Skandál v Brně: Radnice prý platí za opravy bytů víc než musí

11.03.2012 17:41

TOP 09 útočí na vedení radnice Brno – Žabovřesky. Předseda opozičního zastupitelského klubu TOP 09 Jindřich Zuziak se obává, že společnost Bytasen, s.r.o., která spravuje byty v Brně-Žabovřeskách, své služby nadhodnocuje. Radnice města pak prý tuto praxi kryje.

Skandál v Brně: Radnice prý platí za opravy bytů víc než musí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zastupitelé TOP 09 požádali vedení radnice o možnost nahlédnout do faktur za opravy bytů a bytových domů, které měly být provedeny společností Bytasen. „Při prohlídce faktur za 4. čtvrtletí roku 2010 jsme za přítomnosti zástupce ÚMČ a společnosti Bytasen nalezli řadu oprav bytů, jejichž realizace a následná fakturace vzbudily značné pochybnosti o řádném hospodaření společnosti Bytasen se svěřenými prostředky,“ konstatoval Zuziak pro ParlamentníListy.cz.

Bytasen se vyhýbala soutěži o veřejnou zakázku

Podle Zuziaka se společnost dopustila hned několika zásadních chyb. Za ty nejvýznamnější považuje neoprávněné rozdělování zakázek, tak aby se firma vyhnula soutěži o veřejnou zakázku. Dále Zuziak ParlamentníListy.cz upozornil na umělé nadhodnocení prací. „Jednalo se například o účelové dělení zakázky na výměnu oken v jednom bytovém domě ve stejném časovém období na jednotlivé zakázky, dokonce účelové dělení zakázky na výměnu oken v jednom bytě na jednotlivé zakázky, rozdělení zakázek přesahujících 15.000,- Kč, jejichž zadání by měla schvalovat rada městské části, na několik zakázek nedosahujících tohoto limitu, fakturace nadhodnoceného objemu provedených prací (např. výměna ventilů plynového sporáku za 16 a 18 hodin, přičemž dle sdělení odborníků by tato činnost neměla přesáhnout 1-2 hodiny včetně nákupu materiálu a dopravy), proplácení faktur bez specifikace dodaných materiálů a provedených prací, apod.,“ uvedl pak také v tiskové zprávě Zuziak.

Vedení radnice: TOP 09 nás chce zdiskreditovat

Vedení radnice se proti tomuto obvinění ostře ohradilo. „Vyzývám zastupitele z TOP 09 městské části Brno - Žabovřesky, aby o konkrétních obviněních z předražování zakázek firmou Bytasen a jejich krytí ze strany radnice neprodleně informovali orgány činné v trestním řízení a splnili tak svou občanskou povinnost. Protože mi není známo, že tuto výzvu zastupitelé TOP 09 k dnešnímu dni akceptovali, konstatuji, že se z jejich strany jedná o úmysl zdiskreditovat všechny, kterých se výše zmíněná tisková zpráva TOP 09 týká,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz starosta městské části Brno-Žabořesky Marek Šlapal.

Šlapal považuje chování Zuziaka za předvolební kampaň. „Tyto výpady považuji za variantu inkvizičního chování, protože toto jejich nařčení vyplývá jen a pouze z jejich vlastních úvah a nikoliv z nám známých kontrol. Soukromě tuto aktivitu považuji za extrémistické zviditelňování Jindřicha Zuziaka, jako možného kandidáta TOP 09 v letošních krajských volbách,“ sdělil redakci Šlapal.

Bauer: Jsme pod pravidelnou kontrolou

Společnost Bytasen se snaží také hájit svoji čest. Vedení radnice Brno-Žabovřesky obdrželo dopis od jednatele Bytasenu Josefa Bauera, ve kterém se společnost ostře ohrazuje proti obvinění TOP 09. Dopis v celkovém znění dala radnice Brno-Žabovřesky k dispozici ParlamentnímListům.cz. Bauer v něm uvádí: „Naše činnost a realizované výstupy jsou pod pravidelnou kontrolou zástupců městské části Brno-Žabovřesky, která vychází ze standardních kontrolních mechanismů v rámci uzavřené Mandátní smlouvy. Další a opravdu nezanedbatelnou kontrolu provádí sami občané-nájemci obecních bytů, jež jsou svěřeny městské části Brno-Žabovřesky.“

Bauer v dopise zároveň nabízí možnost podrobnější kontroly jejich práce. „Jako důkaz naší poctivé a nelehké práce nabízíme možnost kdykoliv nahlédnout do veškeré dokumentace týkající se jakékoliv činnosti spojené s agendou správce nemovitostí. Jsme také připraveni umožnit oprávněným zástupcům i častější kontroly.“

Společnost Bytasen bojuje s podobným obviněním již podruhé. Poprvé ji obvinil v roce 2010 tehdejší starosta Brna-severu Leo Venclík. Obvinění se týkalo zpronevěry 120 miliónů korun za období 2001 až 2007, kdy firma spravovala bytový fond městské části Brno-sever. Podle tehdejšího vyjádření Bauera byla firma takovým obviněním značně poškozena. Kauza však dosud není uzavřena a protikorupční policie ji i nadále vyšetřuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…