Neplatná volba a skokové zvýšení členské základny. Ústecká SPOZ má problémy

09.05.2012 19:52

Zemanovci na Ústecku mají problém. Vztahy s pražskou stranickou centrálou jsou podle všeho na bodu mrazu. Vedení SPOZ totiž neuznává lednovou volbu ústeckého předsedy a chystá novou. Předcházelo takřka čtyřnásobné zvýšení počtu členů v Teplicích, což v krajském měřítku znamená výraznou změnu poměrů. Rebelové se obrátili i na otce-zakladatele Miloše Zemana, zastání se jim však nedostalo. Pokračování v pro levici lákavém regionu ukáže tuto sobotu až krajská konference.

Neplatná volba a skokové zvýšení členské základny. Ústecká SPOZ má problémy
Foto: SPOZ
Popisek: Logo Strany práv občanů - Zemanovců

Ústecký kraj. Podivné změny poměrů, názorů i pořadí na kandidátkách zde prodělá nejedna politická strana. Stalo se to i politickému uskupení navenek jednotně sešikovanému za myšlenkami svého čestného předsedy, bývalého premiéra a podle řadových členů jediného nezkorumpovaného politika v zemi. Jednotlivé strany se s problémem tzv. černých duší neboli manipulace s počtem volitelů na konferencích dokázaly vypořádat a nejinak tomu bude zřejmě i u SPOZ. Jenže kauza má hmatatelný dopad- Zemanovci nemají v regionu, kde by se jejich úspěch dal očekávat, připravenou kampaň ani kandidáty, se kterými chtějí jít do krajských voleb.

Ústečtí prý volili proti stanovám

S problémem se prý krajská SPOZ potýká už od léta, kdy přišla o původní vedení a s ním údajně i o podstatnou část organizačních schopností. Alespoň tak to tvrdí místopředseda strany pro organizaci Josef Baxa, který zároveň označil lednovou volbu nového stranického vedení za formální a neplatnou.

"Ústecká krajská organizace nemá od minulého léta předsedu, nebyla schopná ho zvolit. Obávám se, že jsou organizačně dost neschopní. Svolali hned několik krajských konferencí, ale ty nebyly usnášení schopné, nepřišli totiž lidé. Lednová krajská konference pak byla spíš formalita. Výsledky voleb proto vedení strany zrušilo a ústecká organizace se od zbytku SPOZ řekněme izolovala. Problémy tam ale přetrvávají už třičtvrtě roku," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda SPOZ pro organizaci Josef Baxa.

Ústečtí SPOZ prý v lednu volili v rozporu se stanovami strany, což konstatovala i republiková kontrolní komise. Ta vytkla krajské organizaci celkem sedm bodů, v nichž prý nebyl dodržen volební řád. Baxa si prý uvědomuje, stejně jako zbytek celostátního vedení, vážnost situace v regionu. "V jednom z nejdůležitějších regionů pro SPOZ," dodává.

Stejně to shodíme, tvrdí krajské vedení

Právě na Ústecku s velkým voličským potenciálem pro levicové strany nebude souboj o hlasy těchto lidí nijak snadný. Místní ČSSD by ráda udržela v křesle hejtmanky Janu Vaňhovou. A hlavní pozornost na svůj dřívější volební kraj bezesporu zaměří i Jiří Paroubek v čele NS-LEV 21. Levicového Severočecha s vyhraněným názorem na romskou menšinu pak bude zkoušet oslovit i hnutí se stejným názvem a velkou ambicí vyhrát tamnější krajské volby.

Podle protistrany spočívá jediný problém na Ústecku ve skutečnosti, že se straně nedaří zapojit do politického života více občanů. "A nelze se tomu divit, lidé do politiky v této době moc nechtějí," říká předseda ústecké krajské organizace Ludvík Filip. Právě jej zvolili spolustraníci do čela kraje. Ústečtí se prý snažili opatřit krajské buňce lídra už od léta, ale nesetkali se s pochopením ze strany vedení strany. "Když jsme tedy předsednictvo v kraji zvolili v lednu sami, výsledky zpochybnili," stěžuje si Filip.

