Zeman o soupeři Dienstbierovi: Odvolali ho pro neschopnost. A jeho tatínek...

08.12.2012 14:11

ROZHOVOR Někteří lidé již dostali do svých domovů letáky s životopisem horkého kandidáta na Hrad Miloše Zemana s názvem Zde domov můj. Ostatně právě dnes vyšla v deníku Právo i dost kousavá kritika jezevce z Vysočiny od zájemce o Hrad za ČSSD Jiřího Dienstbiera. Proto Zemana ParlamentníListy.cz požádaly o reakci.

Zeman o soupeři Dienstbierovi: Odvolali ho pro neschopnost. A jeho tatínek...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezidentští kandidáti Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg a Jiří Dienstbier

Proč se k vám Jiří Dienstbier, naposled dnes ráno v rozhovoru v Právu, chová tak kousavě?

Nevím. Já si ho z minulosti příliš nepamatuji. Vím, že byl krátký čas předsedou Mladých sociálních demokratů, ale byl na táborském sjezdu této organizace odvolán pro neschopnost a dokonce ani na té konferenci nevzali na vědomí jeho zprávu jako odstupujícího předsedy, což pokládám za zbytečné ponížení. Možná proto nyní kouše. A někdy si kladu otázku, jak člověk, který byl neúspěšný u mládežnické organizace jedné politické strany, může být úspěšnou hlavou státu, ale to musí rozhodnout voliči.

Co řekl Jiří Dienstbier v sobotním tisku o Miloši Zemanovi? Čtěte ZDE

KSČM jednala o podpoře Zemana či Dienstbiera. Výsledek ZDE

Jak si pamatujete na Jiřího Dienstbiera staršího?

Byl to výborný společník. Obecně se mu říkalo Koňakový král. Měl stejně jako já rád uzený jazyk, což nás spojovalo. Měli jsme na mnohé věci dost podobné názory. Přiznávám, že jsem ho naopak kritizoval za to, že jako předseda Občanského hnutí (OH) prohrál volby. I když mělo před tím Občanské hnutí v obou vládách, tedy národní i federální, patnáct ministrů a odpovídající počet poslanců v obou parlamentech. S takovým potenciálem se dostat pod pět procent bylo tak trochu umění. Sebekriticky dodám, že jsem se jako předseda Strany práv občanů - Zemanovci také dostal pod pět procent v roce 2010. I když jsme neměli takový potenciál jako tehdejší OH. Takže si říkám, že nemám nikdy kritizovat lidi, co byli neúspěšní, protože to může potkat i mě.

Jeho syn vám také vyčítá opoziční smlouvu, že roztočila v Česku kola korupce. Můžete reagovat?

Je to v tvrdém rozporu třeba s tvrzením Václava Žáka, což je šéfredaktor Listů, jenž nedávno vydal zajímavý článek o opoziční smlouvě. V něm mimo jiné píše, že privatizace bank zastavila kolotoč korupce, protože hlavní zdroj tehdejší korupce byl v politicky motivovaných nesplatitelných úvěrech. Korupce existovala před opoziční smlouvou i po ní. Lidé, co nemají historickou paměť, si dnes již nevzpomenou na aféru s lehkými topnými oleji, nebo na rumovou aféru. A doufám, že nikdo nebude Rathovu krabici od vína spojovat s opoziční smlouvou. Opoziční smlouva byla pro sociální demokracii velmi prospěšná a to i pro politickou kulturu obecně, protože prokázala, že dvě nejsilnější parlamentní strany se dokážou dohodnout a dohodu dodržují. Podívejte se na dnešní situaci, kdy se hádá každý s každým.

Nepodrazila opoziční smlouva nohy parlamentní demokracii?

V Česku byla první opoziční smlouva uzavřena v roce 1996 pod patronací Václava Havla. V roce 1998 se jen vyměnily strany podle výsledků svobodných voleb. Navíc je opoziční smlouva nutná v každé západoevropské zemi, kde je menšinová vláda. Kdyby totiž menšinová vláda nebyla kryta nějakým druhem opoziční smlouvy, tak by nevydržela ani den.

Sociální demokraté se kdysi domluvili na nespolupráci s KSČM, ale nyní to v tichosti porušují. Co vy na to?

To bylo v situaci, kdy sociální demokracie byla ještě slabá a potřebovala vystavět jakýsi ochranný plot ne jen mezi sebe a KSČM, ale tenkrát tam patřil i Levý blok. Protože jak známo, poslanci KSČM si po svém zvolení založili vlastní partaj, což je bohužel na tuzemské politické scéně dosti běžné. Takže jsme se tehdy potřebovali vymezit i vůči Levému bloku. No, a když ČSSD zesílila, tak to již potřeba nebylo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …