Vidím je fašista a vyžírka, vrací úder Rath za líné levičácké lemply

28.11.2011 19:59

Poslanec ODS Jan Vidím svým prohlášením, že levičáci jsou neschopní a líní lemplové, kteří se vždycky schovávají za sukně rozhazovačného státu, které pronesl v souvislosti s tím, že levice vesměs odmítá institut veřejné služby, vyvolal mnoho negativních reakcí levicových politiků.

Vidím je fašista a vyžírka, vrací úder Rath za líné levičácké lemply
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Vidím

S počátkem nového roku přijde razantní změna ve vyplácení státní podpory v nezaměstnanosti. Novela, kterou prosadil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 přináší především takzvaný institut veřejné služby. Občané, kteří přijdou o zaměstnání a ani po dvou měsících novou práci nenajdou, budou v některých případech jako podmínku pro další vyplácení dávek muset přijmout veřejně prospěšné práce. Stejně tak dlouhodobě nezaměstnaní.

Levicoví politici a ekonomové tuto změnu srovnávají s nucenými pracemi, totálním nasazením za války či otrokářstvím. „Pro levičáky je práce vždycky nedůstojná, jsou to neschopní a líní lemplové, kteří se vždycky schovávají za sukně rozhazovačného státu. Rád jim předvedu, že jakákoliv práce šlechtí. Doslova," napsal serveru ParlamentníListy.cz Vidím.

Více:
Levičáci jsou líní lemplové, štítí se práce. To nám napsal poslanec ODS

Fašista a autoritářské tendence

To si ale zástupci levice nenechali líbit a tvrdě mu vrátili úder. „Vidímův názor je fašistický. Navíc nevím nic o tom, že by sám Vidím někdy pracoval či dělal něco užitečného. Desetiletí žije z daní, tudíž je-li někdo prototypem vyžírky, lenocha a zbytečného člověka, pak je to sám pan Vidím, a ne levicově smýšlející lidé," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD a středočeský hejtman David Rath.

„No, to říká ten pravý. Měl by třeba sdělit, jak dlouho se ve svém životě živil jinak než z peněz daňových poplatníků," reagoval podobně šéf komunistů Vojtěch Filip.

Psali jsme:

Drábek mírní opatření pro nezaměstnané. Levicová ekonomka přesto hovoří o biči 

Místopředseda KSČM a poslanec Stanislav Grospič říká, že ten kdo vytuneloval a zadlužil Česko byla většinou pravice a ODS. „Vyjádření pana Vidíma považuji za vysoce nemístné a hluboce urážlivé. Odpovídá nervozitě v ODS. Institut veřejných prací, tak jak byl vládní koalicí přijat, je výrazem růstu autoritářských tendencí, které jsou v rozporu s Ústavou ČR i Listinou základních práv a svobod," dodal Grospič.

Ostrá Vostrá

Místopředsedkyně KSČM Miroslava Vostrá říká, že Vidím nedělá nic jiného, než že za peníze daňových poplatníků vegetuje dvacet let v politice. „Jeho činnost je nulová, kromě toho, že do politiky přivedl svého asistenta Martina Bartáka, který byl ministrem obrany a pro podezření z korupce má z ostudy kabát. Většina lidí v této zemi tvrdě pracuje a bohužel si nevydělají ani zlomek, co oba pánové. Vidím patří mezi panstvo, které zná práci jen z doslechu," byla na Vidíma ostrá poslankyně Vostrá.

SLEDUJEME téma veřejná služba

„Jan Vidím od roku 1989 ještě nikdy mimo politiku nepracoval, takže jeho komentář je jistě mimořádně kvalifikovaný," smál se Vidímovi senátor ČSSD Jiří Dientsbier ml.

Poslanec KSČM Miroslav Opálka uvádí, že neví, zda se ze strany Vidíma jedná o absolutní neznalost levicových hodnot, nebo zlovolnou provokaci. "Autentická levice ctí názor, že práce je matkou pokroku. Viz Píseň práce a pozdrav levice zní ´Čest práci!´ KSČM požaduje pro lidi práci a dostatečnou mzdu. Ne charitu a sociální dávky. Nově konstituovaná veřejná služby je však pro ´zaměstnavatele´ jen levná pracovní síla, kterou mu zapltí stát. A to za menší náklady, než je minimální mzda. Za pouhé životní minimum. To je práce otrocká!" zlobí se poslanec.  

