Pandury? Parkanová obvinila Topolánka, Paroubek Kalouska

20.02.2010 8:41

Politici si navzájem přehazují horký brambor možné korupce při uzavírání smlouvy s rakouskou firmou Steyer na obrněné transportéry.

Pandury? Parkanová obvinila Topolánka, Paroubek Kalouska

"Za předražené Pandury může ..," a stačí doplnit jméno politika. České politické špičky předvádějí ping pong s obviněními, kdo je za možnou korupci jedné z největších armádních zakázek posledních let zodpovědný.

V pátek obvinil šéf ČSSD Jiří Peroubek předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska, že za celou kauzou stojí lobbisté napojení na něj. Kalousek to označil za lež.

Nyní pro změnu Vlasta Parkanová (TOP 09) obvinila šéfa ODS MIrka Topolánka, že na nákup obrněnců tlačil on. "Projekt podporoval od začátku do poslední chvíle sám premiér. Byl tam velký spěch na uzavření kontraktu... měl obrovský zájem na tom, aby byl projekt převeden na náměstka Bartáka," řekla bývalá ministryně obrany v MfD.

Parkanová reagovala na Topolánkovo sdělení, že právě ona nese za podezřelý obchod zodpovědnost. "Mohu pouze spekulovat, proč chtěla ponechat v platnosti evidentně zkorumpovaný projekt," napsal deníku předseda ODS.

Proč to podepsal Barták?

Martin Barták, který je nyní sám ministrem obrany, byl dlouholetým náměstkem na ministerstvu, obnovený kontrakt s firmou Steyer za 14 miliard korun podepsal místo ministryně, což není podle listu obvyklé.

Sám se brání tím, že ho jednáním o nákupu pandurů pověřila Parkanová. "Toto její rozhodnutí neznamená, že by ji jakkoli zbavovalo odpovědnosti za výsledný kontrakt," prohlásil Barták.

Další jména: Gross, Kühnl, Paroubek

V souvislosti se zákulisními jednáními zmínili dva bývalí manažeři rakouské firmy jména někdejšího premiéra Stanislava Grosse, za jehož vlády byl tendr v roce 2005 vypsán, někdejšího ministra obrany Karla Kühnla, který s firmou Steyr podepsal první smlouvu za 23,6 miliardy korun, a nynějšího ministra Martina Bartáka, který po sporech a odkladech v roce 2009 jako první náměstek ministryně obrany podepsal definitivní smlouvu na dodání 107 transportérů.

Hovořili také o "vycházející hvězdě" v ČSSD a pražském komunálním politikovi, což by mohlo ukazovat na současného předsedu sociální demokracie. Po zveřejnění informací však oba začali tvrdit, že reportéra prokoukli a jen si z něj dělali legraci. Všichni zmínění politici jakékoliv zákulisní dohody s rakouskými zbrojaři odmítli.

V pátečním pořadu České televize Události, komentáře místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek vyloučil, že by někdo ze špiček sociální demokracie byl v připadu "namočen". A vyzval protikorupční policii, aby vše řádně vyšetřila, pokud existují pochybnosti. Poslanec ODS Jan Vidím také odmítl, aby byla ODS s "celým příběhem" Pandur spojována.

Protikorupční policie se kauzou po 4 letech začala skutečně zabývat. O věc se e zajímá i premiér Jan Fischer, který má v plánu sejít se kvůli tomu v pondělí s ministrem vnitra Martinem Pecinou, policejním prezidentem Oldřichem Martinů a nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou.

Čtěte také:
Mladá fronta trefila kozla, reagoval Paroubek
Za kauzou Pandur stojí Kalousek, spekuluje Paroubek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…