Významní čeští umělci odhalili hrůzu z Putina i nedůvěru k Babišovi

22.05.2014 4:50

ANKETA Někteří z umělců, kteří mají rádi někdejšího prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga (TOP 09), ParlamentnímListům.cz řekli, že jsou politikou znechuceni už tak, že volit do Evropského parlamentu ani nepůjdou. Nevěří třeba vicepremiérovi Andreji Babišovi. „Pro mne je on velkou hádankou. Když ale propadl do politiky takový bohatec, tak je to vina politiků z celého polistopadového vývoje,“ prozradil písničkář Jaroslav Hutka.

Významní čeští umělci odhalili hrůzu z Putina i nedůvěru k Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Hutka

Doslova na dveře již klepou volby do Evropského parlamentu, konají se totiž již tento pátek a sobotu. Proto není od věci znát názory některých umělců na politiku a na to, komu by podle nich bylo vhodné vhodit hlas do urny. A co si vlastně umělci myslí o vicepremiérovi a ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO), či o Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), který se v politice pohybuje téměř už dvacet let?

„Já teď sedím na letišti a musím říci, že už se politikou léta nezabývám. Jsem z ní totiž už tak znechucený... Přesto si myslím, že v této zemi bude líp, ovšem já už u toho nebudu. Protože jsem starý a ten zbytek života si chci užít tak, abych z toho měl radost a lidi kolem mne také. Takže já jsem se začal zabývat jenom vážnými věcmi a tahle šaškárna kolem politiky už mě prostě strašně sere,“ odvětil na nemálo dotazů ParlamentníchListů.cz hudebník, režisér, dramaturg a noční vypravěč rozhlasových pohádek Jan Spálený.

Na otázku, zda má u něj alespoň podporu Karel Schwarzenberg, pouze pokýval hlavou, „Karel Schwarzenberg mi je jako osobnost velmi sympatický. Protože rozumí některým věcem, které dělá a také ví, co říká. Ale nesouvisí to se žádnou politickou stranou, Já totiž také pocházím ze šlechtického rodu a některým věcem rozumím,“ vysvětlil.

Tohle ze mě netahejte!

Dotaz na to, zda lze jeho názor chápat i tak, že bude volit TOP 09, ale odrazil.

„Tohle ze mě netahejte, to se mi nelíbí. Je to propaganda z druhé strany. Odpovím jenom tak, že osoba Karla Schwarzenberga je mi sympatická,“ sdělil k tomu.

Otázka na Andreje Babiše jej pak spíše naježila. „Pan Babiš podle mne nespasí tento stát. Není to podle mne žádný zachránce. Chci se ale už opravdu věnovat jenom věcem, které dávají smysl, takže nic víc na téma politika a politici fakt už neřeknu,“ dodal Spálený.

Český folkový hudebník, skladatel a písničkář Jaroslav Hutka, o němž je známo, že opustil v roce 1978 Československo a žil až do listopadu 1989 v emigraci v Nizozemsku, ale již tak skoupý na slovo nebyl.

„Mám rád Karla Schwarzenberga, ale Miroslava Kalouska ne. Mnoho lidí tam vidí ten rozpor mezi nimi,“ odvětil diplomaticky Hutka na to, která ze stran od něj dostane ve volbách do Evropského parlamentu hlas. „Ale já se voleb do Evropského parlamentu ani nezúčastním, zítra totiž odlétám do Francie,“ vysvětlil dále Hutka pro ParlamentníListy.cz. Evropské unii je ovšem prý nakloněn, proto je mu někdy špatně z řečí o nějakém euroskepticismu. „Já jsem stoprocentní Evropan,“ vysvětlil.

Hutka: Za toho bohatce tady mohou všichni politici

Vláda Bohuslava Sobotky u něj ale překvapivě zatím minus nemá. „Nevím, co na ty socany říci, Zatím podle mne žádnou zásadní chybu neudělali, ovšem na druhou stranu ani nic zásadního nevytvořili a tak nevím, zda je nyní už příznivé klima pro to, aby se tady nekradlo. Jsem tady ale v této věci jen v roli pozorovatele,“ řekl.

Na proklamace Andreje Babiše o tom, že všichni tady dosud jen kradli a teď je třeba stát řídit jako firmu, se jen pousmál.

„Já nevím, zda mu lze věřit. Jsem v tomto zatím ve fázi očekávání, co z toho bude. Když ale propadl do politiky takový bohatec, tak je to samozřejmě vina politiků z celého polistopadového vývoje, neboť politici tady zklamali na plné čáře. No tak se tam nyní dostal takovýto človíček... Co na to říci? Uvidíme! Pro mne ale je on rozhodně velkou hádankou,“ pronesl na konto vicepremiéra.

