Sockarty mají pozvolný start. Drábek prý zakázal úředníkům mluvit

18.07.2012 17:59

Příjemce sociálních dávek, nezaměstnané, rodiče čeká nebo již potkala jedna velká změna. Ta spočívá v tom, že první sKarty – tedy karty sociálních systémů – vyšly od počátku července do světa. ParlamentníListy.cz se vydaly do terénu, konkrétně na Úřad práce pro Prahu 1 a 2, aby zjistily, jak vydávání karet probíhá v praxi.

Sockarty mají pozvolný start. Drábek prý zakázal úředníkům mluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na úřadech práce se začala od července vydávat sKarta

Hned v úvodu – po příchodu na úřad – bylo patrné, že vše má svůj řád, čekajících několik desítek lidí trpělivě čeká, až na ně přijde řada. Nikdo se nestrká, po zmatcích z počátku nového roku s vyplácením sociálních dávek zřejmě nikde ani památky.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se po tomto období zřejmě poučilo a tentokrát bude při předávání sKaret postupovat pozvolněji. I proto se první měsíc provozu  - tedy červenec - dá považovat za testování v malém, přestože se počítá, že do konce roku se karet sociálních systémů, vydávaných Českou spořitelnou, rozdá v celé zemi zhruba devět set tisíc, první měsíc by jich mělo k příjemcům doputovat jen kolem pěti tisíc.



Víc informací nemůžu podat

„Na naší pobočce jsme dosud vydali sKaret zhruba 60, dalších 125 lidí bylo v této pilotní fázi vyzváno k převzetí. Jsou dovolené, tak tu ty karty teprve k vydání čekají. Vše je však bez potíží, rozhodně se nestalo, že by někdo kartu odmítal, naopak, hlásí se nám lidé, kteří dosud mezi těmi vytipovanými nejsou a trvají na tom, že sKartu chtějí vyřídit také,“ prozradila ParlamentnímListům,cz ředitelka pobočky Úřadu práce Prahy 1 a 2 Aneta Helešicová. Jak však zdůraznila, jiné informace podávat nemůže, se všemi dotazy je třeba se obracet na centrálu a tiskového mluvčího.

Ten upřesnil, kolik sKaret bylo zatím v celé Praze od 1. července vydáno.

"V pilotním provozu vydávání sKarty bylo vydáno 250 karet vybraným klientům na dvou kontaktních pracovištích. Klienti byli vybíráni tak, aby pokryli kompletní strukturu vyplácených dávek. Od pondělí, 23. července pak bude zahájen takzvaný. ověřovací provoz na všech krajských pobočkách ÚP. K tomuto datu by měly být doručeno do České spořitelny  (ČS)1400 žádostí o vydání sKarty  - z každé krajské pobočky 100kusů. Podle smlouvy by do deseti pracovních dnů pak měla ČS sKarty vyrobit a distribuovat na jednotlivé Krajské pobočky tak, aby od 7. srpna mohly být tyto vydávány klientům ÚP. Peníze k vydaným sKartám pak budou přičteny 13. až 16. srpna," prozradil ParlamentnímListům.cz mluvčí ÚP Jiří Reichl.

Kartu chtějí i ti, se kterými se dosud nepočítalo

Myšlenka na to, že ParlamentníListy.cz osloví nějakého nového majitele sKarty a položí mu několik otázek, se tím hroutí. Přesto se nevzdáváme a ptáme se dál – alespoň u muže, který funguje na úřadě jako ochranka a má tak zřejmě o tom, co se celé dny děje, největší přehled.

„No dneska nikoho na předávání sKaret objednaného nemáme, těžko tu tedy někoho takového potkáte. Žádný problém s lidmi, co si tu ale pro ně byli, tu nebyl. Víc vám říct nemohu, to musíte jedině přes vedení,“ reagoval muž z ochranky.

