Zoufalá matka zneužívané dcery prosí Drábka o pomoc. Otci již ne

13.02.2012 18:22

Neuvěřitelné! Takhle úřady a především sociální odbory pomáhají lidem a takhle hájí práva dětí? Ptá se pětačtyřicetiletá paní Lenka nyní z Táborska kvůli případu, který je doslova šokující. Před svým manželem, vlivným podnikatelem utekla z Krnova na Moravě proto, že zjistila, že měl dívenku opakovaně sexuálně obtěžovat a zneužívat. Tohle ostatně prý dělal i dceři z jeho prvního manželství, ale případ záhadně vyšuměl.

Zoufalá matka zneužívané dcery prosí Drábka o pomoc. Otci již ne
Foto: Archiv rodiny
Popisek: Paní Lenka s dcerou

Matka dívenky je zoufalá. Zcela nepochopitelně podala táborská sociálka, konkrétně její pracovnice Eliška Sedlačíková podnět k soudu, aby holčičku dostal do výchovy otec Ivan M., nyní 62letý muž, na kterého podala trestní oznámení, že měl dcerku zneužívat. Sociální pracovnice to udělala prý jen proto, že matka “nechtěla otci dávat dívenku na delší dobu“.

Policie neskončila, soud ale rozhodl

„No zcela logicky. Kdyby měla paní Sedlačíková podezření a důkazy dost pádné, že jí někdo zneužívá dceru, ona by mu ji dala? No asi ano. Já to prostě nechápu. Nechápu tu zlobu, aroganci, a když jsem za ni šla, zoufalá, co mám dělat a že jsem bezradná, odsekla mi, že jsem si toho chlapa nemusela vůbec brát, a že nechápe, proč jsem nechala dělat na dceru posudky. Místo, aby byla ráda, že posudky jsou, a že říkají, že si to dcera nemohla vymyslet, říká opak. Přitom posudky vyžadují policisté i soudy. Pak dala ještě podnět k předběžnému opatření na svěření dcery do péče otce. To je opravdu něco strašného,“ řekla pro ParlamentniListy.cz zoufalá a bezradná paní Lenka.

Soud sice předběžné opatření neakceptoval, ale právě na základně pofiderní žádosti z táborské sociálky rozhodl, že dívka má být otci skutečně vydána. A to přesto, že Policie ČR v Krnově nebyla schopna od roku 2010, kdy na případ matka přišla, vyšetřování ukončit. Matka teď čeká jen na písemné vyjádření soudu a hned se proti nesmyslnému rozsudku odvolá.

Další příběhy čtěte ZDE

Nechápe, že policie doposud případ neuzavřela, a pokud ano, matka o tom informována nebyla.

„Bodejť taky ano, když můj muž má na této policii svého příbuzného. Holku vyslýchali bez mé přítomnosti, což je protizákonné. Ona k otci nechce, bojí se ho a sama vyprávěla, co ošklivého ji dělal. A to i v době, kdy jsme se odstěhovali do jižních Čech, on si pro ní jezdil. Říkala, jak v autě sklopil sedačky, hladil ji a podobné nechutnosti. Já vážně nevím, co mám dělat. Přeci nedám své jediné dítě, vymodlené dítě - někomu takovému. To bych musela být blázen,“ říká zdrcená žena, který prý už přišla o všechno a na vše je sama. Otec holčičky dokonce rozesílal po internetu její nahé fotky. Prý jen příbuzným. Matka mu ale nevěří.

“Nebyla jediná fotka, kde by byla oblečená, a že jich bylo,“ podotkla matka.

Ministři, pomozte

Prostřednictvím médií proto požádala o pomoc i ministry práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) a spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Oba přislíbili, že se o případ budou zajímat.

“Nechám si k tomu vyhledat potřebnou dokumentaci a na případ se podívám. Musím zjistit, zda nedošlo k nějakému procesnímu nebo jinému pochybení. Nemohu k případu zatím nic říct, protože ho neznám, ale rozhodně se jím zabývat budu,“ uvedl ministr Jiří Pospíšil.

