Mladý Zemanovec: Je to jasné. Prezidentem bude Miloš

02.05.2012 17:56

Martin Schubert, který do Strany práv občanů Zemanovci vstoupil teprve na začátku letošního roku, se stal v březnu 2012 předsedou Krajské organizace SPOZ v Moravskoslezském kraji.

Mladý Zemanovec: Je to jasné. Prezidentem bude Miloš
Foto: repro televize Prima
Popisek: Miloš Zeman ve studiu televize Prima

Jeho prioritou je spravedlivé a hlavně také účelné vynakládání finančních prostředků z veřejných rozpočtů. Věří, že díky přímé volbě prezidenta se do této funkce dostane člověk slušný, vzdělaný a pracovitý, který bude Českou republiku důstojně reprezentovat.  A Holešovskou výzvu považuje tento 41letý začínající politik za aktivitu bez jasného směru.

ParlamentníListy.cz jej požádaly o rozhovor.

Jste čerstvým předsedou SPOZ v Moravskoslezském kraji, co pokládáte za největší prioritu?
Z pohledu předsedy SPOZ v kraji v tuto chvíli za největší prioritu považuji rozšíření členské základny SPOZ, zejména o nové tváře a také o odborníky z různých oblastí veřejného života. Cílem je rozšířit současný tým o nové a schopné osobnosti, které nejen v regionu již působí, ale které jej hlavně velmi dobře znají a vědí, co tento region nejvíce potřebuje.
Z pohledu programových priorit bych nepochybně na první místo zařadil nejen spravedlivé, ale hlavně také účelné vynakládání finančních prostředků z veřejných rozpočtů, včetně souvisejících problémů s dotační politikou a s tím souvisejícím korupčním prostředím. Zejména hodlám co nejvíce podporovat výdaje investičního charakteru se zaměřením na smysluplnost těchto výdajů, samozřejmě ve vazbě na prioritní potřeby kraje. S tím také souvisí podpora směrující ke zjednodušení podnikání, k vytváření pracovních míst a zcela určitě mám v úmyslu se více zaměřit na neoprávněné vyplácení sociálních dávek, resp. jejich vazba na veřejně prospěšné práce, včetně zneužívání podpor v nezaměstnanosti. Za důležité považuji také to, aby kraj zastavil odchod mladých a vzdělaných lidí za prací mimo Moravskoslezský kraj a naopak považuji za nutné monitorovat zvýšený příliv problémových skupin a s tím spojený vznik problémových lokalit.

Do SPOZ jste vstoupil teprve nedávno, co vás k tomuto kroku přesvědčilo?
Není to úplně nová věc. Již v roce 2010 jsem vedl společnou kandidátku (NEZÁVISLÍ – SPOZ) do zastupitelstva města Bohumín. V té době jsem se setkal s vedením SPOZ a Milošem Zemanem, kdy jsme hovořili o naší možné spolupráci.

Jak se díváte na současná korupční odhalení vládnoucích stran?
Vzhledem k tomu, že již bylo o těchto kauzách napsáno mnoho, je podle mě zbytečné se k tomu dále vyjadřovat. Důležité je, aby tito lidé co nejdříve opustili politiku bez ohledu, zda je či není vysoká, a aby se strany dokázaly od těchto „politiků“ očistit a nakonec nezbývá než věřit, že v příštích volbách již takovíto lidé nedostanou šanci.

Co si myslíte o přímé volbě prezidenta?
Myslím si, že je to správná věc, zejména pak po zkušenostech z předchozí volby, kterou zajišťovali poslanci a senátoři. Věřím, že legislativně bude zajištěno, aby do takto vysoké a náročné funkce usedl člověk slušný, vzdělaný a pracovitý, který bude Českou republiku důstojně reprezentovat. 

Myslíte si, že Miloš Zeman má v této době šanci?
Ano, myslím si, že právě v této době šanci má. Zejména bude-li mít dostatek prostoru se s ostatními kandidáty potkat v TV debatách, protože si myslím, že mnoho voličů právě v těchto diskuzích dokáže Miloš Zeman přesvědčit o svých odborných schopnostech a lidských vlastnostech.


Jak mu chcete pomoci?
Prvně je potřeba zvládnout petiční akci, v rámci které se již snažíme s lidmi na toto téma diskutovat. Samozřejmostí je pak pomoc s organizací kampaně v MSK, v rámci které zajišťujeme besedy na školách, setkání s občany nebo také návštěvy významných podniků. 

Jaký by nový prezident měl být a jaké by měl mít pravomoce?
Nepochybně by měl být nejen inteligentní, ale také zkušený, názorově stálý a zásadový. Neméně důležité je, aby nový prezident byl nadstranický.  
Co se pravomocí týče, tak určitě si nemyslím, že by se měli nějak zásadně měnit, snad kromě systému udělování milostí.

Kolik máte v kraji členů a jaké jsou věkové struktury?
Podle údajů, které mám nyní k dispozici má SPOZ v MSK cca 170 členů, což není mnoho. Přesto jako velmi pozitivní vidím to, že za poslední týdny jsem jednal s několika zajímavými lidmi, coby novými žadateli o členství. Zajímavě se rovněž vyvíjí i možnost zřízení nových místních organizací, například v Rychvaldě, Třinci a Frýdku – Místku. Průměrná věková struktura se pohybuje kolem 45 let.

Myslíte si, že vaše strana má šanci u lidí uspět?
Věřím, že ano. Nasvědčuje tomu nejen zvýšený zájem o naši stranu z řad veřejnosti, ale významným faktorem může být také současný neutěšený stav naší politické scény. Osobně si myslím, že SPOZ může být pro nespokojené občany jedna ze zajímavých alternativ.

Chcete zasáhnout také do letošních voleb do zastupitelstva kraje? Jak?
Samozřejmě, volby do zastupitelstva kraje jsou naší nejbližší volební prioritou. Již dnes pracujeme na strategii, jak uspět a jak následně lépe plnit potřeby kraje a jeho obyvatel. Také intenzivně pracujeme na kandidátní listině, která by měla být složena nejen z členů SPOZ, ale také z nezávislých kandidátů.

Jak chcete přesvědčit voliče, aby vám dali svůj hlas a přišli k volbám?
Jsme mladá strana, ne však bez politické zkušenosti. Co se programu týče, tak zde nepochybuji o tom, že v programech stran se budou objevovat hodně podobná témata a jejich řešení. Snahou SPOZ v MSK je zaměřit se na výběr kandidátů, kteří by měli mít nejen odborné znalosti, ale také morální předpoklady.

Máte už své kandidáty?
Ano, z větší části máme. Přesto musím říct, že s ukončením kandidátní listiny nebudeme spěchat, stále jednáme se zajímavými osobnostmi, které žádáme o spolupráci a pomoc politiku změnit.

Jak se díváte na iniciativy typu Holešovská výzva?
Je to aktivita bez jasného směru. Myslím si, že nemá šanci na úspěch, neboť jen definuje problém, ale nenabízí smysluplné řešení.

Kdo je Ing. Martin Schubert:
Narodil se 29. července 1970. Absolvoval TÚ – VŠB, fakulta ekonomická, obor Ekonomika a právo v podnikání. Od roku 1991 pracoval v celní správě, nejprve jako celní úředník, později jako referent právního oddělení. Od roku 2002 pracoval jako náměstek ředitele Celního úřadu Nový Jičín a od roku 2005 do 2010 ředitel Celního úřadu Ostrava – Mošnov. V období let 2010 – 2012 působil na pozici generálního ředitele logistické společnosti, zabývající se komplexní logistikou, provozem ekonomické zóny a podporou zahraničního obchodu. Nyní pracuje jako poradce pro zahraniční obchod, celní a daňové záležitosti.
Jak sám říká: „V roce 2006 jsem byl lídrem kandidátky NEZÁVISLÍ v komunálních volbách do zastupitelstva města Bohumín. Stejně tak v roce 2010, kdy jsme společně s SPOZ vytvořili předvolební koalici. Od roku 2012 jsem členem SPOZ a v březnu tohoto roku jsem byl zvolen předsedou SPOZ V MSK.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …