Zeman v Terezíně: Nenechme sebou manipulovat. Nebuďme jako ovce

19.05.2013 12:04

Prezident Miloš Zeman na nedělní Terezínské tryzně varoval před podléháním jakékoli manipulaci. Necháme-li sebou manipulovat, budeme se chovat jako ovce, řekl na vzpomínkové akci k uctění obětí nacistické perzekuce. Připomněl v této souvislosti totalitní diktatury nacistického Německa i stalinského Ruska.

Zeman v Terezíně: Nenechme sebou manipulovat. Nebuďme jako ovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman vystoupil na 2. sjezdu Rady seniorů ČR

Zeman upozornil na tehdejší účinnou nacistickou propagandu a také na to, že ve 30. letech minulého století odjíždělo mnoho intelektuálů do Ruska a až na výjimky se vraceli oslněni tamější Potěmkinovou vesnicí. "Uvědomme si, prosím, že není možné nechat se ohlupovat jakoukoliv manipulací," podotkl prezident. "Vzdáme-li se práva na informace, na srovnání těchto informací z různých zdrojů a necháme-li sebou manipulovat, pak se opravdu budeme chovat jako ovce," dodal Zeman.

Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička se ve svém proslovu kriticky vyjádřil zejména o těch, kteří označují poválečný odsun Němců z pohraničí za nespravedlivý a podle něj tak hrubě zkreslují dějinné události. "Odmítáme pokusy historii manipulovat, přepisovat a zamlčovat," řekl. "Zlo staré více než 60 let si musíme připomínat, aby se už nemohlo opakovat. Jsme tím rovněž povinováni všem mrtvým i přeživším z Terezína," řekl Vodička.

Vodička už v dubnu kritizoval premiéra Petra Nečase (ODS), který se při únorové návštěvě Bavorska omluvil za odsun Němců na konci války.

Terezínská tryzna je pravidelné setkání k uctění památky lidí, kteří trpěli v represivních zařízeních v době nacistické okupace - v terezínském ghettu, policejní věznici pražského gestapa v Malé pevnosti a v koncentračním táboře v Litoměřicích. Koná se každoročně už od konce druhé světové války.

Nacisté zavlekli v letech 1941 až 1945 do terezínského ghetta na 155.000 Židů z celé Evropy. Na 117.000 z nich se nedožilo osvobození. Věznicí gestapa v Malé pevnosti pak prošlo 32.000 mužů a žen. V Terezíně zahynulo 2600 z nich, další tisíce pak v jiných nacistických táborech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…