„Arogancí nejde zakrýt to, že veřejné práce nevyřeší vysokou nezaměstnanost a že nejsou organizačně ani rozpočtově zajištěné. Že by se kolegové z pravice o ta místa rvali, pochybuji," reagoval komunistický poslanec Jiří Dolejš.

Je to na léčebnu. Potrefený husák

„Tak to je mí líto. Jana jsem poznal ještě jako tajemníka Magistrátu hlavního města Prahy a býval opravdu, ale opravdu zdráv a normální. A nikdy hulvát. Pevně věřím, že se kolegům jiné lékařské odbornosti podaří akutní stav pana poslance stabilizovat. Je přece jenom v politice přes dvacet let, takže se nelze divit. A ty preference nejsou toho času taky ideální," řekl redakci poslance sociální demokracie Jiří Koskuba.

K tématu: Drábek ohromil levicovou ekonomku: Jen krůček k totálnímu nasazení

„Navíc jej musí stresovat i naše cesty na asijská válčiště, kde jeden neví, kdy jej Amíci omylem picnou. Bolí to. Vím, o čem hovořím. Nyní však nelze žádat, aby dokazoval svá slova. Buďme ohleduplní. Až se uzdraví, pak pro něj hledejme nějakou spíše nekvalifikovanou lehkou práci. Což takhle prohrabávat listí v léčebně? Na knížecí titul to sice nebude, ale zvládne-li to, bude aspoň vidět," dodal Koskuba.

„Podle sebe soudím jiné a potrefená husa, v tomto případě husák, nejvíce hýká," reagoval senátor ČSSD Vladimír Dryml.

Učitel na základní škole

Podle poslance KSČM Josefa Šenfelda je vidět, že Jan Vidím nikdy skutečně nepracoval, jinak by to prý nemohl vyslovit. „Lidská důstojnost by měla být vždy na prvním místě. Ne každá práce je pro každého. Nedokážu si představit paní učitelku, jak zametá ulice a vidí ji její žáci. A takových příkladů bych mohl uvést několik," dodal Šenfeld.

Poslance Vidíma se ptejte ZDE

Jan Vidím na svých stránkách ve svém životopise uvádí, že v roce 1982 složil úspěšně maturitní zkoušku. Ve svých studiích pokračoval na VŠE v Praze, která po třech letech v roce 1985 přerušil a oženil se. Krátce pracoval jako učitel na základní škole a v letech 1985 až 1987 absolvoval tehdejší povinnou dvouletou základní vojenskou službu. V roce 1987 se ke studiu ekonomie vrátil, avšak v důsledku revolučních událostí v Československu v roce 1989 studium nedokončil. Po letech se však k vysokoškolskému studiu opět vrátil, když v letech 2003 až 2009 nejprve úspěšně absolvoval bakalářské studium a následně i magisterské studium na vysoké škole Policejní akademie ČR v Praze.

Čtěte také:

Chvíli na magoši a pak v parlamentu

Jako člen OF úspěšně kandidoval v červnových volbách roku 1990 do Sněmovny lidu Federálního shromáždění tehdejšího ČSFR a do roku 1992 byl poslancem. Za ODS úspěšně kandidoval ve volbách v roce 1992 opět do tehdejší Sněmovny lidu FS ČSFR a do rozpadu federace a vzniku samostatného českého státu byl poslancem FS.

V letech 1993 až 1996, kdy zákonodárnou moc v České republice převzala bývalá ČNR a poslancům FS tím zanikl mandát, působil jako tajemník Magistrátu hlavního města Prahy. Ve volbách v roce 1996 kandidoval do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za Střední Čechy a stal se poslancem. Svůj poslanecký mandát obhájil v předčasných volbách v roce 1998 i v následujících volbách v letech 2002, 2006 a 2010, kdy kandidoval za Středočeský kraj.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…