Komunistům hlava Kalouska nestačí. Chtějí skalp celé vlády

19.08.2012 12:46

Tlaky na odchod pána státní kasy Miroslava Kalouska (TOP 09) sílí. Kvůli zvyšování DPH na něho špínu hází nejen levice, ale i příznivci pravicového smýšlení.

Komunistům hlava Kalouska nestačí. Chtějí skalp celé vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Poté, co se exministr financí Vlastimil Tlustý opřel do stávajícího šéfa státní kasy Miroslava Kalouska (TOP 09), kterému v souvislosti s nelogickým zvyšováním DPH doporučil rezignaci, ozvali se i komunisté.

Ti už mají dost nejen kiksů samotného Kalouska, ale i jeho kolegů. Podle zástupců KSČM je tak nespravedlivé házet všechny chyby současné vlády pouze na ministra financí. Není totiž jediný, kdo má na tom, že se Česko řítí do záhuby, podíl.

Nejen s Kalouskem. Pryč i s celou vládou

"Souhlasím s tím, že by měl rezignovat nejen ministr financí, ale celá vláda, která škodí většině lidí této země. A to také opětovným zvyšováním DPH. Díky poslušnosti koaličních poslanců svůj záměr zase prosadí," uvedl pro ParlamentníListy.cz komunistický poslanec Miroslav Opálka. "Útočit na jednoho ministra je málo," hájí přitom Kalouska.

O nutnosti, aby rezignoval celý kabinet, hovoří také poslankyně Marta Semelová (KSČM). "Rezignovat by měla celá vláda, protože je nekompetentní a škodí této zemi," řekla redakci.

Komunisté ale nelamentují nad funkčností a kroky české vlády pouze pasivně. Snaží se také zaktivizovat lid, aby vyšel do ulic a dal najevo svou nespokojenost. Čechům se ale prý příliš nechce.

Tlustý: Kalousek neumí počítat

Exministr financí a bývalý ekonomický expert ODS Vlastimil Tlustý tvrdí, že Kalousek daním nerozumí a opět vybere na vyšších daních méně. Navíc se ze svých chyb neumí poučit. „Chci tím říct, že on už jedno takové miliardové fiasko má za sebou. Tehdy se myslím místo plánovaných pěti miliard navíc vybralo o pět miliard méně. Jemu se velmi často stává, že má u čísel špatná znamínka. To samé bylo, když v roce 2008 odhadoval růst ekonomiky o 4,8 % a ve skutečnosti byl 4,6% propad,“ uvádí Tlustý další omyly současného šéfa státní pokladny.

Kalousek má podle Tlustého za sebou přinejmenším druhý příklad přesně téhož a přesto na tom trvá. „Když někdo udělá nějakou chybu jednou a poučí se z toho, budiž. Ale když ji udělal už dvakrát a přesto není ochoten přiznat, že je to nesmysl, tak já to neumím vysvětlit, zda je to zatvrzelá hloupost, anebo sabotáž,“ uvažuje.

„Jedno ale vím jistě. Když se ministr financí takto opakovaně mýlí ve svém konceptu, tak má jedinou možnost. Sebrat se a odejít,“ poslal jasný vzkaz Tlustý Kalouskovi. Ten nadále odmítá, že by další zvyšování daní bylo omylem, bohužel jinou možnost nemá.

"Ano, navrhujeme zvyšování daní. Děláme to v situaci, kdy jsme přesvědčeni, že to je odpovědné, nezbytné, byť nepopulární. Ale stále je to pouze 32 % konsolidačního úsilí, a 68 % vláda realizuje úsporami, tedy na straně výdajové," řekl Kalousek ve čtvretk senátorům. Horní komora přesto jeho daňový balíček zákonů neodsouhlasila a vrací se do Poslanecké sněmovny.

Češi jsou líní

"Naštvanost lidí je velká, ale ochota vyjít do ulic a veřejně masově vyjádřit protivládní odpor stále malá," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Opálka s tím, že Čechům stále chybí přesvědčení o možné reálné změně.

KSČM podporuje nejen své, ale i protestní akce dalších organizací. "V této souvislosti podporuje protesty občanských aktivit a odborů. KSČM trvale poukazuje na protilidový a asociální charakter politiky Nečasovy vlády," řekl redakci komunistický poslanec Stanislav Grospič.

Podle posledních výzkumů veřejného mínění se komunisté co se týče volebních preferencí ocitají na druhém místě. První je ve výzkumech sociální demokracie. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by v současnosti překročila i ODS, TOP 09, KDU-ČSL.

Nejen levice. I odbory mají vlády plné zuby

Averzi proti vládě dlouhodobě ale nevyjadřuje jenom levice. Třeba odbory spolu s občanskými iniciativami v dubnu zahájily kampaň Stop vládě. Jejím cílem je zastavení vládních reforem, demise kabinetu a předčasné volby. Součástí kampaně je také web a akce, kterými chtějí organizátoři informovat veřejnost o dopadech reforem.

Protesty odborů a občanských iniciativ vyvrcholily 21. dubna, kdy se na protest proti vládě do Prahy sjelo na 150 tisíc lidí z celé republiky. Protestem ale ničeho nedosáhli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…