Picek: Čtrnáct stíhaček stačí

24.02.2010 19:06

Smlouva na pronájem 14 bojových letadel Gripen vyprší v roce 2015. Podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka ale armáda s letadly počítá i nadále.

Picek: Čtrnáct stíhaček stačí

Generálporučík Picek ve středečních Impulsech Václava Moravce uvedl, že 14 švédských bitevníků JAS-39 Gripen je pro současné úkoly, mezi které se řadí hlavně zajištění bezpečnosti vzdušného prostoru republiky a občasné nasazení v zahraničí, naprosto dostačující. Případné rozšíření leteckého parku by připadalo pouze v případě, že by stouply vojenské ambice Česka. 

Gripeny vyhovují

Náčelník generálního štábu dodal, že armáda je s letouny spokojená a má pro ně nyní dostatečné množství vycvičených pilotů.

Vlastimil Picek se ve vysílání rádia Impuls rovněž vyjádřil ke skandálům s nacistickými symboly a drogami, které před časem otřásly jak armádou, tak i pověstí České republiky v zahraničí. Ujistil, že oba vojáci hlásící se k nacismu byli z armády propuštěni, zneužívání marihuany v českém kontingentu v Afghánistánu stále vyšetřuje vojenská policie, někteří aktéři už rovněž přišli o místo. 

Nejsou peníze, proto se Pandurů kupuje méně

Rozhovor se stočil i na nyní mediálně popíraný nákup obrněných transportérů Pandur, který měla podle MF Dnes provázet korupce. K politické situaci se Picek odmítl vyjádřit, důrazně však popřel, že by počet 394 obrněnců, které armáda žádala v roce 2003, bylo nadsazené. Do podepsání kontraktu kleslo množství zakoupených strojů na 107. Picek snížení odůvodnil krácením rozpočtu armády. 

Na závěr náčelník štábu hájil často neprůhledná výběrová řízení na dodávky pro armádu. Vysvětlil, že některé nákupy podléhají utajení, ovšem obyčejné vybavení či spotřební materiál nakupují jednotlivé útvary armády přes elektronické tržiště veřejných zakázek. 

Foto: vop25.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

8:20 Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

Boje na nové severovýchodní frontě mezi Ruskem a Ukrajinou dále pokračují. Bojuje se o město Vovčans…