Policejní šéf odposlechů končí. Dál bude brát 90 tisíc měsíčně

05.12.2012 19:30

Tomáš Almer šéfoval policejním odposlechům 20 let. Od prosince jej však nahradil jeho náměstek, který do funkce nastoupil bez výběrového řízení. Podle Víta Bárty (VV) je za tím protekce.

Policejní šéf odposlechů končí. Dál bude brát 90 tisíc měsíčně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní nášivka

K poslednímu listopadovému dni skončil ve funkci ředitele Útvaru zvláštních činností Policie ČR Tomáš Almer. Jeho útvar patří mezi nejtajnější policejní útvary vůbec a mezi jeho hlavní činnosti patří provádění odposlechů, pořizování záznamů telekomunikačního provozu, sledování osob a věcí a další specializované úkony. Některé úkony provádí ÚZČ i pro BIS.

Dopadal zločince i teroristy

Na jeho odchodu je zajímavé, že ještě v době, kdy funkci vykonával, prosadil paradoxně významnou reorganizaci útvaru, spočívající např. ve zrušení odboru hotelového sledování, který fungoval více jak 40 let. Byl také  významným partnerem pro ÚOOZ a BIS. V minulosti se tento odbor podílel na dopadení mezinárodních zločinců a teroristů.

Červíčkův podpis

Reorganizaci útvaru podepsal současný policejní prezident Martin Červíček a náměstek Václav Kučera s vědomím, že Almer bude i tento útvar nadále řídit, a to z pozice občanského zaměstnance téhož útvaru. 

90 tisíc měsíčně? Prý nemorální

Almer tak rozhodně neodchází s prázdnou. Bude pobírat rentu ve výši 50 tisíc korun a k tomu navíc plat ve výši 40 tisíc korun za práci personalisty v témže útvaru. Pracovní smlouvu mu podepsal nový ředitel V. Šibor (dosavadní náměstek), kterého měl Almer bez výběrového řízení do funkce dosadit.

Podle exministra vnitra, Františka Bublana (ČSSD) Almerovo další angažmá odporuje morálce. "Je to nemorální a popírá to smysl výsluhy," uvedl pro ParlamentníListy.cz. Právě výsluha by osobu, která z podobného postu odchází, měla zabezpečit do doby, než si najde nové zaměstnání. Případně zastoupit mzdu.

"Většinou si tito lidé najdou trochu podřadnější práci, nebo výsluhu užívají namísto důchodu, i když jim třeba ještě není pětašedesát let. To, že si pan Almer ještě k výsluze najde flek za čtyřicet tisíc korun, který by mohl obsadit někdo úplně jiný a vykonávat práci zřejmě i lépe, je nemorální zneužívání  institutu výsluhy," dodal pro redakci.

Protekce je všude?

Poslanec Vít Bárta (VV) považuje postup na Útvaru zvláštní činností za nestandardní. "Ukazuje na protekční jednání. Kdo zařídil protekci, má pravděpodobně přístup k tomu, kdo je a není policií sledován," řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že do stejné skupiny patřil i šéf GIBsu (Generální inspekce bezpečnostních sborů, pozn. red.).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…