Bárta se s tím na Primě znovu nepáral, hodnotí odborník

06.02.2011 11:54

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ V Partii televize Prima po delší pauze znovu debatoval ministr dopravy Vít Bárta a místopředseda ČSSD Milan Urban. Jak redakci řekl analytik Břetislav Polách, zástupce ČSSD byl opět jen do počtu.

Bárta se s tím na Primě znovu nepáral, hodnotí odborník

"Vít Bárta a jeho popularita, to je něco, co se skloňuje ve všech pádech a nedělní Partie ukázala, proč tomu tak je. Bárta hovoří nespisovně ve chvílích, kdy je jakoby rozčílený, hovoří klidně a fakticky, když je napaden ze strany opoziční sociální demokracie a naprosto konkrétně hovoří o nešvarech, s nimiž se rozhodl bojovat," řekl ParlamentnímListům.cz analytik Břetislav Polách, který Partii televize Prima sledoval spolu s redakcí.

Co také zaznělo v pořadu:
Bárta v Partii: Ve zdravotnictví peníze jsou. Tam, kde nemají být

Ústředními tématy nedělního vysílání byla nejen doprava a její superkoncepce, ale také rozpočet ministerstva dopravy, neklidné vztahy ve vládní koalici, aktuální kauza ministra Alexandra Vondry a v neposlední řadě i možný odchod několika tisícovek lékařů. 

TEMATICKY:

"Je zarážející, ale zároveň zajímavé, k čemu všemu se hosté vyjádřili. I když bych chtěl dodat, že šlo prakticky vždycky o holá klišé. Ze strany Urbana jsme slyšeli, že se maminky nesmí bát o své nemocné děti, na což Bárta kontroval, že diskuse rozhodně nekončí a s lékaři se musí najít zdárné řešení. U kauzy Vondra Milan Urban sdělil, že s ním názorově příliš nesouhlasí, ale váží si jej za to, co udělal během komunismu. Bárta reagoval okřídleným sdělením "padni, komu padni". Když došla řeč na nestandardní praktiky v dopravě, ministr za Věci veřejné jasně prokázal znalost a vyjmenoval hned několik nešvarů. Místopředseda ČSSD pouze glosoval, že se sice zametá, ale zameteno určitě není. To jen říkám v té souvislosti, že řečeno toho bylo dost, ale žádné extra závěry z toho určitě nejsou," doplnil Polách pro ParlamentníListy.cz.

Vít Bárta krom jiného upozornil na to, že jeho resortem každý rok proteče mnoho desítek miliard. "Těch miliard je téměř sto, pokud počítám i České dráhy. A já prostě nemohu garantovat, že někdo ze zaměstnanců nebude krást," sdělil ministr. "A jaká je norma kradení?" reagoval hbitě moderátor Punčochář. "Nula," vystřelil Bárta. Zástupce ČSSD se pousmál a popřál mnoho štěstí.

Urban? Jakoby tam nebyl

"Bárta vyniknul, jako už v loňském roce, nad svým diskusním partnerem o dost tříd," pokračuje analytik Polách. "Počítal jsem několik tematických bloků. Bárta většinou řekl třicet až čtyřicet vět, hovořil průměrně tři minuty. Za to Milan Urban se často spokojil pouze s holou větou, s jednoslovnou odpovědí a potom zase mlčel, je to zvláštní. Na straně druhé bych chtěl upozornit, že sama televize Prima už minulý týden propagovala Partii s Vítem Bártou. O jeho oponentovi řeč nebyla," uvedl Polách.

Za hlavní cíle svého ministerského úřadování Vít Bárta považuje vyvážené investice do silnic a železnic a zároveň šetrné hospodaření se státními financemi.

Poslední setkání Milana Urbana a Víta Bárty proběhlo na televizi Prima 7. listopadu 2010. Jak již ParlamentníListy.cz informovaly (ZDE), právě tento díl Partie Jana Punčocháře skončil mezi třemi nejsledovanějšími diskusemi vůbec. Vidělo jej tehdy 277 tisíc diváků. Absolutní rekord dosud drží debata Jiřího Paroubka a Miroslava Kalouska, kterou 28. listopadu vidělo 290 tisíc diváků.

Co se loňské diskuse Bárta a Urban týká, analytik Břetislav Polách redakci řekl (ZDE), že šlo spíše o akademickou polemiku, než o klasický slovní duel.

"Václav Moravec umí vstoupit, a to někdy v dost vypjatých chvílích do debaty politiků a odvést téma tam, kam potřebuje. Punčochář to moc nezvládl. Položil dotaz, čtyři minuty se třeba nic nedělo a tazatel odpovídal a odpovídal. Pokud chtěl někdo slyšet skutečnou debatu, nedočkal se. Šlo víceméně o monologickou hodinku," uvedl Polách pro ParlamentníListy.cz.

Další analýzy mediálního vystupování:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…