I jeho kolega z resortu práce a sociálních věcí chce být důsledný. “Vše samozřejmě prověřím a uvidíme, co se dá dělat, případně, jestli někde nenastala chyba, což teď samozřejmě říct nemohu, dokud vše neprověříme,“ řekl Drábek.

Prověřit postup svých kolegů a celého případu, přislíbilo i vedení krajské policie Moravskoslezkého kraje.

Sociálku nic nezajímalo

Matka malé dívenky se podivuje především tomu, že sociálka v Táboře se vůbec nezajímala, proč vyšetřování podezření trvá tak dlouho. Že soud mohl na základě nějakého “podnětu“ sociálky rozhodnout a nepočkal na ukončení vyšetřování.

„Vždyť můj muž byl vyšetřován už v minulosti. Měl obtěžovat či zneužívat i dceru z prvního manželství. Pak to utichlo, a když dospěla, aby ji zavřel ústa, nechal na ni přepsat luxusní vilu. On projektoval domy různým vlivným lidem, včetně lidí z města, tam na Moravě a různým dalším. Vše má pod palcem a má tudíž pocit, že na něj nikdo nemůže, a že se ho bojím, ale to se mýlí. Ztratila jsem tolik, že už nemám co ztratit. Nechápu tu zlobu, nebo amatérismus, s kterým sociální pracovnice přistupovala k případu. Dostala jsem i pokutu za to, že nedávám dceru jejímu otci. Já jsem mu ale nebránila se s ní vídat, ale dávala jsem požadavek, že než policie případ prověří, chci u toho být já, nebo aby u toho byl někdo ze sociálky. A dočkám se od sociálky namísto pomoci, podrazu. Jen lidem házejí klacky pod nohy,“ říká nešťastná maminka.

Ta byla v pondělí také za starostou Tábora Jiřím Fišerem (T2020). Ze setkání má rozporuplné pocity. Prý se nic podstatného nevyřešilo. Odkázal ji na tajemníka města Lubomíra Šrámka, který je přímým nadřízeným pracovníků radnice. Ten uvedl, že se případem bude zabývat, pozve si odpovědné zaměstnance k sobě a chce od nich slyšet stanovisko, stejně, jako od matky dcerky.

Není to jediný případ

Táborská sociálka patří přitom podle mnoha lidí dlouhodobě k nejhůře hodnoceným v Česku. Lidé, především postižení nebo ti, kteří řeší podobné problémy jako paní Lenka, si stěžují na laxní přístup, často aroganci a nepochopitelná rozhodnutí pracovnic sociálního odboru takzvaně od stolu, aniž se s případem důkladně seznámí.

Další případ o tom jenom svědčí. Stejná sociální pracovnice totiž způsobila problémy další rodině. Dvěma starším manželům, kteří se starají o postiženého vnuka, na kterého se matka vykašlala, zanedbávala ho, jej nechala odebrat a podala podnět k soudu, aby ho dostala do péče jeho matka, která měla i sama se sebou vážné problémy.

„Ano o tom vím, tu paní znám a v podstatě je to pro mne jen důkaz, jak strašná je sociálka v Táboře, jak se tu chovají k lidem, kteří potřebují pomoc. Co je to proboha za lidi? To snad ani nejsou lidé. Čekala bych pomoc, radu. Oni mají chránit zájmy dětí, ale přitom je poškozují, přitom dělají opak. Kdy tohle někdo zastaví?,“ dodala zdrcená matka šestileté dívenky.

Nechají zničit jedno nevinné dítě?

Pokud nezasáhne “vyšší moc“, tedy ministři, či pokud soud nezmění své rozhodnutí, může se stát, že to, co měl dívce její otec provádět, ji doživotně poznamená. Matka má strach, že pokud otec dítě dostane skutečně do péče, prožije si dívenka peklo. Už teď se schovává při otázce na otce a nechce k němu. Má z něj podle matky i Fondu ohrožených dětí, který se o případ také zajímá, panický strach.

Názor otce dívky se redakci nepodařilo získat. Nezvedal mobilní telefon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…