Lišku kvůli "židovskému" textu řešit nebudu. Počkám na policii, říká Klausův miláček

18.02.2012 14:59

Mezi "pravdoláskařem" a šéfem Strany zelených Ondřejem Liškou a novinářem Adamem B. Bartošem se rozhořel spor týkající se antisemitismu. Možná v něm ale o Židy zase tolik nejde.

Lišku kvůli "židovskému" textu řešit nebudu. Počkám na policii, říká Klausův miláček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Mezi "pravdoláskařem" a šéfem Strany zelených Ondřejem Liškou a publicistou, který se dlouhodobě těší podpoře z opačného, tedy klausovského tábora, Adamem B. Bartošem, se rozhořel ostrý spor. Kvůli Bartošovým nevybíravým narážkám na židovskou komunitu se Liška dokonce rozčílil natolik, že na publicistu podal trestní oznámení.

Válka ano. Ale o co?

Na celý spor lze nahlížet dvojí optikou. Jde o vyjádření skutečného boje proti antisemitismu, nebo snad o artikulaci skryté války mezi takvzanými pravdoláskaři a Klausovci? Podle politologa Zdeňka Zbořila je pravděpodobná spíše druhá možnost. 

Jako ministr nerozhodoval. Teď jedná

"Pokud jde o zeleného Lišku, nepamatuji si, že by byl někdy v minulosti, třeba jako ministr, podobně rozhodný. A také v poslední době o něm nebylo moc slyšet," uvedl odborník na otázky společnosti a extremismu s tím, že jej radikální Liškův krok překvapil.

Sám autor článku, který Liška napadá, se k celé věci prozatím nechce příliš vyjadřovat. "Počkám si, až se ozvou orgány činné v trestním řízení. Do té doby nechci věc komentovat," řekl ParlamentnímListům.cz Adam B. Bartoš. Ohledně svého postoje k židovskému etniku redakci odkázal na svůj blog, kde zveřejnil článek "Můj vztah k Židům".

Zde postoj k židovskému etniku vysvětluje takto: Proč by měla být každá kritika židovského počínání nutně antisemitismem? Proč by jen Židé měli být ušetřeni zkoumavého pohledu a jakýkoli náznak nesouhlasu s jejich politikou nebo náboženstvím měl být považován za neslušnost? A proč by se toto tabu mělo udržovat nedotčené strachem z toho, že ten, kdo by ho porušil, bude označen za někoho, kdo Židy nemá rád? Co když mi na nich naopak záleží? mi na nich naopak záleží?

Sám tak popírá, že by artikulace jeho názorů zaváněla antisemitismem. To si však Liška nemyslí. Ten totiž  viní Bartoše právě zejména za propagaci antisemitismu. Vadí mu například věta: „Židovská propaganda se nám snaží vsugerovat, že jsme jeden z nejhorších národů, kde je zlodějem každý druhý, ne-li úplně každý. Zrovna od Židů taková kritika ale sedne,“ kterou Bartoš uveřejnil v článku o časopisu Kraus.

Bartoš? Ten mě nezajímá

ParlamentníListy.cz se zajímaly i o názor dalšího "zeleného", zastupitele Prahy 3, Matěje Stropnického. Vnímá boj mezi Liškou a Bartošem jako válku týkající se antisemitského postoje, nebo spíše jako vyjádření nesvárů mezi "pravdoláskaři" a Klausovci? "Pan Bartoš mě nezajímá, nebudu to komentovat, teď mě plně zaměstnávají protesty kolem vysokých škol," vysvětlil redakci Stropnický.

Klausův miláček?

Liška na Bartoše podal tresní oznámení ve středu, kdy uvedl, že ho Bartoš "neskutečně naštval". Právě tento pisatel přitom patří mezi oblíbence prezidenta Václava Klause. Ten v roce  2010 označil jeden z jeho textů za geniální.



Trestní oznámení Ondřeje Lišky:

Trestní oznámení na pana Adama B. Bartoše. Právě odesláno na Městské státní zastupitelství v Praze. Ve slušné zemi takové věci nezůstanou bez následků.

Vážená paní, vážený pane,

podávám tímto trestní oznámení na pana Adama Bartoše, neboť jsem přesvědčen, že spáchal trestný čin šíření nenávisti vůči skupině obyvatel pro jejich původ.

Dne 13. února 2012 mi zaslal do mého emailu článek, který souběžně publikoval na internetu a který dle mého soudu obsahuje explicitní nenávistné formulace vůči jednotlivým osobám i skupinám lidí kvůli jejich židovskému původu.

Text antisemitismem přímo přetéká, obsahuje mimo jiné také formulaci, jejímž logickým významem je, že Židé kradou více než jiné národy.

Cituji:
"Židovská propaganda se nám snaží vsugerovat, že jsme jeden z nejhorších národů, kde je zlodějem každý druhý, ne-li úplně každý. Zrovna od Židů taková kritika ale sedne…"

Jsem přesvědčen, že tento text je hluboce antisemitský, rasistický a nenávistný. Text včetně originálního emailu od pana Bartoše přikládám níže.

Přeji si být informován o tom, jak bylo moje oznámení vyřízeno.

Děkuji a zůstávám s pozdravem,

Ondřej Liška

Původní článek Adama B. Bartoše si můžete přečíst ZDE


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…