Dienstbier v novinách zle strhal Miloše Zemana. Raději nečíst

08.12.2012 10:31

Prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier v rozhovoru pro deník Právo přiznal, že pro něj není příjemné, když někteří socialisté dávají najevo, že nebudou za prezidenta volit jej, ale Miloše Zemana. Přitom doposud nejostřeji vypočetl Zemanovy chyby. Pro něj je dokonce bývalý šéf ČSSD součástí propletence politiky a byznysu.

Dienstbier v novinách zle strhal Miloše Zemana. Raději nečíst
Foto: hns
Popisek: Kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier

Místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová, poslanec Jaroslav Foldyna, senátor Jaroslav Palas, či čestný předseda ČSSD Valtr Komárek. Ti všichni dali již veřejně najevo, že pro ně rozhodně Jiří Dienstbier není žádný kandidát na Pražský hrad. Tam by zmiňovaní totiž rádi viděli bývalého předsedu ČSSD Miloše Zemana. A co na to Dienstbier?

Kromě přiznání, že rozhodně není rád, když zmiňovaní takto jednají, si také do nich ironicky dloubnul. „Na druhou stranu jste je ale vypočítal na prstech jedné ruky proti zbytku celé strany,“ poznamenal v rozhovoru pro Právo.

„Je mi to líto, že se takto někteří mí kolegové chovají, na druhou stranu vy z toho děláte, jako kdyby sociální demokracie byla rozpůlená a tápala. Ale není. To jsou jen jednotlivci. Podporuje mě naprosto dominantní část sociální demokracie,“ zmínil dále Dienstbier s tím, že ale na druhou stranu chápe, když se objeví jakýkoliv odlišný postoj.

„A je to možná i taktika soupeře, že těch několik žolíků, které má, občas vytahuje,“ utrousil pak jako poznámku k výše zmiňovaným jménům.

Rozdíl mezi námi u agentury STEM byl jen 2,5 procenta

Podle jeho soudu to je ale právě Zeman, kdo štěpí levici velmi důsledně už několik let, protože žije svou osobní pomstou za to, že nebyl zvolen prezidentem. „Dokonce tvrdím, že není ani levicovým kandidátem. A co se týče průzkumů, tak například rozdíl mezi námi u agentury STEM byl jen 2,5 procenta, což je v mezích statistické chyby,“ pronesl Dienstbier a důrazně tak zarazil myšlenku, proč by neměla ČSSD za Zemanem rozhodně stát.

Pro něj ale není Zeman levicovým kandidátem hlavně proto, že prostřednictvím Miroslava Šloufa pomohl ke vzniku Topolánkovy vlády, když přemluvil dva přeběhlíky – Melčáka s Pohankou. Navíc mu prý vadí, že cíleně poškodil ČSSD před volbami v roce 2010, když rozštěpil levici a odebral ji více než čtyři procenta hlasů, které dnes ve sněmovně chybí. „Tím, že se vyjadřuje na adresu některých členů vedení sociální demokracie, že dokud tam budou, tak ČSSD pro něj není partner,“ dodal pak k tomu, co mu na Zemanovi vadí.

Je to součást korupčního prostředí

„Zeman je kandidát, který chce uspět se sociálním programem, ale zároveň je velmi úzce propojen z byznysem. Je součástí propletence politiky a byznysu, který je velmi škodlivý pro ČR a je to součást korupčního prostředí, o kterém se tady stále mluví,“ nandal ještě bývalému předsedovi ČSSD.

„A ještě k levicovosti. Zeman se sám definuje jako jestřáb, je pro bombardování Iránu. Násilné principy v mezinárodní politice místo diplomatických řešení nepovažuji zrovna za levicový přístup,“ dodal s tím, že ale rozhodně není jeho averze k Zemanovi zapříčiněná tím, že by snad z něj měl panickou hrůzu.

„Vymezuji se na tématu, které je pro mne velmi zásadní, tedy prorůstání politiky a byznysu, které souvisí s korupcí. Zeman je součástí tohoto problému kvůli svému okolí, které považuji za nepřijatelné pro někoho, kdo chce kandidovat na prezidenta,“ uzavřel Dienstbier.

Miloš Zeman je již zvyklý na časté útoky Jiřího Dienstbiera na jeho údajnou korupčnost. Nedávno při debatě prezidentských kandidátů, na které byl přítomen i redaktor serveru ParlamentníListy.cz poznamenal, že "Jiří Dienstbier mi už na našem devátém setkání vlivem absence vlastních myšlenek vytýká Miroslava Šloufa". A ohledně svého korupčního potenciálu nedávno v České televizi připomněl, že i známý novinář Václav Žák připouští, že za Zemanovy vlády se korupce zastavila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…