Filipův místopředseda Josef Černý tvrdí, že se sice v sobotu volit bude, ústečtí straníci ale výsledky s odkazem na stanovy zpochybní. Ať už tedy volba dopadne jakkoliv. Riziko, že by v případě Filipova opakovaného úspěchu museli ´shodit´ vlastního muže, ale vylučují.

Z patnácti na devětašedesát členů během měsíce

Nová volba, kde by chtěl Filip obhájit mandát krajských kolegů, totiž přijde už tento víkend. A podle všeho si ji prý někdo pořádně pojistil tradičním českým způsobem, tedy radikálním zvýšením počtu straníků v některých místních buňkách. U SPOZ na to podle krajských lídrů stačila jedniná, teplická. "Během posledních čtrnácti dnů se teplická organizace velmi rozrostla. Nevíme, kde se tam ti lidé najednou vzali. Teplicko je tím proslulé, hodně to trápilo třeba místní ČSSD," konstatuje pobaveně Černý.

Od místopředsedy teplické buňky má prý z poloviny dubna informaci o počtu členů. "Nahlásil nám jich patnáct. Pan místopředseda pro organizaci Baxa nám ale poslal jiný seznam, podle nějž mají Teplice k 31. březnu 69 členů. Ti nově příchozí znamenají téměř 50 procent všech lidí v kraji," počítá Černý. Pomoc nenajdou ani u čestného předsedy Zemana. Ten na předposledním jednání předsednictva měl údajně prohlásit, že ústecké vedení už opravdu potřebuje vyměnit.

Černé duše? Tak ty zde nehledejte!

Vysvětlení lídra teplické organizace Josefa Lébra je prosté. "Žádné černé duše tu nenajdete. Už když nás bylo patnáct, byli jsme největší stranickou organizací v Ústeckém kraji. Ostatně nebyl to žádný problém, dvě organizace se tu rozpadly," říká pobaveně Lébr. K razantnímu navýšeení počtu teplických členů SPOZ prý došlo díky josefské zábavě pořádané právě Lébrem. "Přišli i lidé z jiných okresů a přidali se k nám. Ostatně očekávám, že někteří z nich časem založí stranické buňky ve svém bydlišti. Kdyby lidé z vedení kraje, které jsem také pozval, dorazili, viděli by, že jde o skutečné lidi se zájmem o politiku, nikoliv černé duše.

Celá věc má ještě jeden, v době volební dosti nepříjemný dopad. "Jelikož v současné době není ani náznak, že by se připravovala krajská kandidátka, budou pro nás volby zřejmě dost špatné. Budeme mít problém jí sestavit. Nicméně nemáme informaci právě z Teplicka, takže možná chystají vlastní kandidátku, možná plánuje vedení strany tajnou koalici. Mám nějaké informace, ale ty jsou nepodložené takže o nich nechci mluvit," nechal se slyšet Černý s tím, že by Teplice samotné dokázaly kandidátku sestavit. "Mají na to dost lidí. Možná mají ve svých řadách nějaké výrazné osobnosti, my to ale nevíme," varuje pražské vedení místopředseda Černý.

"Předsednictvo SPOZ a politická rada SPOZ zcela zjevně překračuje své pravomoci dané Stanovami strany. SPOZ je Strana práv občanů ZEMANOVCI. Ale i přesto tato strana nerespektuje práva ani svých členů. Jak potom chce bránit práva občanů," ptají se ústečtí rebelové v tiskovém prohlášení pro média.

Připomínají, že i oni pomáhali sehnat podpisy pro prezidentskou kandidaturu Miloše Zemana. Když u něj ale hledali dovolání kvůli údajnému porušení stanopv ze strany předsednictva, nesetkali se s úspěchem. "A Miloš Zeman vedení kraje za toto jednání dokonce odsoudi," konstatuje dále tiskové prohlášení vedení ústecké SPOZ.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…