Wagnerová: Rath by měl být volný. Spravedlnost je slepá a unavená

24.08.2012 12:11

Státní zástupce Petr Jirát tvrdí, že se peněžitá záruka přijímat nemá a Rath by měl zůstat ve vazbě kvůli obavě, že by mohl utéct a pokračovat v trestné činnosti. To je ale podle bývalé předsedkyně Nejvyššího soudu a místopředsedkyně soudu ústavního Elišky Wagnerové nesmysl. Justice a praxe totiž mluví jinak.

Wagnerová: Rath by měl být volný. Spravedlnost je slepá a unavená
Foto: repro ČT
Popisek: Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová

Podle Wagnerové jsou tyto obavy založeny jen na spekulacích. O vazbě musí být skutečně zjištěny alespoň nějaké indicie, které by obavu z útěku odůvodňovaly. „Proto považuji naznačený extenzivní výklad našeho ustanovení o útěkovém vazebním důvodu za nepřiměřené omezování osobní svobody,“ míní Wagnerová.

Anketa

Volili byste Davida Ratha?

65%
35%
hlasovalo: 3261 lidí

Na svém blogu bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu míní, že tento výklad je dveřmi otevřenými dokořán k nespravedlnosti. Bylo by podle ní zajímavé, jak by se k výkladu postavil Evropský soud pro lidská práva.

Rath pyká, Barták cestuje

Proti výkladu Wagnerová dokládá argumentaci: Zatímco u Ratha to bylo zamítnuto, v případě šéfa Tatrovky Adamse, kterého Martin Barták obviňuje z nabízení úplatku v souvislosti s dodávkou materiálu české armádě, sice státní zástupce útěkovou vazbu navrhoval, avšak byl soudcem odmítnut, když Adams slíbil, že Česko neopustí.

Navíc se v pátek objevila zpráva, že se Barták prý opakovaně nedostavuje k nařizovaným výslechům a svou nepřítomnost omlouvá lékařským potvrzením o své zdravotní indispozici. Wagnerová zdůrazňuje, že naposledy se prý nedostavil jen proto, že je kdesi v zahraničí.

Slepá a unavená spravedlnost

„Asi ani nemusel slíbit, že nikam neodjede a že se k výslechům bude řádně dostavovat,“ upozorňuje Wagnerová s tím, že se přitom lze domnívat, že skutky obou dvou zmíněných jsou ohroženy rovněž vysokými trestními sazbami. Srovnatelnými s tou, která hrozí Rathovi.

„Jsem opravdu zvědavá, co na to Ústavní soud, který jistě bude rozhodovat o Rathově ústavní stížnosti, až bude napadat rozhodnutí, jimiž byla jeho útěková vazba prodlužována. Spravedlnost je někdy nejen slepá, ale zdá se i unavená…“ dodává Wagnerová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…