Exprimátor Kasl: Pozavírat půlku vlády by nebylo tak špatné

16.06.2012 5:51

Patřil k nejslušnějším pražským primátorům po sametové revoluci. Původním povoláním architekt Jan Kasl stál v čele radnice hlavního města v letech 1998 až 2002, pak kvůli vnitrostranickým neshodám ODS opustil a založil stranu Evropští demokraté. Dnes politiku pozoruje zpovzdálí, ale zcela nevylučuje, že se do ní přece jen jednou nevrátí.

Exprimátor Kasl: Pozavírat půlku vlády by nebylo tak špatné
Foto: jankasl.cz
Popisek: Exprimátor Jan Kasl

Sledujete stále politiku, i když v ní už několik let aktivně nepůsobíte?

Ano, sleduji po celých šest let, to se prostě nedá nevidět... I když je to něco jako politické sado-maso. Víc než se rozčilovat nad arogancí či hloupostí v celostátní politice, mne ale pořád nejvíc trápí Praha a její vedení...

Co říkáte tomu, že Poslanecká sněmovna v poslední době každý týden vydává jednoho poslance k trestnímu stíhání? Nezůstane na konci volebního období prázdná, když sám z korupce obviněný David Rath prohlásil, že kdyby na zákonodárce nasadili tak masivní odposlechy jako na něj, tak dopadnou všichni stejně jako on?

No, s jistou nadsázkou a s několika výjimkami by to zas nebylo tak špatné! Dokud v Irsku nepozavírali půlku vlády a několik poslanců, nezačala tam fungovat normální demokracie... a také ekonomika Irska. Imunita v našem pojetí je nemravná, měli jsme její omezení v programu Evropských demokratů v roce 2002, a jsem rád, že si to dnes už připustila i většina v Poslanecké sněmovně; jenom škoda toho zkratu v Senátu. Snad to senátoři rychle napraví a poslanci a senátoři budou chráněni jen při výkonu své funkce, ne při kriminálním chování.

Před volbou Věcí veřejných jsem známé varoval

Vaše mateřská ODS už v druhém volebním období vládne, ale její obliba u voličů stále klesá. Jak se Vám líbí politika ODS a vláda premiéra Petra Nečase, kterou umožnilo spojení s TOP 09 a hlavně kontroverzní stranou Věci veřejné, které do politiky vnesly dosud nevídané praktiky - vzájemné nahrávání a hlavně nebezpečné propojení na bezpečnostní agenturu?

O VV nemá smysl ani mluvit, varoval jsem své známé, kteří chtěli VV volit v červnu 2010, aby si to rozmysleli a dali hlas raději Kalouskově TOPce, především však Starostům, když chtějí volit vpravo od středu. Z Nečase nemám vůbec dobrý dojem, je v zajetí své ODS minulosti a již výběr nejbližších spolupracovníků ukázal na neschopnost či spíš nemožnost se zbavit „ódéesáckého formátu myšlení“, slovy otce zakladatele. Škoda, myslím, že osobně nevidí v politice jen zdroj peněz a moci, ale nepřekročil svůj stín. Přesto vládě díky za aspoň začátek nutných reforem, jsou nezbytné, i když občas bolestivé, ale jako u nemoci je nutné nasadit léčbu včas a s razancí, aby pacient mohl přežít. Vláda nedokázala dobře vysvětlovat své kroky, navíc v některých řešeních kličkuje a nedrží se vyhlášeného kursu, který nebyl vůbec špatným startem.

Je možné v politické kultuře klesnout ještě níž než dnes?

Vždycky může být hůř, bohužel, svět kolem nás není perfektní, ale je škoda, že si sami podřezáváme větev a snižujeme svou šanci být lepší a úspěšnější.

Kultura politiky se odvozuje od chování vzorů – špiček, které tak tvoří standard – benchmark. Co nebylo možné včera, je možné zítra, když dnes politické špičky předvádí, co předvádí. Běžné chování mnoha politiků je horší, než byly nepřijatelné excesy počátku devadesátých let; věřím ale, že vývojová křivka začíná trochu stoupat – záleží ale na nás samotných, co jim ještě budeme ochotni trpět. Dnešní politická realita se nesmí stát měřítkem, ale varováním.

