nebo velvyslanec Slovenska Peter Weiss

„Dnes nejenom vzpomínáme nedožitých devětadevadesátých narozenin Françoise Mitteranda, ale především nastává zimní sezóna v zahradách a provedeme proto zahalení jeho busty, kterou jsme, jak víte, instalovali 13. července zásluhou francouzské ambasády a předsedy vlády Manuela Vallse,“ uvedl na úvod setkání předseda Jazzové sekce Karel Srp.

Další se slova chopil francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian. „Před třemi měsíci, den před francouzským státním svátkem, se měl tu čest podílet se na slavnostním odhalení busty Françoise Mitteranda a to za přítomnosti prezidenta republiky Miloše Zemana,“ připomněl velvyslanec Francie a zdůraznil, že pomník byl vybudován i na základě památné snídaně Mitteranda s československými odpůrci komunismu v prosinci 1988, které se zúčastnil i Karel Srp.

„Toto setkání, které si stále připomínáme, připomínalo první mezinárodní uznání odpůrců komunistického režimu a také legitimity jejich požadavků. Význam Mitterandovy snídaně s disidenty je o to jasnější, když si uvědomíme roli, kterou pozvané osobnosti sehrály o rok později při přechodu k demokratické společnosti.

Spolek přátel Françoise Mitteranda

„Možná bychom se mohli nazývat neformální spolek přátel Françoise Mitteranda. Toto milé setkání nám také připomíná, že česko-slovenský a slovensko-český dějinný kontext je stále živý,“ sdělil velvyslanec Slovenska a vyzdvihl Mitterandovo vizionářství, když na snídani pozval osobnosti, které se o rok později podíleli na vládnutí v nové svobodné zemi po převratu. Na setkání promluvil také Vladimír Dohnal, vlastník TOP Hotels Group, který Jazzové sekci pomáhá s občerstvením a dalšími provozními věcmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…