Co ho ale prý trápí hodně, je ukrajinská krize. „Z této situace na Ukrajině mám ošklivý pocit, samozřejmě. Protože ten Rus začíná být agresivní a má pocit oprávněného. Asi ten Putin je už přespříliš dlouho a navíc nekontrolovatelně u moci, takže může být psychicky posunutý stejně jako se to stalo Napoleonům a těm dalším.“

Putin využívá situace i akcí místních náčelníků

Na ukrajinské krizi má podle něj podíl hlavně ruský prezident Vladimir Putin. „Je to víceméně jeho vina, samozřejmě že ale korupce na Ukrajině je jedna věc, ale že on využívá situace, když je tato země oslabená a v rozvratu, tak to je zřejmé. On ale toho umí využívat mistrně a chytře, posílá tam své neoznačené vojáky... Uvidíme, co ti oligarchové, ti místní náčelníci udělají, mají tam moc v rukách a to je špatné,“ dodal Jaroslav Hutka, který pravidelně publikuje své fejetony, je členem čestného předsednictva občanského sdružení Společnost pro trvale udržitelný život a podílel se i na tvorbě cyklů ČT Příběhy železné opony a V zajetí železné opony.

Ze slov Jiřího Dědečka, který je rovněž veřejnosti znám jako český písničkář, básník a textař - kromě toho se věnuje i překladatelství a je i autorem četných rozhlasových a televizních pořadů - vyplynulo, že se o politiku zajímá poměrně hodně.

„Já jsem podporoval v druhém kole prezidentské volby Karla Schwarzenberga proti Miloši Zemanovi a musím říci, že TOP 09 je strana, v níž mám hodně přátel a znám tam hodně důvěryhodných lidí. Což ale na druhou stranu platí i o sociální demokracii a platí to i o straně Martina Bursíka, či i o LEV 21. Já totiž nejsem nijak politicky vyhraněný a také se orientuji podle toho, která strana nejlépe vyhovuje mým představám o vedení státu a především o kulturní politice, protože kultura, to je moje parketa,“ prozradil ParlamentnímListům.cz Dědeček.

Rétorika politiků je vlastně jen taková maškaráda...

Řeči Andreje Babiše o nutnosti zachránit stát jej ale nijak nepohoršují. „Já nevnímám řeči, mě zajímají činy, a zajímá mě návrh na snížení DPH, což považuji za velmi významné a v tom bych mu držel palce. Ta rétorika politiků je vlastně velmi často jen taková maškaráda, ale nic neznamená, důležité je, jak potom budou vypadat skutky. To mě zajímá o hodně víc,“ sdělil Dědeček na úkor vicepremiéra Babiše.

„Nevím ale, o čem se zrovna pan Babiš hádá v Poslanecké sněmovně s panem Kalouskem, to nijak nesleduji, ale takové hádky mi připadají malicherné. Pan Kalousek ovšem patří do vcelku mé oblíbené strany a já si uvědomuji, že je pro mnoho lidí zátěží a způsobuje tak horší volitelnost strany TOP 09. Ale nepochybně je to velmi inteligentní člověk. Když by se mu někdy něco prokázalo, nechť ať se soudí a háže kameny. Vedl výborně Ministerstvo financí a vede vlastně i tu topku na výbornou,“ řekl.

Jinak je prý spokojený s nynější politickou situací v ČR. „Myslím si, že se politická situace tady nezhoršila a já jsem osobně politickou reprezentací jako člověk, který jakýmsi způsobem tíhnul k liberální politice, velmi příjemně překvapen. Jsem překvapen naším postojem k Ukrajině, jsem nadšen přístupem k Evropské unii. Velmi se mi také líbí postoj prezidenta Miloše Zemana k různým krizím ve světě. Musím ale říci, že dlouhou dobu jsem právě vůči němu měl menší důvěru, více jsem věřil Karlu Schwarzenbergovi, ovšem najednou mě celá politická reprezentace včetně vlády a Parlamentu velmi příjemně překvapuje.“

Bezskrupulózní imperialismus Sovětského svazu a nyní i Ruska

V zahraniční politice teď prý sleduje hlavně dění na Ukrajině. „On tady podle mne hlavní vinu nese prezident Ruska Vladimir Putin. To je prostě situace, kterou tady velmi dobře známe, kdy naprosto bezskrupulózní imperialismus Sovětského svazu - nyní Ruska – vždy pracuje stejnými metodami. Zažili jsme to mnohokrát a mrzí mě, že se nikdo z této historie nepoučil,“ dodal Dědeček.

Kytarový virtuos Lubomír Brabec ParlamentnímListům,cz řekl, že prý nechce svůj vztah k politice nijak blíže specifikovat.

