Exrudý senátor citoval ze spisku, jak Židé ovládnou svět. Straně to nevadí

09.10.2011 18:54

VÍME PRVNÍ Překvapivě žádnou dohru nebude mít proslov senátora Jaroslava Doubravy (Severočeši.cz), který citoval v pátek na plénu v Senátu při projednávání zákona o DPH z Protokolů sionských mudrců, podvodného antisemitského textu.

Exrudý senátor citoval ze spisku, jak Židé ovládnou svět. Straně to nevadí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Při kritice vládní předlohy označil Jaroslav Doubrava Protokoly sionských mudrců za zajímavé čtení, které se mu dostalo do rukou. „Před časem se mi dostalo do rukou takové zajímavé čtení - nazvané Sionské protokoly," získal Doubrava okamžitě pozornost posluchačů hned v úvodu svého vystoupení. V pátek přitom Židé slavili jeden z nejvýznamnějších svátků svého kalendáře Jom Kipur (Den smíření).

Protokoly jsou obecně považovány za počátek soudobé literatury konspiračních teorií. Text popisuje jak Židé ovládnou svět prostřednictvím kontroly médií a financí, nahrazení tradičního společenského pořádku sociálním pořádku založeném na masové manipulaci.

Dílo bylo zpopularizováno odpůrci ruského komunistického revolučního hnutí a bylo šířeno po ruské revoluci 1905. Světové známosti však dosáhlo až po bolševické říjnové revoluci v roce 1917, kdy názor, že bolševismus byl židovským spiknutím na ovládnutí světa, vyvolal široký zájem o Protokoly. V západním světě bylo dílo široce rozšiřováno především ve 20. a 30. letech a Protokoly tvořily významnou roli v nacistickém ospravedlnění genocidy Židů během holocaustu.

Nebudeme se tím zabývat

Přísnost nebo ostražitost u politického hnutí Severočeši.cz zřejmě nepanuje. "Pan senátor se omluvil s tím, že nechtěl vyvolávat žádné nacionalistické vášně, ale pouze připomenout, že zdražování knih je pro společnost nežádoucí. Já osobně bych to nazval zločinem. Současně chtěl pan Doubrava poukázat na pohrdání pana Kalouska Senátem. Jeho omluva byla přijata, a proto se není čím zabývat," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda Severočechů.cz František Ryba.

Psali jsme:
Doubrava se za svá slova o ovládnutí světa Židy omluvil
Průšvih v Senátu: Doubrava citoval ze Sionských protokolů
Senátoři zamítli a vrátili do dolní komory zvýšení dolní hranice DPH

O poznání striktnější by byla k Doubravovi komunistická strana, jejíž byl senátor členem až do roku 2010. "Když jsem tak poslouchal kus projevu senátora Doubravy, jsem rád, že není u nás," oddechl si v reakci pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle něj by Doubravovi za tento ,,přeřek" hrozilo klidně napomenutí. "Je to poškozování dobrého jména strany, a to je proti stanovám," uzavřel Filip.

Nebrat do rukou

Politolog Jan Bureš z MPU má na čin Doubravy jasný názor. "Rozumný a vzdělaný člověk takový dokument do ruky vůbec nebere," reagoval bezprostředně Bureš a pokračuje ve výkladu: „To, že Protokoly sionských mudrců jsou falzum, patří k základnímu vzdělání. (píše o tom i jedna z nejvýznamnějších encyklopedií Encyclopediea Britannica - pozn. red) Ve vědecké obci není v podstatě ani pochyb o nepravosti, jako kupříkladu u Zelenohorského nebo Královedvorského rukopisu, kde se dodnes vedou spory," zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Bureš.

Z projevu Doubravy v Senátu:

Vážená paní předsedající, vážení kolegové a kolegyně. Já se přiznám, že i mně velmi vadí očividné pohrdání naší komorou ze strany pana ministra a jeho odchody. Myslím si, že nikdo z nás bychom si takovouto neúctu ke sněmovně nedovolil a myslím si, že bychom měli i na toto jeho chování reagovat. Já vím, ono se to špatně poslouchá - slova o rozkradeném hospodářství, o rozkradené republice, o zničeném průmyslu a z čeho tedy mají přicházet peníze do státního rozpočtu tak, abychom nemuseli škrtat takovýmto způsobem drastickým. Ale to není to, kvůli čemu jsem před vás předstoupil.

