Paroubek nemá šanci. Spíš na Ústecku. Pehe a Dvořáková hádají

17.09.2011 19:43

Jiří Paroubek s novou stranou ve sněmovních volbách asi neuspěje. Myslí si to alespoň oslovení politologové.

Paroubek nemá šanci. Spíš na Ústecku. Pehe a Dvořáková hádají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek

Šance, že by exšéf ČSSD Jiří Paroubek uspěl se stranou ČSNS 2005 v parlamentních volbách, jsou minimální, shodli se politologové.

Úspěch však může ale podle nich Paroubek zaznamenat v krajských volbách. O tom, že expremiér Jiří Paroubek z ČSSD definitivně odchází, informovaly jako první ParlamentníListy.cz.

Podrobně ZDE: Potvrzeno. Paroubek odchází z ČSSD

Odchod Paroubka z řad sociálních demokratů není pro politology překvapením. "Paroubek chce pokračovat ve své politické aktivitě, v sociální demokracii měl prostor dost omezený," řekla pro Prvnízprávy.cz Vladimíra Dvořáková.

Příchod Paroubka do České strany národně sociální 2005 může prospět jejím členům, a to zejména v krajských volbách. "Jestli po příchodu Paroubka bude mít strana šanci překročit pětiprocentní hranici, to si nemyslím. Myslím, že bude mít podobnou budoucnost jako Zemanova strana. Ale nemá to špatně načasované. Je dost času do voleb, strana může zkusit uspět v krajských volbách," míní politoložka Dvořáková.

Připomněla, že Paroubek měl i v parlamentních volbách velký počet preferenčních hlasů. "Šance uspět v krajských volbách bych proto neviděla špatně, pokud se strana bude soustředit na kampaň na Ústecku," dodala Dvořáková.

SLEDUJEME téma: Paroubkova nová strana

„Jiří přemýšlí o pozici hejtmana v Ústeckém kraji. Logická volba, jak si životaschopnost našeho spojení vyzkoušet, by byl právě ústecký region. Jednak tam má Paroubek dobrou pozici, jednak je tam dost sociálních demokratů, kteří by se k nám mohli přidat," řekl ParlamentnímListům.cz šéf ČSNS Karel Janko a potvrdil tak to, co Paroubek naznačil.

Další názory politologů na českou politickou scénu čtěte ZDE


Doležal: Jsou to tvrdí nacionalisté

Politolog Bohumil Doležal vidí šanci ČSNS v komunálních volbách. Nová strana pak podle něj mírně oslabí ČSSD, sama v parlamentních volbách pravděpodobně neuspěje. Doležal to přičítá skutečnosti, že mimoparlamentních stran s podobným programem je více.

"ČSNS jsou tvrdí nacionalisti. Paroubek je pro ně moc velký sociální demokrat. Pro něj to bude mít smysl pouze v případě, že bude jejím předsedou a bude tu stranu utvářet," myslí si Doležal.

S jeho tvrzením souhlasí i politolog Jiří Pehe. "Paroubek nebude naplněn a šťasten, pokud nebude stát v čele nějaké formace," řekl serveru Pehe.

Připustil, že uspět bude pro Paroubka těžké. "Nalevo už se pohybují dvě další politické osobnosti - Miloš Zeman a Jana Bobošíková," připomněl. Krajské volby pak podle politologa ukáží, jak si Paroubek na politické scéně stojí.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…