Přidal pak ještě informaci o tom, že místní úřad najmul na informace o sKartě jednu posilu, která sedí na úřadě za stolem a detaily se žadateli či zájemci o sKartu s nimi probírá. „Na jiných úřadech v Praze a zřejmě i v dalších městech, tomu tak je pouze vyjímečně, my tímto způsobem zaměstnáváme člověka v rámci jeho plnění takzvaných veřejných prací,“ doplnila ještě ředitelka úřadu pro ParlamentníListy.cz.

Klient: Konečně jsem se dočkal a mám svoji kartu, což mě povýšilo...

Pravdou je, že zájem lidí, kteří pobírají sociální dávky o jinou formu jejich doručování, může být tak trochu překvapením. I z reakcí, které se totiž objevovaly pod články s touto tématikou na našem webu, se dalo předpokládat, že sKarty budou lidé přijímat spíše s nechutí či je rovnou odmítat. Pravda - alespoň prozatím - je zřejmě jiná.

"Jeden z klientů, který nikdy před tím neměl bankovní kartu, byl podle informací kolegů šťastný, že sKartu obdržel. Prý se radoval, že mu to zvedá „společenský kredit“, když má platební kartu a ne jen hotovost. Říkal, že „vždycky na pokladně záviděl lidem, kteří platí kartou, a teď se bude moci mezi ně  zařadit i on," uvedl historku z praxe mluvčí Úřadu práce Jiří Reichl.

Přitom důvodů, které padaly v předstihu proti zavedení sKaret, bylo hned několik. Udělejme si rekapitulaci.

Když dávky chodí na účet, a další kartu nechceme...

Co když má člověk vlastní účet, na který mu chodí i dávky od státu. Proč by tedy měl mít v peněžence další platební kartu, uchovávat v paměti další PIN? Takový argument neuspěje. Sociální kartu dotyčná osoba stejně dostane. Pokud na úřadě práce ale řekne, že všechno, co jí na účet k sKartě přijde, chce nechat okamžitě přeposlat na vlastní účet, takové oznámení by mělo mít platnost trvalého příkazu. Ten by mělo být možné zadat též z bankomatu, či na pobočce České spořitelny. Důležité je dodat, že tento převod je zdarma.

sKartu budou však lidé potřebovat i k prokazování se na úřadě. Ačkoli se dá předpokládat, že zcela jistě je vlastníkem také občanského průkazu, při každém kontaktu s úřadem práce se bude muset prokazovat i touto kartou, zařazujícího ho mezi občany „speciální kategorie“. SKarta však také nahradí současné invalidní průkazy.

Peníze dál na složenku?

Důvodem k zavedení výplaty sociálních dávek prostřednictvím sKaret prý byla především úspora stovek milionů korun ročně, měsíčně by to měla být jen na složenkách úspora 20 milionů. Nabízí se tak otázka, zda uspořená čtvrtmiliarda za rok vyrovná to, na co upozorňují někteří odborníci. Tedy že tím de facto mohlo dojít k prodeji osobních dat řady Čechů soukromé bance.

"Lze ubezpečit daňové poplatníky, že zavedení karet nestálo nic. Nehradili jsme (MPSV) dodavateli ani korunu," utěšuje alespoň v jedné rovině Reichl.

Hovořilo se dokonce o tom, že by sKarty měly pomáhat jisté kontrole toho, za co jsou peníze utráceny. To však zůstalo zatím pouze ve fázi „jedna paní povídala.“

Lidé, kteří berou a budou zřejmě i v budoucnosti brát sociální dávky, jako je například rodičovský příspěvek či podpora v nezaměstnanosti, prostřednictvím sKarty, prý ani v budoucnu nebudou nijak omezováni v tom, za co peníze utratí. ostatní příjemci to však tak jednoduché mít nebudou.

Bude se kontrolovat, co se za sociální dávky nakupuje?