„Já jsem byl teď dlouho v zahraničí, tak jsem z té situace tady hodně zmatený,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Brabec na dotaz ohledně svých pocitů z politiky. „Já vůbec nevím, koho bych nyní volil,“ odvětil na dotaz, zda třeba bude volit ČSSD, TOP 09, či ODS, nebo jinou stranu. „Z tohoto ranku mě úplně vypusťte,“ dodal kytarista k tématu politika.

Koller: Měli je už dávno zavřít

Český rockový zpěvák, skladatel a bubeník David Koller pro ParlamentníListy.cz rovněž naznačil, že v těchto volbách do Evropského parlamentu žádnou ze stran nijak nepodporuje. Podle jeho slov se ale měli dávno již zavřít ti politici, co mají něco společného s někdejší KSČ.

„Karel Schwarzenberg je ale podle mě člověk prověřený a slušný. Miroslava Kalouska ovšem neznám, a nikdy jsem ho osobně nepodporoval. Myslím si ale, že právě Kalouska si rádi půjčují lidé z jiných stran, třeba kolem ODS, kteří jsou zapletení do kauz devadesátých let. U těch kauz navíc vidíme v přímém přenosu, jak se dnes řeší,“ poznamenal Koller k dotazu na sympatie vůči TOP 09.

A vicepremiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO? „Já bych tomu Babišovi šanci dal, ale neznám ho,“ dodal Koller k dotazu a již se o politice dál odmítal bavit.

Burian: Mezi politiky lovím dychtivě a ty pevnější

„Můj vztah k politice je rezervovaný. Nesouhlasím s názorem, že ´politika je svinstvo´, je to řemeslo jako mnoho jiných, nicméně vzhledem ke stavu naší společnosti přitahuje charaktery prabídné, mezi nimiž jako asi spousta jiných občanů i já lovím dychtivě ty pevnější,“ reagoval ohledně svého vztahu k politice a k politickým stranám básník, písničkář a prozaik, syn českého avantgardního divadelníka E. F. Buriana Jan Burian.

Do Evropského parlamentu půjde prý volit poté, co vyloučí všechny možné a pro něj v úvahu nepřipadající varianty. „Jde o populistické strany, nacionalistické strany, extremisty a lidi, o nichž je zřejmé, že hledají trafiku. A z nich potom vyberu ty, kteří se hlásí k evropanství, neboť se cítím být Evropanem stejně jako Čechem či občanem Přední Kopaniny, kde bydlím...“

Nevíme, zda chce stát řídit jako uzenářství nebo zastavárnu

Svůj vztah ke konkrétním politikům ale ParlamentnímListům.cz neozřejmil. „Nechce se mi konkrétně jmenovat, zvlášť v situaci, v níž se nacházíme, kdy se sice podařilo od rozhodující moci odstavit jednu kliku kolem nynějšího prezidenta, ale dere se k ní další, která chce řídit stát jako firmu, a to ještě nevíme, jestli jako uzenářství nebo zastavárnu či něco jiného. Moje sympatie mají politici, kteří jsou schopni proti těmto formám vlády účinně vystupovat a hlavně je nakonec odstavit,“ uvedl Burian na některá jména jako je třeba Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek, premiér Bohuslav Sobotka, či vicepremiér Andrej Babiš.

U posledního jména se ale přece jen trochu zastavil. „Andreji Babišovi věřit nelze. Především nevíte, co udělá, protože své názory mění, a pak je to jen inovovaná obměna fialového saka devadesátých let. Tím netvrdím, že v současné době, kdy pravice i levice stále ještě neví, jestli chtějí být moderními evropskými stranami anebo jakýmisi kluby pro sebe a své přátele, není Babiš, jako jistý důsledek zklamání veřejnosti z tradiční politiky, lepším řešením než extremisté jako Filip nebo pravicoví nacionalisté. To se jistě brzy ukáže.“

Nad dotazem ohledně možných dobrých počinů ze strany vlády Bohuslava Sobotky ale pouze pokrčil rameny.

„Myslím, že naše zahleděnost do sebe, kdy se bojíme o svá pomazánková másla či tuzemské rumy, kdy se bojíme přihlásit k členství v EU či v NATO, by se nám mohla brzy velmi vymstít. Výroky ministra obrany, že je proti umístění vojsk NATO na našem území, když sami jsme v NATO, mi připadají neuvěřitelné a možná by to stálo za demisi, neboť jsou ve svých důsledcích zhoubné,“ poznamenal Burian na konto ministra obrany Martina Stropnického (ANO).

„A předseda vlády, který takového ministra neodvolá, by měl asi odstoupit také. Oba totiž nedávají záruky, že nás dokážou ochránit. Závistivě a s obdivem vzhlížím k našim severním sousedům Polákům, kteří se dokázali poučit ze své historie. My tu zatím pořád nadáváme na Brusel a zakládáme nová SČSP,“ dodal Jan Burian ke svému úsudku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…