Gazdík varuje Nečase: Neodkýváme vám každou pitomost

03.11.2012 11:21

I když se ODS podaří nějak se po svém stranickém kongresu domluvit na úsporném balíčku, ještě to neznamená, že na dohodu v největší vládní straně přistoupí i TOP 09. Ale podle politiků není třeba se bát, že nastane katastrofický scénář s rovnou sazbou daně 17,5 procenta, která by vedla k výraznému zdražení a dalšímu snížení spotřeby a tedy i výběru daně.

Gazdík varuje Nečase: Neodkýváme vám každou pitomost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Ve sněmovně je připraven návrh, který by ponechal sazby na současné výši, tedy 14 a 20 procentech DPH, který by zřejmě kromě levice podpořily i některé vládní strany, aby zabránily katastrofickému scénáři, který si nikdo nepřeje.

Michal Doktor beze změn úsporný balíček také nepodpoří

Petru Nečasovi by v současné době nepomohl s prohlasováním jeho kompromisního návrhu ani bývalý občanský demokrat Michal Doktor. „Můj pohled je stále stejný. Když nedojde k žádné kvalitativní změně, návrh nepodpořím. Ale cítím ochotu premiéra ke změně a považuji ji za správnou, předpokládám, že dojde ještě k dalšímu posunu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Doktor. Od dohody o jednotné sazbě daně ve výši 17,5 procenta, kterou prý uzavřel Miroslav Kalousek za TOP 09, Vít Bárta za Věci veřejné a vyjednavač za ODS, se prý zásadně distancoval v den, kdy k ní došlo. „Pokud by od ledna příštího roku začala platit, znamenalo by to propad v příjmech státního rozpočtu ve výběru daní ve výši od šesti do devíti miliard,“ předpokládá poslanec. Na druhé strany by prý mohla přinést úsporu pro jiné soustavy, například systém zdravotnictví, kde by klesly náklady.

Je nepřijatelné, aby církve byly osvobozeny od daně příjmu z restitucí

Kromě toho, aby se sazby DPH nezvyšovaly a zůstaly na letošní výši 14 a 20 procent, trvá Doktor ještě na zrušení výjimky pro církve. „Je absolutně neobhajitelné a nepřijatelné, aby byly církve osvobozeny od daně z příjmu u majetku, který jim bude navrácen,“ prohlásil. Bývalý poslanec ODS věří, že Petr Nečas půjde v kompromisu u balíčku ještě dál. „Je možné se poprat s rozpočtovými limity a přinutit hlavně šetřit ministry. Středopravicoví politici nejsou od toho, aby rozhazovali peníze, například na státem placenou obrovskou reklamní kampaň typu Ryba domácí,“ namítá Doktor. Také mu ve stabilizačním balíčku vadí snaha trestat důchodce za to, že pracují, aby si zvýšili životní standard. „Považuji za velmi komplikované, když něco takového navrhuje středopravá vláda. ODS tím popírá všechny své zásady za uplynulá léta,“ upozorňuje na odklon ODS od svého programu v další oblasti, než jsou daně. Také v balíčku navrhované úpravy živnostenských paušálů nepovedou k cíli, protože podle něj pobízejí k optimalizaci daní a obcházení daňových zákonů. „O solidární dani jsem připraven jednat,“ říká ParlamentnímListům.cz k dalšímu kontroverznímu bodu, a to je vyšší zdanění nejbohatších.

Fuksa házel odborné komisi ODS klacky pod nohy, teď je mezi rebely

Také Doktor, stejně jako mnoho politiků i politologů pochybuje o pravých motivech rebelů. „Záleží na tom, v jaké kondici se vrátí ODS z kongresu, zda rebelům půjde o věc, nebo jejich motivem byla mocenská hra,“ uvedl. A proč si to myslí? „Já jako bývalý předseda odborné komise ODS považuji za směšné a smutné zároveň, bojuje-li za ideovou čistotu bývalý náměstek ministra financí Ivan Fuksa, který práci naší komise vždy kazil nejen stanovisky ministerstva financí, ale i osobní invencí a energií,“ poukázal na rozdíly v chování jednoho z rebelů. Ale ještě větší pochyby má o vůdci rebelů – Petru Tluchořovi. „Sám na sebe připravil skrytý lynch, který konstruoval pro bývalého poslance ODS Vlastimila Tlustého,“ zavzpomínal na doby před pádem Topolánkovy vlády.

TOP 09 slibuje maximální vstřícnost

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík říká, že krize v ODS je tak hluboká, že největší vládní strana má problém dodržet uzavřené koaliční dohody. Naráží tak na již jednou dohodnutý a sněmovnou schválený úsporný balíček, který se dolní komoře znovu vrátil, ale najednou se proti němu postavili rebelové v ODS. „My můžeme garantovat, že dodržíme, co jsme si v koalici slíbili,“ zdůraznil Gazdík. Ale už kompromisní návrh premiéra Nečase se od dohody liší, proto je jasné, že buď k nějaké změně dojde, nebo padne vláda, protože s úsporným balíčkem spojila i otázku důvěry. „Až se ODS shodne, budeme se snažit být maximálně vstřícní, ale to neznamená, že odkývneme kdejakou pitomost,“ řekl Gazdík ParlamentnímListům.cz.

Opozice připravila protinávrh – sazby daně z přidané hodnoty stejné jako dnes

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš řekl ParlamentnímListům.cz, že pokud se vládní strany nedohodnou, v rozpočtovém výboru je připraven návrh opozice, který ponechává sazby DPH na 14 a 20 procentech. „Tento nebo podobné návrhy mohou být načteny do jiných zákonů, které nemají problém, protože nejsou spojeny s důvěrou vládě,“ objasnil způsob, jakým je připravena opozice postupovat. Pak se dá podle něj stihnout termín 1. ledna 2013, pokud bude snaha nalézt přijatelné řešení. I podle Dolejše záleží na tom, jak dopadne kongres ODS a jestli se na něm „narodí“ dohoda o stabilizačním balíčku.

Ve hře je podle něj ještě senátní verze, kterou by bylo možné připojit kdykoli, aby nemuselo dojít v příštím roce k rozpočtovému provizoru. „Pořád ta možnost tady je,“ konstatuje komunistický poslanec. Přiznává, že ani komunisté nechtějí, aby od příštího roku platila jednotná sazba DPH ve výši 17,5 procenta, která by znamenala velký problém pro nízkopříjmové skupiny obyvatel.

Kdo za problém může? ODS, TOP 09 nebo Věci veřejné?

Zdá se, že katastrofický scénář nenastane, protože i TOP 09 považuje za mnohem přijatelnější variantu, aby sazby zůstaly ve stejné podobě jako dnes. „Pro nás jsou samozřejmě lepší letošní sazby,“ potvrzuje šéf poslaneckého klubu strany Petr Gazdík. Podle něj si sazbu 17,5 procenta „vyvzdorovaly Věci veřejné společně s ODS“. „My jsme neměli v programu jednotnou sazbu DPH, měla ji ODS ve výši 19 procent, ale Věci veřejné žádaly nižší procento,“ popisuje jednání uvnitř tehdejší vládní koalice. Dodává, že TOP 09 chtěla dvě sazby v současné výši. Přitom ale právě ministr financí Miroslav Kalousek tvrdě požadoval kvůli snížení deficitu rozpočtu jejich zvýšení od příštího roku na 15 a 21 procent, což narazilo u části ODS. „My ctíme dohody, ale pokud bude dohoda vládní koalice porušena, budeme hledat to nejlepší řešení,“ prohlásil šéf klubu poslanců TOP 09 a Starostů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…