Přísnější kontroly se plánují na ministerstvu práce a sociálních věcí u problémových příjemců takzvaných adresných dávek. Tedy u těch, co pobírají dávky v hmotné nouzi.

Ti ani dnes už však nedostávají peníze, ale stravenky či poukázky, za které by alkohol v obchodech neměli dostat. Protože ale u karty nejde hlídat, za co se peníze utrácejí, tato kontrola by prý měla odpadat. Až někdy v budoucnu plánuje MPSV hlídat nákupy přes takzvané elektronické účtenky. Zda se však tak stane, ukáže čas, poněvadž – jak upozornil server Peníze.cz, tato změna by představovala nucenou hromadnou výměnu platebních terminálů.

Mluvčí ÚP Reichl však slibuje, že kontroly toho, co je nakupováno, budou a nikoli ve vzdálené budoucnosti. "Ano, funkcionalitu k sKartě plánujeme zprovoznit už v roce 2013. Nutno však opravdu zopakovat, že se to bude týkat jen klientů v hmotné nouzi," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

A tak, jak se zdá, jediným omezením, se kterým se lidé sKartou setkají, může být to, že s ní nebude možno platit v luxusních obchodech jako je klenotnictví, v barech či hernách.

Přístup k dávce je zdarma – ovšem jen jednou měsíčně

Jak už bylo dříve předesláno, Česká spořitelna si za většinu služeb v rámci této novinky, nebude účtovat žádné poplatky. Zdarma tak budou všechny bezhotovostní platby u obchodníků i jeden výběr z bankomatu České spořitelny, nebo jeden bezhotovostní převod ke každé dávce. Ten, kdo si však bude vybírat peníze z bankomatu jiné banky, zaplatí 40 korun. Trhlinou na „výhodnosti“ sKarty pak může být i to, že bankomaty České spořitelny vydávají pouze bankovky v určité nominální hodnotě, což může způsobit to, že dotyčný příjemce sociální dávky nebude moci peníze vybrat najednou (a zdarma!), ale bude muset výběr zopakovat, a i za ten již bude muset zaplatit. I když se to může zdát mnohému nepodstatné, pro příjemce sociálních dávek může přitom hrát roli každá padesátikoruna.

Jaké dávky se  mají prostřednictvím sKarty vyplácet?

    - dávky hmotné nouze

   -  příspěvky na péči

  -  dávky pro zdravotně postižené

  -  přídavky na dítě

  -  příspěvek na bydlení

  -  rodičovský příspěvek

   - dávky pěstounské péče

   - podpora v nezaměstnanosti

Karty mají být distribuovány v průběhu celého druhého pololetí tohoto roku. Klienta, pro něhož bude sKarta na úřadu práce připravena, úřad práce vyrozumí písemně s dostatečným předstihem. Karty se budou vydávat ve dvou variantách, základní a speciální. Speciální bude zároveň sloužit jako průkaz TP, ZTP či ZTP/ P.

Podle stránek ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), bude první dopis s výzvou k převzetí sKarty zaslán Úřadem práce příjemci dávky obyčejně. Pokud na něj klient nezareaguje do tří týdnů, bude mu zaslán doporučený dopis do vlastních rukou. Pokud ani v tomto případě nedojde k doručení, nebo klient nereaguje, bude příslušné kontaktní pracoviště úřadu práce aktivně klienta vyhledávat a pokud z objektivních důvodů nelze klienta nalézt, zahájí se řízení z moci úřední o pozastavení výplaty dávky. To znamená, že dávka je sice přiznána, ale není vyplácena. Pokud je u klienta zjištěna objektivní příčina nemožnosti vyzvednout si sKartu, pak je zvolen způsob pro osobu nejvhodnější.

Ten, kdo má jakékoli dotazy v souvislosti s sKartou, může využít služeb bezplatné nepřetržitě fungující telefonní linky Kontaktního centra pro sKartu: 800 752 782.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…