Rázná ekonomka v ČT vyčetla Babišovi velkou chybu, kterou hodlá udělat

05.02.2014 21:35

Nejlepší řešení zlepšení ekonomické situace v Česku je nedělat nic. Tvrdí to známá ekonomka a ředitelka nezávislé poradenské společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Podle ní je stabilita pro stát to nejdůležitější. Šichtařová doporučuje ministrovi financí Babišovi tři zásadní opatření: Nedělat nic, nezvyšovat příjmy a nehýbat s daněmi.

Rázná ekonomka v ČT vyčetla Babišovi velkou chybu, kterou hodlá udělat
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

Správný program pro Česko je podle Šichtařové co největší stabilita. „To se ale moc nenosí,“ řekla. Podle ekonomky je to na první pohled suché řešení, ale stabilita je pro stát to nejdůležitější. To, co plánuje ministr financí Andrej Babiš, tedy zlepšit výběr daní, je tak prý chyba. Pro zlepšení české situace by mu Šichtařová doporučila nezvyšovat příjmy a nehýbat s daněmi. Prostě nedělat nic.

Ekonomika je podle ní konfrontována s velkým množstvím změn. Stabilita je tak základ. Tam, kde je HDP stabilní, to totiž funguje. „Totálně jsme destabilizovali české instituce,“ řekla Šichtařová s tím, že to jsou samé daně tam a sem, ale jsou to jenom líbivá hesla. Ekonomika si zkrátka potřebuje zvyknout. Stát by měl především snížit své výdaje. Problém je prý na straně výdajů, ne příjmů. „Svět se snaží proinvestovat k růstu. Jenže kvůli tomu jsme v útlumu,“ dodala.

Lépe? Asi nebude

Kdy tedy bude líp? Podle Šichtařové opravdu těžko hledat odpověď. V Hyde parku zdůraznila, že ekonomika je cyklická, takže se dnešní situaci nemáme tolik bránit. Ředitelka společnosti Next Finance míní, že všichni máme nárok se mít dobře, proto máme pocit, že se bránit musíme. Jenže právě tento názor je hloubka krize. Špatné procesy v ekonomice musí vyhnít.

Vyhlídky tak nejsou nijak růžové. Šichtařová je přesto optimistka v dlouhodobé vizi. V následujících pěti letech je ale 50% až 60% riziko, že bude krize znovu a ještě větší. „Můžeme jít ještě hlouběji,“ upozornila. Česko podle podnikatelky udělalo chybné politicko-hospodářské kroky loňský a předloňský rok, když zvýšilo daně. Způsobilo to totiž negativní psychologii obyvatel. „Každé opatření zvýšení DPH vedlo ke stresu,“ popsala situaci a dodala, že intervence ČNB přišla rovněž ve stresové situaci, což vede jen k dalšímu ekonomickému zpomalení.

Můžeme se od Slovenska učit

Konejšit se můžeme alespoň v tom, že má Česko stále svou měnu. „Ochrání nás proti nárazům inflace zvenčí,“ řekla Šichtařová v ČT a narazila při tom na Slováky, kteří na tom budou v takovém případě hůř. „I když jsou na tom teď lépe než Češi. My udělali více chyb. Můžeme se od nich učit,“ dodala.

Šichtařová si přesto nemyslí, že by českou ekonomiku zásadně poškodilo, kdybychom do eurozóny vstoupili. Otázka zní, proč bychom ale euro měli přijímat, když není důvod. Opatrný postoj je podle ní ten správný. Přijmout euro by znamenalo přijmout závazky za ostatní státy. „Pro nás by to byla ohromná finanční zátěž,“ dodala.

Na fakt, že jsme pozadu oproti řadě evropských zemí, které vstoupily do Evropské unie později než Česko, přesto již dávno euro mají, reagovala s úsměvem: „Nejsme chytřejší. Máme jen více štěstí než rozumu.“ Navíc dodala, že Češi si o euru vůbec nebudou rozhodovat. „Eurozóna nestojí o další potížisty,“ podotkla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Novotný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…