„Kolik zmizelo? 1,5 miliardy. Za co? Za dva IT projekty a jednu excelovou tabulku. A kdo u toho byl?"

19.01.2021 8:51

ParlamentníListy.cz měly možnost hovořit s vysoce postaveným zdrojem z bezpečnostních složek České republiky. Jeho současnou aktivitou jsou IT zakázky. Řada z nich přitom sahá do počátku devadesátých let. O jedné, konkrétně o systému ADIS (Automatizovaný daňový informační systém) a firmě IBM, jsme již psali.

„Kolik zmizelo? 1,5 miliardy. Za co? Za dva IT projekty a jednu excelovou tabulku. A kdo u toho byl?"
Foto: Archiv zadavatele
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Anketa

Zachrání nás vakcína proti covidu-19?

27%
73%
hlasovalo: 10416 lidí
Jakkoli je zmíněný ADIS pranýřován ze všech stran, stále jde o informační systém veřejné správy používaný orgány Finanční správy České republiky, tedy finančními úřady, odvolacím ředitelstvím a Generálním finančním ředitelstvím. Náš zdroj však uvedený příklad neposkytl nahodile. Ve výčtu dalších děravých míst pokračuje i tentokrát.
 
„Můžeme hovořit o tom, že se sledují konkrétní jevy. Jejich projevy se týkají stejných skupin subjektů, obvykle státem ovládaných obchodních korporací nebo veřejnoprávních subjektů. S tím souvisí snahy soukromých subjektů nelegitimně ovlivňovat například regulatorní a kontrolní orgány," uvedl náš zdroj. Složitě znějící slova mají jediné východisko; v tuto chvíli blíže nespecifikovaný užitek na dobře fungujících a často nepřehledných věcech.
 
A právě takové jsou prý i systémy ISMS a CRAB. Oba mají svůj start v roce 2010. „Začátek bych viděl u vlády pana Nečase," uvedl náš zdroj. O zmíněných projektech se několikrát psalo. Kýžený efekt pro stát se ale zřejmě nedostavil. Alespoň prozatím.
 
PL se nejprve soustředily na CRAB.
 
To je v podstatě užitá zkratka pro Centrální Registr Administrativních Budov, který by měl státu lépe spravovat jeho majetek. Jde prý ale jen o lepší excelovou tabulku, která již stála přes 700 milionů korun. Navíc podle dostupných zjištění obsahuje asi jen desetinu administrativních budov státu čili ani přes takové náklady neplní svůj účel. Dodavatelem bylo opět IBM.
 
 
U souvisejícího Informačního Systému Majetku Státu audit Evropské komise našel dokonce nesrovnalosti za 181 milionů. Hlavní důvod? Údajné používání netransparentního jednacího řízení bez uveřejnění v rozporu se zákonem. Celkem tento systém, pod který spadá i CRAB, stál přes 1,5 miliardy korun.
 
Za předražený jej označila i studie auditorské firmy Deloitte.
 
„Abych ale nebyl jen kritický, na provoz CRABu se v roce 2019 povedlo vysoutěžit nového dodavatele, který nabídl cenu 6,6 milionu ročně. Oproti IBM se za rok ušetří 60 milionů," komentoval dění pirátský poslanec Ondřej Profant v březnu 2020.
 
 
Od té doby se nedělo prakticky nic.
 

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 14. 1. 2021)

44%
49%
hlasovalo: 15396 lidí
Firma IBM tento systém provozovala již od roku 2004. Smlouva končila na konci roku 2019, ale úřad (pro zastupování státu ve věcech majetkových, který spadá pod resort financí) údajně nestihl vybrat nového dodavatele a narychlo se proto uzavřela smlouva právě s IBM. Přitom fakt, že placená spolupráce končí, se prý řešil minimálně od roku 2015.
 
Náš zdroj ve spleti uvedených zkratek a cen vidí jasná vodítka. „Fyzické osoby nejsou pro tuto chvíli na prvním místě. Zásadní je ochrana ekonomických zájmů. V tomto konkrétním případě hovoříme jen o lepší excelové tabulce za stovky milionů. Díky hmatatelné aktivitě na úrovni státních institucí se podařilo vysoutěžit nového dodavatele, který nabídl cenu zhruba 6,6 milionu ročně," podotýká s tím, že maraton změn ani v tomto případě nekončí.
 
Redakci však zajímalo, jak je možné, že stát vyplatí stovky milionů za opakovaně zmíněnou lepší excelovou tabulku. „Určité zájmy určitých osob v tomto případě nebudu specifikovat," řekl zdroj seznámený s průběhem prověřování vybraných IT zakázek státu. Co je ale cílem takovéhoto prověřování? „Ochrana ekonomických zájmů. Jinak řečeno jde o monitoring slepých míst, odkud odtéká značné množství peněz,“ uzavřel.

Přihlášení do CRABu s podpisem firmy Tesco SW a.s.

Vyjádření mluvčího společnosti Tesco SW Tomáše Jelínka: V článku se dvakrát uvádí, že IS CRAB byl v roce 2019 vysoutěžen ze znatelné úspory pro stát. Nejlepší podmínky nabídla firma Merit, jejímž dodavatelem je firma Tesco SW. Proto je přihlášení do IS CRAB SW na platformě Tesco SW.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…