Čeští vojáci přiletěli do Afghánistánu. Utajeně

20.06.2011 22:14

Stovka elitních vojáků v noci na pondělí rozšířila řady české armády v Afghánistánu. Úkolem nové jednotky bude mimo běžné úkony také výcvik afghánské speciální jednotky pro nejtěžší akce. Zprávu přinesla televize Nova.

Čeští vojáci přiletěli do Afghánistánu. Utajeně

Mise, která potrvá do příštího léta, se podle informací z ministerstva obrany se bude konat při východních hranicích země. Přesné místo působení nově příchozích vojáků odmítá ministerstvo obrany upřesnit.

"My nechceme říkat přesně to místo, také koneckonců se to ještě může nějakým způsobem vyvíjet, ale určitě to bude na východě Afghánistánu," řekl Nově ministr obrany Alexandr Vondra.

Za půl roku by stovku českých příslušníků speciálních sil měli vystřídat jejich kolegové. Celá jednotka by se do České republiky měla vrátit do jednoho roku.

Výcvikové mise se specializují na výcvik samostatné afghánské národní armády. Až se Spojenci ze země stáhnou, musí být tamní armáda schopná bránit svou zemi bez podpory zahraničních jednotek.

Vláda vyšle do Afghánistánu víc vojáků

Koncepci zahraničních armádních operací do roku 2013 vláda schválila letos na podzim. Česká angažovanost v Afghánistánu by se měla v příštích letech zvýšit - zatímco letos v zemi operuje kolem 500 mužů, do konce roku se tam přesune ještě více než 200 dalších.

V příštím roce pak má v Afghánistánu sloužit až 640 vojáků, součástí jejich výbavy má být i dopravní letoun CASA. České jednotky působí především v rekonstrukčním týmu v Lógáru. Vláda naopak počítá se stažením ozbrojených sil z Kosova.

Čtěte také:
Peníze budou. Armáda se chce zbavit desítek letadel 
Vondra u Jílkové. Armáda za 500 miliard a vojáci mají jedny ponožky 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…