Důchodci u piva: Politici rozkradli celý stát. Seberte jim majetek

19.08.2012 20:26

REPORTÁŽ Výpravy ParlamentníchListů.cz po českých hospůdkách pokračují. U piva si na politiku všichni stěžují a důvěra lidí ve vládu je pryč. Nejinak tomu je i v Městci Králové ve Středočeském kraji. Štamgasti v restauraci Na Staré poště nevěří už nikomu.

Důchodci u piva: Politici rozkradli celý stát. Seberte jim majetek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

Na zdejší zahrádce sedí dva důchodci, Jirout a Hamáček, u pravidelného, odpoledního piva. O politice se nejdříve dvakrát bavit nechtějí a tváří se znechuceně, ale po chvíli si začnou stěžovat na to, co jim vadí.

Více reportáží ZDE

Důchodci u piva: Politikům sebrat majetek

„Politikům sebrat majetek, jde to od pěti k nule. Kde vzali všechny ty majetky, domy a auta? Vždyť to není možný. A ještě mají šoféry a diety. Kdo ví, co s náma bude, když to všechno rozkradou,“ obává se budoucnosti sedmasedmdesátiletý Jirout. Bojí se také toho, že už to nikdo nikdy nedá dohromady.
Myslí si to i Hamáček: „Teď Pospíšila vyhodili a nastrčili jiného ministra, asi se jim nehodil do krámu. Stejně to nemá význam a dobrej člověk se tam nedostane,“ tvrdí a dodává, že jeho důvěru už nemá nikdo z celé vlády.



„Ani toho Havla jsem nikdy neměl rád, byl nesympatickej a Klaus? Ten nám v devadesátých letech moc pomohl,“ říká s ironií v hlase a napije se piva.

U Vietnamců stojí rohlík polovinu

Zajímají je mnohem víc běžnější problémy, jako jsou obyčejné rohlíky. „Jak je možný, že tamhle u Vietnamců stojí rohlík korunu padesát a vedle v krámě tři koruny. Přitom jsou ze stejné pekárny. Nakonec nás cizinci obírají méně, než vlastní lidi,“ vysvětluje Hamáček.

Dojdou si pro další pivo a baví se o tom, jak jsou Vietnamci v krámě úslužní a nezabouchnou jim dveře před nosem chvíli před zavíračkou. „A jsou tam každej den od rána od pěti až do večera,“ chválí je Jirout.

Hamáček přikyvuje. Ptám se jich, kdo by měl být prezidentem a jestli ho půjdou volit. „Nepůjdu, je to jedno, kdo tam bude šaškovat,“ dodává Jirout. Důvěru už nemají v nikoho z vlády.

Všichni jsou stejní

„Jsou všichni stejní a když dostanou moc, i dobří se změní a jsme tam, kde jsme byli,“ dodává Hamáček. Nového prezidenta si Češi poprvé v přímé volbě zvolí už příští rok.

Mezi hlavní favority zatím patří Jan Fischer a Miloš Zeman. Lidé si ale budou moci vybrat z celé řady kandidátů. Svůj zájem o Hrad totiž projevili třeba i advokátka Klára Samková, šéfka Suverenity Jana Bobošíková nebo předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…