Zeman na Hradě přijal poslance Foldynu s delegací. Zjišťovali jsme, o čem se mluvilo

25.08.2015 19:47

Prezident Miloš Zeman nedávno na Hradě přijal delegaci z Ústeckého kraje v čele s poslancem ČSSD Jaroslavem Foldynou. ParlamentníListy.cz se Foldyny zeptaly, o čem severočeští politici s hlavou státu jednali.

Zeman na Hradě přijal poslance Foldynu s delegací. Zjišťovali jsme, o čem se mluvilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Miloš Zeman ještě coby premiér, jako jeden z mála, výrazně pomohl Ústeckému kraji. Šlo především o patnáct miliard na zahlazování následků těžby hnědého uhlí a z těchto peněz ještě dnes čerpáme. Informovali jsme pana prezidenta o těchto věcech a následně jsme hovořili o tom, že i příští rok je nutné zohlednit potřebu krajů z hlediska peněz na sociální služby. Je to jak o klientech sociálních služeb, tak o zaměstnancích v tomto odvětví,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Jaroslav Foldyna.

Hovořilo se prý ale také o těžebních limitech. „Jako sociální demokraté jsme pro prolomení těžebních limitů, což má význam i z hlediska cen tepla pro domácnosti. Pan prezident tématu dobře rozuměl a v postoji k tomu jsme se shodli. Pan prezident dával najevo, že vnímá potřebu vytěžit v severních Čechách uhlí. Nicméně jsme řekli, že je důležité, aby se část zisku z vytěženého uhlí a poplatků od těžařů vrátila do Ústeckého kraje, který významně pomáhá ekonomice a má velký podíl na tvorbě HDP. Peníze, které by do kraje šly zpět ale nejsou odpovídající tomu, kolik kraj přispívá ke stavu ekonomiky,“ pokračoval Foldyna.

Delegace podle Foldyny informovala prezidenta také o problému vysychání lesů v Krušných horách. „Umělé zpětné zalesňování proběhlo v minulých letech, ale teď tyto stromy začínají šedivět a odumírat, což je velký problém. Pan prezident dokonce přislíbil, že bude jednu ze svých návštěv Ústeckého kraje koncipovat tak, aby viděl Krušné hory,“ prozradil poslanec ČSSD.

U prezidenta na Hradě se dále řešila i problematika sociálně vyloučených regionů a s tím související dávky na bydlení. „Ty deformují společnost v těchto lokalitách. My bychom chtěli, aby se modifikovaly zákony, podle nichž se sociální dávky na bydlení vyplácejí. Mluvilo se také o zaměstnanosti, splavnění Labe nebo vzniku hospiců, což pan prezident dlouhodobě podporuje právě v souvislosti s tím, že církve dostaly peníze od státu. Tématem bylo i rozšiřování železničního koridoru. S panem prezidentem jsme debatovali asi čtyřicet minut,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Foldyna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …