Ptal se Klause, proč nesrovná parlament. A prezident odpověděl

25.04.2012 21:56

REPORTÁŽ Slunečné, ale větrné počasí čekalo na návštěvu prezidentského páru v Odrách, kde se těsně před návštěvou shluklo asi 300 občanů. Těsně před radnicí stálo v řadě několik vozíčkářů se svými průvodci. Všichni čekali na Václava Klause s manželkou Lívií, který návštěvou v Odrách zahájil svou třídenní návštěvu Moravskoslezského kraje.

Ptal se Klause, proč nesrovná parlament. A prezident odpověděl
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Přípitek medovinou v Odrách

A jak přiznal starosta Pavel Matůšů, i když Václav Klaus navštívil městečko několikrát, ve funkci hlavy státu to bylo úplně poprvé v historii města. Prezidentský pár přivítal štamprlí medoviny a tvarohovými koláčky. Poté starosta představil osmitisícové město a pochlubil se vyrovnaným rozpočtem a dobrým hospodařením. Odry dokonce získaly už poněkolikáté ocenění Město pro byznys časopisu Ekonom. Starosta Matůšů se pochlubil také posledními velkými investicemi, za které město postavilo dopravní hřiště, revitalizovalo zámecký park a muzeum Odersko. „Měli jsme tu už několikrát kontrolu z NKÚ, nenašli však žádné pochybení,“ uvedl starosta s tím, že nezaměstnanost ve městě je 14 procent.

Největší fabrika Optimit, dnes místo původních 2200 zaměstnanců zaměstnává jenom 500 lidí a tak musí Oderáci za prací dojíždět. Dále si starosta posteskl na velké starosti s dopravou, která vede přes centrum města. Město sice má v územním plánu připravenou trasu obchvatu, ale nemá na něj peníze. Obchvat by totiž stál 750miliomů korun, zatímco město ročně hospodaří s rozpočtem ve výši150 milionů korun.

Další reportáže ZDE

Klaus se na některé starosty mračí

Prezident Václav Klaus poděkoval za vlídné přijetí a pozitivní informaci o městě. Řekl, že ho těší, pokud se starostové dokáží pochlubit tím, co se jim ve městě povedlo. „Někteří starostové to odbudou a já se pak na ně mračím,“ řekl Klaus. Zavzpomínal si na svou první cestu do kraje před 22 lety i na návštěvu v dnes téměř nefungující fabrice Optimit, kde viděl výrobu tenisových míčků. Zdůraznil, že prezidentský pár nemůže jenom pořád sedět na hradě, dívat se na Vltavu a myslet si, že vidí do celé země.

Livia Klausová ve svém vystoupení v Odrách zdůraznila, jak je pro ni důležité dívat se lidem přímo do očí a do obličejů a ne jenom přes televizní vysílání. Obraz lidí, který podává televize je podle ní totiž úplně jiný a není to obraz o naší zemi a našem světě. „Víme, že ne vždy svítí sluníčko,“ řekla Klausová, která prý nemá ráda, když se přes média zveřejňují špatné věci, protože v naší zemi je také dost chytrých a pracovitých lidí. „Ale ti jako kdyby nebyli,“ řekla Klausová. Přiznala, že město Odry zaznamenala dávno předtím, než do města přijela, protože si koupila v kuponové privatizaci akcie Optimitu. Fabrice pak vzkázala, že když neposílá dividendy, mohla by alespoň zaměstnat místní lidi.

Prezident srovnávat parlament nechce, prý mu to nepřísluší

Předtím, než prezidentský pár zmizel v obřadní síni radnice, odpověděl prezident Klaus ještě na dotazy občanů. Jedním z nich byl dotaz, proč nesrovná parlament. Na to Klaus odpověděl, že mu nepřísluší do parlamentu zasahovat a když posledně domlouval vládě, bylo mu to vyčítáno. Občan Šimíček nejdřív poděkoval Klausovi za bezvadnou reprezentaci a pak se zeptal, zda s myslí, že jsme na tom opravdu tak špatně. Podle prezidenta to tak není, protože naše země je z 27 zemí Evropské unii na páté nejnižší příčce v nezaměstnanosti.

Po setkání s představiteli města Odry prohlídce dopravního hřiště se prezidentská kolona přesunula na náměstí do Bílovce. Tady těsně před půl dvanáctou přicházeli žáci místní školy se svými učiteli. Dospělých bylo na náměstí jen velmi poskrovnu. „Nikdo z dospělých pořádně nepřišel, tak tam jako obvykle nastrčili děti,“ řekl starší muž svému kolegovi.

Ale už přijížděla prezidentská návštěva, kterou vítalo svou hrou džezové trio z místní Lidové školy umění. Starosta Petr Klimek uctil prezidenta s chotí chlebem a solí. A pak už na pódiu uprostřed náměstí představil město Bílovec, které v posledních letech hodně zkrásnělo. Nejvíce zdůraznil úspěchů mladé generace, která dělá radost svému městu nejen v soutěžích v rámci republiky, ale také na mezinárodním poli. Velké úspěchy slaví zejména v soutěžích v matematice a fyzice, místní gymnázium je známé stoprocentní úspěšností v přijetí na vysokoškolská studia.

Co ti prezidenti dělali, když k vám nejezdili?

Prezident Klaus také bílovickému starostovi poděkoval za pozvání. „To, že jsme někde poprvé, slýcháme od starostů velmi často, zajímalo by mne, co ti prezidenti dělali, když do obcí nejezdili,“ řekl Klaus. Zdůraznil, že se zlobí na média, které šíří samé negativa.

„Víme, že tomu tak není, proto děláme cesty do regionu rádi a opakovaně,“ uvedl Klaus. Podle Livie Klausové je důležité zjistit, co lidi trápí a proto mají návštěvy prezidenta do regionu smysl.

První dotaz na bílovickém náměstí zazněl od holčičky, která se ptala, proč prezident nepřijel limuzínou. Prezident ji odpověděl, že přijel auty Policie České republiky. Paní v davu se zeptala, jak prezident hodnotí situaci, která ve vládě nastala. Klaus na to odpověděl, že od politických stran, které vznikly tak nestandardním způsobem, problémy čekal, ovšem počítal s tím, že když má koalice podporu 118 poslanců, vše bude probíhat hladce.  „Nemůžeme si přát, aby padla vláda. Nějaké řešení bude nalezeno, aby to fungovalo dál,“ odpověděl Klaus.

Seniorka poděkovala za počítačový kurz, hrazený z nadace Klausových

Pak ještě vystoupila důchodkyně, která poděkovala prezidentskému páru za počítačový kurz, který byl hrazen z jejich nadace. Jak řekla Livia Klausová, z celé ČR se kurzu zatím zúčastnilo na 6000 seniorů a nejlepší známkou toho, že se jedná o dobrou věc, je, když jim absolventi kurzů pošlou děkovný email. Osobně na náměstí to bylo dnes poděkování poprvé. A až prezident skončí ve funkci, hodlá podobný kurz absolvovat i paní Livia. Zatím využívá služeb asistentky.

Další občan se zeptal, zda prezident Klaus ještě hodlá vstoupit do politiky. Prezident zdůraznil, že v politice zůstává založeným Institutem Václava Klause a svou knihovnou, pro kterou má už místo. Doufá prý, že v české politice nenastane takový karambol, aby se musel intenzivně přidat.
Úderem dvanácté hodiny se prezidentská návštěva v doprovodu manželky hejtmana Jiřiny Palasové a prvního náměstka hejtmana Miroslava Nováka odebrala na radnici.  Prezidenta i jeho choť však obklíčili děti se svými památníčky. Všichni chtěli podpis. Po setkání prezidentského páru s představiteli Bílovce následoval oběd v místní restauraci.

Prezidentský pár ještě navštíví ostravské Informační bezpečnostní centrum, Katedrálu Božského spasitele v centru Ostravy. První den návštěvy bude zakončen autogramiádou prezidentových knih v Librexu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…