Kolem primátora Svobody je jen jiná parta kmotrů

Jak hodnotíte vývoj na pražském magistrátu, kde vrcholné pozice opustili teprve nedávno - až po nástupu primátora Bohuslava Svobody - lidé, kvůli nimž jste odešel z ODS?

Jejich odchod ale vůbec neznamenal systémovou změnu a kolem primátora Svobody je bohužel jen jiná parta kmotrů – z Prahy 4 a 3, či z jiných vlivových skupin než za Béma. Odchod několika úředníků, jejichž pozice už byla stejně neudržitelná, příliš nezměnil systém řízení města. Pro mne bylo v listopadu 2010 zklamáním, že se ODS nepokusila využít šanci na svou revitalizaci v koalici s TOP 09, a to i bez primátora z ODS. Samozřejmě by se provalilo hodně průšvihů Bémovy éry, ale možná by to pomohlo, aby se prosadili noví nezkompromitovaní členové ODS, kteří samozřejmě uvnitř organizace existují, ale nemají v tomto klientelistickém systému šanci. ODS tehdy svou šanci promarnila, a i když se vloni Svobodovi podařil takový malý vnitrostranický převrat, při kterém si především on a pár věrných udrželi svou židli, tak v této koalici s TOP 09 nejsou věrohodní a nedokáží se změnit, aby byli tou ODS z počátku 90. let, která něco chtěla dokázat a které uvěřilo tolik Pražanů, samozřejmě i včetně mne.

Už před lety jste volal po tom, aby pražští zastupitelé nebrali statisíce za účast ve společnostech, kde má hlavní město majetkovou účast. Jak jste spokojen se současnou situací v této oblasti?

Díkybohu, že netrpíte ztrátou paměti jako bohužel mnoho jiných novinářů, kteří dnes s překvapením objevují, že by tomu tak mělo být a že ti noví radní navrhují úžasné věci. Ano, já to tehdy nemohl prosadit, protože jsem bral svým spolustraníkům jejich osobní benefity, které jim funkce přinášela. Byly to ovšem drobné proti tomu, kam se pašalíky vyšplhaly za Béma! Doba se přece jen změnila a dnes už je nepřijatelné, aby měl radní 10 milionů za rok z městských organizací!

Správa města je ale obecně strašlivě nenasytná a každé nové zastupitelstvo konzumuje víc a víc peněz, chce lepší vybavení, radní mají větší a větší fondy... Vrcholem bylo v koalici ODS – ČSSD dalších nejméně pět uvolněných – tedy na plný úvazek placených - předsedů zastupitelských výborů nad rámec tří povinných ze zákona. A jděte se projít po Nové radnici – tam, kde dřív sedělo přes stovku úředníků, je dnes pár radních a množství asistentů, sekretářek a poradců. Výkonní úředníci se často tísní v malých kancelářích v Jungmannově ulici a Nová radnice na Mariánském je poloprázdná. Aspoň že byla odložena stamilionová rekonstrukce této budovy, která byla plánována za Béma. Více pokory a skromnosti by prospělo nejen pražské politice a politikům. Ani v soukromém sektoru se tak velkoryse neutrácí, a to jsou vydělané peníze, ne přerozdělené daně.

Bém je největším zklamáním pražské politiky

Váš následník - Pavel Bém - vzbuzoval nejprve naděje, ale později nastalo velké vystřízlivění, které vyvrcholilo jeho odchodem z pražské radnice do sněmovny a tragikomickými odposlechy Mazánka s Kolibříkem, naznačujícími podivné vztahy mezi primátorem a podnikatelem, z nichž není dodnes zřejmé, kdo komu šéfoval. Překvapilo Vás to?

Pavel Bém je pro mne jedním z největších zklamání pražské politiky. Ještě v roce 2000 jsem jej považoval za naději, ale brzy ukázal pravou tvář... Trvalo víc než čtyři roky, než to začalo docházet mnoha Pražanům. Podlehl „ředitelské“ nemoci? Ti, kdo jej znali z mládí, tvrdí, že v něm ty negativní vlastnosti byly už tehdy, jen je dokázal tlumit. Čtyři roky v opozici na radnici mne přesvědčily, že s ním se nedá dělat slušná politika. Na jeho „velký flám“ z let 2002 až 2010 bude Praha ještě dlouho doplácet. A jestli jsem Jana Koukala po nástupu na jeho místo v listopadu 1998 označil za otce klientelismu v Praze, pak Pavel Bém dokázal proměnit klientelismus v Praze v systém.

Co by podle Vás měla ODS, nejen v Praze, ale i na celostátní úrovni, udělat, aby se jí vrátili zpět její voliči, nebo je už nenávratně na cestě stát se nedůležitou stranou bez šance mít větší vliv?

Tu šanci měla pražská ODS po volbách 2010, kdy mohla sklonit hlavu, přiznat chyby, zbavit se zkompromitovaných reprezentantů a zkusit se za čtyři roky proměnit systémově, uvnitř. V ODS je dost slušných členů, kteří ale nemají šanci prostoupit tím systémem nahoru a ukázat, že to jde i bez kmotrů a že politika je služba veřejnosti. Nejsem politolog ani věštec, abych odhadl, zda se ODS podaří zcela proměnit, „vrátit ke kořenům“ a současně zmodernizovat, zbavit postupně se rozmáhající xenofobně nacionální sektářské tendence.

Jste rád, že dnes už stojíte mimo politiku, nebo Vás mrzí, že nemůžete politický vývoj ovlivnit?

Mrzí mne, že nemohu ovlivnit ta rozhodnutí, o kterých si myslím, že vím často víc a lépe, než ti, kteří mnohdy rozhodují s jistotou nepolíbených. Nemrzí mne, že nemusím absolvovat někdy až ponižující stranické schůze a nemusím se potkávat s těmi, s nimiž bych si v soukromí ruku nepodal. Mrzí mne, že nemohu ovlivnit lepší budoucnost pro své děti a vnoučata. Není mi lhostejné, kde budou žít.

Evropští demokraté minuli správný okamžik

Nelitoval jste, že jste odešel z ODS a založil stranu Evropští demokraté, které se nepodařilo udržet si voličskou podporu?

Mnohokrát jsem si tu dobu přehrával, ale pokaždé jsem dospěl ke stejnému výsledku – v tehdejší době, s tehdejšími lidmi kolem a také se svou limitovanou ochotou se podrobit systému, který by mne mohl vynést na některé ze slibovaných postů, jsem neměl v ODS šanci. Změna „zevnitř“ nebyla tehdy možná a ani současný vývoj mne nepřesvědčil, že se něco změnilo.

ED jsem zakládal s cílem nabídnout pravicovou, proevropskou stranu 21. století, alternativu ODS, ale byli jsme od počátku existence – po skvělém výsledku v pražských volbách 2002 - zadušeni tehdejším ministrem financí Bohuslavem Sobotkou – nezákonným odpíráním vyplacení státního příspěvku za volby 2002 se mu podařilo nás tak limitovat v aktivitách, že jsme se nedokázali víc rozvinout po celé České republice. Až po parlamentních volbách 2006 byly všechny zadržené finance proplaceny, to jsme ale již přenechali místo kolegům. Bez transparentně získaných peněz nelze budovat celostátní politickou stranu. Bohužel jsme minuli správný okamžik, který se tehdy podařilo vystihnout Zeleným, a to také s finanční pomocí od německých Zelených.

Přesto ničeho nelituji, poznal jsem skvělé lidi, mnoho z kolegů z ED je dnes v komunální i celostátní politice - mám třeba radost z hnutí Starostové a nezávislí. Spojení se SNK se ukázalo být nefunkční, tam jsme doplatili na machiavelismus Josefa Zieleniece.

Neuvažujete o politickém comebacku? Není vhodný čas pro takové lidi jako Vy, kteří se navzdory vlivné funkci v politice neumazali a nemusí se bát, že na ně vypadnou ze skříně nějací kostlivci?

Never say never, jak říkají Angličané. Ale dnes se pět let živím ve své architektonické kanceláři, závisí na mně obživa dalších kolegů, máme i v dnešní složité době rozpracovaných hodně projektů, a to výhradě pro soukromý sektor; prakticky se ani nesnažím o veřejné zakázky, nemám na to žaludek. Je ovšem pravda, že ani v šedesáti nemám pocit, že bych nedokázal pomoci správným věcem. Nežene mne ale nikam potřeba se realizovat a počechrat si ego. Veřejná služba v uplynulých letech mne stála hodně sil a peněz, musím víc myslet na rodinu a na zadní kolečka. Zeptejte se mne znovu na podzim.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…