Komunisté prý podpoří jak Zemana, tak i Dienstbiera

08.12.2012 13:06

KSČM podpoří při první přímé prezidentské volbě Miloše Zemana i Jiřího Dienstbiera. Uvedla to Česká televize. Podle ní se na tom usnesl Ústřední výbor KSČM, který právě dnes jednal o tom, kterému prezidentskému kandidátovi dají komunisté podporu.

Komunisté prý podpoří jak Zemana, tak i Dienstbiera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

O podporu komunistické strany požádali osobně jak kandidát sociální demokracie a současně její místopředseda Jiří Dienstbier, tak i expremiér Miloš Zeman. Podle dřívějšího vyjádření místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše převažují mezi komunisty zvláště v krajích názory, že by mělo stranické vedení podpořit Dienstbiera. Teď se však podle všeho KSČM rozhodla pro oba kandidáty.

Komunisté přitom vlastního kandidáta do prezidentských voleb neposílají. Předseda KSČM Vojtěch Filip ale nechtěl před dnešním zasedání ÚV KSČM nic předjímat. Naznačil však, že je možné, že doporučení, které z dnešního jednání vzejde, bude spíše obecné než jmenovité.

"Jsme prostě přeopatrní," vysvětlil nejednoznačnost rozhodnutí svého ÚV po obědě pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM Dolejš.

Podle serveru novinky.cz dokonce konkrétní doporučení, koho by měli příznivci KSČM volit, nakonec na ÚV vůbec nepadlo. „Doporučili pouze volit kandidáta nalevo od středu,“ napsal server.

"Prostě se voliči konkrétního doporučení zatím nedočkali. Ale ČSSD je vážnější spojenec, než SPOZ. Volit obecně doleva znamená, že nakonec skutečně připadají v úvahu už jen ti dva," dodal pak na vysvětlenou pro ParlamentníListy.cz Dolejš.

"Skutečně preferujeme kandidáty levice. Doporučení tak směřuje pro oba kandidáty," řekl později po zasedání ÚV novinářům stranický předseda Vojtěch Filip s tím, že nepředpokládá, že by se názor vedení strany ještě před prvním kolem prezidentské volby zásadně měnil. Další doporučení chce strana dát v případném druhém kole prezidentských voleb.

B. Sobotka poslal Filipovi dopis, kde žádal podporu Dienstbiera

Připomeňme, že kromě toho, že si oba kandidáti - tedy jak Zeman tak i Dienstbier – řekli u komunistů osobně o přízeň, tak navíc předseda ČSSD Bohuslav Sobotka u Vojtěcha Filipa lobboval otevřeným dopisem. V něm vyzval k podpoře Dienstbiera.

Ve středu se pak kvůli prezidentské volbě v Poslanecké sněmovně sešly špičky sociálních demokratů a komunistů. Sobotka na tomto jednání znovu požádal, aby KSČM doporučila Dienstbiera. Jenže komunisté chtěli mít garanci, že Dienstbier je jen jediný kandidát. KSČM totiž zarazilo, že například místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová nebo čestný předseda strany Valtr Komárek podporují otevřeně Zemana.

Navíc - zatímco první československý kosmonaut a europoslanec za KSČM Vladimír Remek se vyslovil pro podporu Zemana - místopředseda KSČM Jiří Dolejš dlouhodobě mluví o Dienstbierovi.

Výhra Zemana by SPOZ mohla dostat do první ligy

Stranické lavírování pak Jiří Dolejš na svém profilu ParlamentníchListů.cz vysvětlil následovně: „Výhra Miloše Zemana by mohla dostat do první ligy parlamentních stran i SPOZ, ale je otázkou jestli tento subjekt by přispěl k větší součinnosti levice anebo by spíše rodící se levicové partnerství narušoval. Tedy i proto já upřednostňuji Dienstbiera před Zemanem, i když chápu že Zeman je ve srovnání s Klausem určitá změna. Ale mohla by přeci nastat změna daleko výraznější....“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …