„Čau woe, a pozdravuj v tom Brně.“ Fiala má našlápnuto k hroznému konci v čele ODS. Do hry se vracejí nejostřílenější mazáci partaje

04.12.2020 4:42

A dost, uvedlo shodně hned několik zástupců ODS v regionech poté, co zjistili aktuální čísla měření agentury Media. Podle tří našich zdrojů je osud Petra Fialy v čele ODS zpečetěn. Jako o nejpravděpodobnějším nástupci se začíná hlasitě hovořit o Martinu Kubovi, současném hejtmanovi Jihočeského kraje.

„Čau woe, a pozdravuj v tom Brně.“ Fiala má našlápnuto k hroznému konci v čele ODS. Do hry se vracejí nejostřílenější mazáci partaje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala se právě dozvěděl, že post předsedy ODS obhájil

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí
Volby do Poslanecké sněmovny by v listopadu podle agentury Median vyhrálo hnutí ANO. Obdobně jako v říjnu by ho volilo 28,5 procenta lidí. S odstupem druzí by skončili Piráti, kteří momentálně mají podporu 14 procent voličů. Oproti předchozímu průzkumu si ovšem pohoršila ODS, která by spolu s posilujícím hnutím STAN skončila třetí. Obě uskupení by podle modelu získala 10,5 procenta hlasů. Čtvrtá SPD se blíží hranici devíti procent. Na poklesu preferencí ODS o 2,5 procentního bodu oproti říjnu se mohlo podepsat hlasování s hnutím ANO o superhrubé mzdě, uvedli autoři volebního modelu.

„ANO je nadále na první pozici, ovšem je na stejné úrovni jako v září a říjnu, kdy mírně ztratilo. Mírný pokles může mít spojitost s druhou vlnou pandemie covidu-19,“ uvádí oficiální zpráva.

„Je to jen další hřebíček do rakve neviditelné ODS,“ uvedl jeden ze zástupců jihomoravské buňky. „Nám se líbí, jak Petr vydržel tlak, jak je konstantní, ale on není lídrem,“ uvedl muž, blízký spolupracovník modrého harcovníka a exministra spravedlnosti Blažka. „Ten to být nemůže, protože moc pije,“ reagoval lakonicky. Kdo tedy za Fialu? „Vidíme to na Kubu. Už si to vyzkoušel, zná obchody, zná postupy, dohodne se, nemám s tím problém, koukám na něj prizmatem čitelnosti a je to erudovaný doktor,“ doplnil.

Jako s druhým ParlamentníListy.cz hovořily se zástupcem severu Moravy. Právě v tomto regionu jsme narazili na roky zapomenutého politika. Šlo konkrétně o Pavla Drobila, někdejšího ministra životního prostředí. Také on už takzvaně přičichl k vedení ODS, když v letech 2010–2012 působil jako její řadový místopředseda.

„Pavel se hodně snaží o změnu ve vedení, Kubu za Fialu,“ uvedl náš tamní zdroj. Politicky jej můžeme řadit mezi příznivce Martina Kuby a odpůrce Zbyňka Stanjury. „Procesy jsou v naší straně demokratické, takže pokud pan předseda neobhájí mandát, bude se hledat protikandidát, tudíž jeho nástupce,“ přiblížil šalamounsky. Navzdory ostré mluvě se ani tento člověk nechtěl odhalit pod svým pravým jménem.

Totéž nastalo i ve třetím případě, tentokrát z Prahy. Česká metropole je v rámci ODS rozložena poměrně nestabilně. Zlobivý člen Pavel Novotný opakovaně zdůraznil, že stranu má pod palcem málo známý zastupitel Zdeněk Zajíček. Jde o člověka blízkého Ivanu Langerovi, jemuž by se podle našich zjištění změna na pozici lídra líbila jen pramálo. Novotný v několika videích připustil, že velký strach o své živobytí má poslankyně a starostka Jana Černochová, stejně jako inventář sněmovních lavic Marek Benda. Oba jsou prý předsedovi Fialovi vždy po ruce. Stranou těchto osobních výpadů však zůstává velmi nejasné, zda by se Praha za Fialu postavila, nebo ne. „Neumím odpovědět, já osobně jsem pro změnu,“ glosoval zástupce ODS na Praze 4. Opět pod podmínkou zachování anonymity, což nastalo i na Praze 1 nebo 3.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí
Připomeňme, že Petr Fiala je předsedou ODS od 18. ledna 2014. Velké, tedy sněmovní volby dosud nebyl schopen přiklonit na stranu modrého ptáka, Andreje Babiše ODS ohrožuje zejména v krajských koalicích.

I přesto se naší redakci v rámci Prahy podařilo získat svědectví muže, jehož slovo vždy znamenalo něco víc. „Musím uznat sílu Andreje, který umí a jede jak tank. Petr Fiala vedle něho působí až naivně. Dělá to ale nejen on, ale celá hlavní kancelář, kam podle mých informací dojíždějí hlavně lidé z regionů, ti jsou málo ostřílení a nemají ostré lokty. Až Petra nahradí, což se brzy stane, musejí se zbavit i hlavní kanceláře, která dbá pouze na pár jmen. ODS je přitom strana otevřených hlav, jen se jim nedopřává prostoru,“ sdělil zkušený lobbista například s odkazem na kumšt Martina Baxy při sestavování plzeňské koalice.

„Na informování o tom, jaký prasárny v Plzni byly, co tam dělal Jurečko, na to se Fialovi hoši v košilích nezmohli,“ uzavřel vyloženě podrážděně. ParlamentníListy.cz o zmíněném dění informovaly ZDE.

Ačkoli se o změně na postu předsedy občanských demokratů mluví nahlas, vše je prozatím v rovině pavlačové šeptandy. ParlamentnímListům.cz se z desítek oslovených zástupců ODS nepodařilo najít jediného, který by Petra Fialu oficiálně vyzval k rezignaci nebo ke změně jeho politických postojů. Na jeden z našich dotazů však přišel až legrační e-mail. „Co bych se pana předsedy, který se nás na oblasti nikdy na nic nezeptal, zeptal? Jestli chápe, že vyhrát můžeme jenom tehdy, když si to bude Babiš přát. Takže nejlepší by bylo to celé uzavřít slovy... čau woe, a pozdravuj v tom Brně.“

Z pozvánky Petra Fialy na dosud poslední, tedy 29. kongres ODS. Jeho přání se s odstupem času de facto vyplnila:
 
My jsme naopak zahájili kampaň za politickou změnu. Přál bych si, aby náš lednový kongres vyslal silný signál: nehodláme se vzdát, nedáme se odradit, ODS chce a přinese změnu. Máme vizi, máme silné priority, potvrdíme naše tradiční pravicové hodnoty a moderní program pro „zemi, která vítězí“. Naším nejbližším společným cílem je posilovat v dalších volbách: v krajských a senátních volbách na podzim příštího roku. Přeji si, aby ODS znovu převzala odpovědnost všude, kde to bude možné. A samozřejmě abychom z těchto voleb vyšli jako ještě silnější vyzyvatel hnutí ANO pro volby v roce 2021.
 
Abychom tohoto cíle dosáhli, musíme být silní, musíme být pracovití a musíme být jednotní v politickém souboji. Naši soupeři nejsou snadní a disponují velkými prostředky i mediálními možnostmi. My jsme ale vždy měli schopnost v klíčových momentech zabrat a táhnout za jeden provaz.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…