Vondra u Jílkové. Armáda za 500 miliard a vojáci mají jedny ponožky

17.06.2011 6:41

Jen za posledních 10 let nás stála půl biliónu korun. O kom je řeč? O české armádě. Je nás vlastně za ty peníze vůbec schopná ubránit? Těžko říct. Je totiž dost pravděpodobné, že předraženou armádní výstroj už zanedlouho nebude mít kdo obsluhovat.

Vondra u Jílkové. Armáda za 500 miliard a vojáci mají jedny ponožky

Kauza obrněných transportérů Pandur, transportérů Iveco nebo letounů Casa C-295 - to jsou jen některé z podezřelých nákupů české armády v posledních letech. Také o nich se Michaela Jílková ve čtvrtečním vydání svého diskusního pořadu Máte slovo bavila se svými hosty. Těmi byli  ministr obrany Alexandr Vondra, armádní generál Vlastimil Picek, místopředseda Výboru pro obranu a bezpečnost PSP ČR Petr Hulinský a vedoucí Střediska bezpečnostní politiky CESES FSV UK Miloš Balabán.

Jediné, na čem se všichni diskutující dokázali shodnout, bylo to, že jsou hrdí na muže a ženy, kteří jako profesionální vojáci bráni naši zemi doma i za hranicemi. Dál už však byl jakékoliv shodě konec. Právě zmíněné letouny Casa se staly roznětkou prvního sporu.

Psali jsme:
Zoufalý John u Jílkové: To máme ty korupčníky vraždit?
Paroubek a další mučili Vondru: Ukradl byste i šišku tlačenky
Komunisté chtěli demisi Nečase. Kvůli Vondrovi. Pohořeli

Drahá letadla jako přepravky pro koně

Stály nás téměř čtyři miliardy korun - a dnes převážejí koně Převalského do Mongolska. „Dnes existují pouze dva způsoby, jak je využít," domnívá se Petr Hulinský. „Jedním z nich je onen převoz koňů Převalského a druhý - a toho bych se nerad dočkal - by bylo vystavení jako exponátu v muzeu ve Kbelích. To by byl hodně drahý exponát za peníze daňových poplatníků."

S tím, že jsou „čtyřmiliardové" letouny v současnosti pouze omezeně použitelné, potvrzuje i kapitán vojenské policie v záloze Michal Švarc: „Slyšel jsem dokonce i to, že když měly casy letět na technickou prohlídku do Španělska, tak do nich technici odmítli nastoupit."

Nabízí se tak samozřejmě otázka: proč byl nákup podobně nevyhovujících, ale zároveň předražených letounů bývalou ministryní Vlastou Parkanovou vůbec schválen? „Už od pana generála věděla, že nejde o vhodný typ letadla," upozorňuje opět Petr Hulinský. „Věděla, že kontejnery se do nich nevejdou, že nedoletí do Afghánistánu bez mezipřistání a že jsou nevhodné pro přepravu zraněných vojáků, protože jsou příliš pomalé."

Alexandr Vondra se brání - nákup letounů Casa prý nikdy neobhajoval. Hulinský však kontruje: „Pane ministře, často mi připomínáte jednu z postav ze sitkomu Jistě, pane ministře. Ta říká, že nejlépe je o věci hovořit, poté si ji dát do názvu a pak zjistit, že nás vlastně nezajímá."

Debata na toto téma se nakonec smrskla na jedinou otázku - jaká byla za nákup letounů Casa provize? Ukázalo se, že to neví ani Alexandr Vondra, Parkanové nástupce ve funkci - nebo to alespoň tvrdí. „Informace o provizi byly ve smlouvě začerněné," dozvěděli se od něj televizní diváci nakonec.

SLEDUJEME Kauzu Vondra

Jak rekrutovat nováčky do armády? Jílková nabízí davovou hypnózu

Celá hádka o kauze Casa je názorným příkladem toho, odkud ve skutečnosti pramení většina problémů české armády - alespoň se tak domnívá předseda sdružení válečných veteránů Pavel Budinský. „Jde o standardní politickou přestřelku. Nemáme koncepci, jak má vlastně armáda vypadat. Proč raději neprodáváme hlavy, které jsou hlavním kapitálem naší armády?" ptá se.

Budoucnost těchto „hlav", tedy konkrétních vojáků, je však stále nejistější. Konkurenceschopnost armády na trhu práce ztrácí v souvislosti s tím, že dochází ke zdanění výsluh a příspěvků na bydlení. Vojáci stárnou, odcházejí a noví adepti se do armády nikterak nehrnou.

Život českého vojáka opravdu není nijak jednoduchý. V rámci výstroje fasuje například pouze jediný pár ponožek ročně. „To mě - jako matku, která svého syna vede k čistotě - opravdu trápí!" obrací se Michaela Jílková na generála Vlastimila Picka.

Ten se ohrazuje: „Když dostanete 70 miliónů na výstroj ročně, nic nekoupíte. Potřebovali bychom alespoň 500 miliónů. Letos už jsme dostali na nákup výstroje 470 miliónů, a na konci roku tedy budou nové výstrojní součástky k dispozici."

To, co české vojáky trápí především, však není nedostatečná výstroj, ale nejistota. Alexandr Vondra se - přesto, že obyčejní vojáci podle slov Michala Švarce nevěří, že se za ně dokáže a chce postavit - masivního odchodu z armády neobává. „Armáda žije na jedné straně v naději, na druhé straně v nejistotě, protože se chystají určité změny - ty jsou však nutné."

Jak hodlá stávající vojáky přesvědčit, že se jim služba v armádě vyplatí, a navíc do armády přilákat nové rekruty, však neprozradil ani nenaznačil. Dá se však předpokládat, že k davové hypnóze, kterou navrhuje Michaela Jílková, se ministerstvo obrany neuchýlí.

Vondra o účastnících zahraničních misí: Lepší, než aby se váleli u Kolína

Hypnóza by zřejmě nebyla dobrou metodou ani k tomu, jak českým vojákům vysvětlit, jaký je vlastně účel zahraničních misí, kterých se musí účastnit.

„V poslední době zažívají vojáci určité rozčarování. Vojákům dochází otázka: Proč jsme vlastně tady?" přibližuje předseda sdružení válečných veteránů Pavel Budinský. „V dřívějších misích pod záštitou OSN bylo vše jasné - byly specifikovány právní normy a mise byla ekonomicky zabezpečena. V současných misích tyto aspekty zcela chybí."

Ministr obrany má jednoduchou odpověď - jako člen NATO se Česká republika zahraničních misí účastnit musí. „A je lepší, aby byli naši vojáci v zahraničí, než aby se váleli někde u Kolína," uzavírá lakonicky.

Sledujeme pořad Máte slovo:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…