Před časem se mi dostalo do rukou takové zajímavé čtení nazvané Sionské protokoly. A tady při tom staženém pozměňovacím zákonu, bohužel staženém, kde byl požadavek na osvobození mimo jiné knih od zatížení daní - a tady v tom zajímavém čtení se v jedné kapitole o tisku říká: Všechen tisk zatížíme daní i zárukou z každého listu, která bude dvojnásobná u knih do 30 stran si zapíšeme do třídy brožur, abychom na jedné straně dosáhli zmenšení počtu vydávaných v žurnálu, které znamenají nejhorší tiskový jed, na druhé straně tento způsob přinutí spisovatele psát tak obsáhlé práce, že pak budou vzhledem k rozsahu i vysoké ceně málo čteny. Co však pro vytváření veřejného mínění budeme vydávat sami, bude laciné široce rozšířené a čtené do úplného rozebrání. Daň zadusí prázdnou literární ctižádostivost, strach před trestem učiní spisovatele na nás závislými, i kdyby se pak ještě někdo našel, kdo by chtěl proti nám psát, nikdo jeho spisy nevytiskne. Nakladatel nebo tiskař si musí před přijetím spisu do tisku nejprve opatřit úřední povolení, atd.

Dál se tady říká, že povolíme 10 soukromých dní zkoušek na naše časopisy a navenek budou vyjadřovat nejkulturnější názory, tímto způsobem v sobě získají důvěru a přivábí nic netušící spojence.

A na závěr tohoto obsáhlejšího povídání se říká: Budeme jistě vítězit na našimi protivníky, protože v důsledku opatření, která jsme ukázali, nebudou mít tiskové orgány, v nichž by se mohly úplně vyjádřit proti našemu tisku. Nebude nám ani zapotřebí jejich myšlenky od základu vyvracet. Zkušební kameny, které hodíme třetí řadě našeho tisku budeme v případě potřeby energicky vyvracet v úředních listech. A já se ptám, je toto důvod k zavedení daně i na knihy a tiskoviny? Děkuji.

A omluva:
Jestliže jsem použil citát, nenapadlo mě, že by se mohl někoho z vás dotknout. Už vůbec bych nechtěl vyvolávat antinálady v našem Senátu. Za použití tohoto citátu se omlouvám a rád bych, abyste moji omluvu přijali.

Co píše wikipedie o Protokolech sionských mudrců:

Protokoly byly sestaveny ruskou tajnou policií Ochranka, aby obvinily Židy z tehdejších politických i společenských problemů Ruska. Napsat je měl Matvej Golovinskij, ruský spolupracovník cara Mikuláše II. a byly založeny na několika dřívějších publikaci, např. Mauriceho Joly spojující Napoleona III. s Niccolem Machiavellim nebo román z roku 1868 od Hermanna Goedsche Biarritz, v němž je v pasáži Pražský hřbitov popsáno tajemné setkání na starém židovském hřbitově v Praze, kde vysocí rabíni naplánovali globální spiknutí.V roce 1993 vydal oblastní soud v Moskvě rozsudek, podle něhož se ultrapravicová nacionalistická organizace Pamjať dopustila publikováním Protokolů antisemitismu.

Na vysoké odborné úrovni, ale se značnou dávkou ironie, se Protokoly a jejich literárněhistorickým pozadím (především otázkou jejich návaznosti na čistě beletristické texty, zejm. Eugena Sue, jehož romány obsahují pasáže Protokolům podezřele podobné) zabývá také Umberto Eco ve románu Foucaultovo kyvadlo a v roce 2010 vyšla Ecova kniha "Pražský hřbitov" (název dle kapitoly knihy Hermanna Goedsche - Biarritz), kde již jsou "Protokoly" ústřední tématikou. (zdroj: cs.wikipedia.org)

Dále čtěte:
Cikány nesmíme poslat na Slovensko. Kvůli EU, nadává senátor
Šokovaný senátor: Cože, Cikáni mi zmlátili kolegu?
Pojďte si bydlet s Cikány, vynadal senátor britským novinářům
Drsně proti Romům i u Jílkové: Znásilnili, kradou a nepracují
Na Cikány armádu, vyzval senátor. Neberte jim dávky, žádá Pehe
Odvážný senátor: Seberte Cikánům dávky

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…