„Hraběnka" Volyňská řádí nejen kvůli Ukrajině: Sebrali mi občanku. Stát řídí hovada

04.05.2014 11:35

JINÝMA OČIMA Renata Sazečková z Ústecka je už téměř měsíc bez občanského průkazu. Byl jí prý zabaven. Označuje se za hraběnku Volyňskou. Je rozhorlená a jak jí vře krev při pohledu na dění na Ukrajině, se asi dá jen těžko popsat slušnými slovy. Chce bojovat proti systému a proruské politice českého státu, která podle ní rozhodně nepomáhá Volyňským Čechům na Ukrajině.

„Hraběnka" Volyňská řádí nejen kvůli Ukrajině: Sebrali mi občanku. Stát řídí hovada
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Renata Sazečková z Ústecka, která se označuje za hraběnku Volyňskou

„Sebrali mi diplomatický pas. A občanský průkaz. Přes banku,“ hlásá Renata Sazečková, jak je na tom nyní - po vypuknutí nepokojů mezi Rusy a Ukrajinou - ve svobodném pohybu mezi státy. „Máme normalizaci a policejní stát,“ zhodnotila před časem na Facebooku, kde rovněž popsala své peripetie s občanským průkazem, který jí policie prý nechce vrátit.

Nechápe, proč Česká republika nechce přijmout Volyňské jako azylanty. Ti žádali o tuto pomoc dopisem už na konci března. „Jak to, že dvacet rodin požádá o azyl a tento stát není schopen ho dát?“ rozčilovala se v reakci na ubezpečení české vlády, že Volyňští Češi na Ukrajině žádají o azyl spíše z ekonomických důvodů, než že by byli jako menšina natolik vyčleněni, že by jim hrozilo nebezpečí. „Je to zbabělostí našich politiků a ministerského předsedy,“ reagoval na její slova senátor, kandidát do europarlamentu a bývalý reportér Jaromír Štětina (TOP 09). „Je nás málo a zbabělých je mnohem víc,“ kontrovala Sazečková a neudržela emotivní výlev: „Nevěřím, že se nedá něco dělat. Já se tam opravdu rozjedu!“ Na to jí Štětina odpovídá: „ Jeďte tam a vykřičte to! Vy to máte v rodinném popisu.“

Je to zneuznaná hraběnka Volyňská, která dle svých slov nesmí titul používat. „Nemám na to papír. Používat tento titul v této rozkošné republice je trestné,“ uvádí s úsměvem pro ParlamentníListy.cz.

V polovině dubna v Ústí nad Labem prohodila pár slov se senátorem Štětinou osobně. Tehdy tam byl besedovat s veřejností. „Musím uznat, že filmová reportáž z Čečenska mě velmi zaujala. Věřím, že jsem o krůček blíže pomoci Volyňským Čechům na Ukrajině,“ zhodnotila Štětinovu práci válečného zpravodaje. Ten jí řekl, že chce-li jet na Volyň, on pojede také, ale ovšem až po eurovolbách.

Zaorálek je prý trotl. Mohou nás jedině zastřelit

Poslední dubnový den reagovala i na svém facebookovském profilu na výroky Lubomíra Zaorálka: „Už je po 22. hodině, takže mohu prohlásit, že náš šéf diplomacie - soudruh Zaorálek - je kok*t nejvyššího kalibru!“ Na shovívavé upozornění jedné z přítelkyň, že by ji mohli bloknout, reagovala: „Mně zabrali občanku. Já už si mohu dovolit říkat a psát jen pravdu.“ Neodpustila si rovněž hlášku: „Dokud můj stát bude zastupovat v zahraničí takovýto trotl, ani občanský průkaz nechci.“ Náš stát podle ní řídí ,totální hovada´ už šedesát let. „A ti, co říkají, že to myslí upřímně, jsou nejhorší,“ vzkazuje lidem a dodává ještě: „Ale co dodat: Jaký prezident, taková diplomacie.“

Na svém profilu na sociální síti kromě jiného vyzývá, aby se lidé přestali státu bát a přestali platit poplatky a daně, protože pak to státu teprve přestane fungovat. „Ve světě jsou potřeba ovce lidské a bída. Ta bída, která i myslícího člověka dovede dělat za misku rýže a prodat své další dítě do otroctví. Tibetské mozky se musí utlačovat. Když se jim na to vysereme všichni... Tak nás mohou jedině zastřelit,“ interpretuje myšlení politiků a nekončí svůj projev příliš pozitivně. Také zmiňuje, že přestat obchodovat s Čínou rozhodně není hřích. Rovněž bychom dle jejích slov měli zapomenout na NATO.

Na Ukrajině žije asi 20.000 Čechů. Volyň je historická oblast na území dnešní Ukrajiny, která dříve patřila k Polsku i ruské říši. Češi se tam stěhovali od druhé poloviny 19. století. Část krajanů se vrátila do vlasti po druhé světové válce, usazovali se především na území vysídlených Sudet. Ostatní, jimž se tehdy návrat z různých administrativních důvodů nezdařil, dostali novou šanci až po roce 1989. Do ČR se ve dvou vlnách vrátilo několik tisíc volyňských Čechů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…