Zahraničí nám dává stopku na alkohol. Bude to hřeb do rakve Becherovky?

25.09.2012 15:30

Pomyslným hřebem do rakve nazývají čeští oficiální výrobci lihovin varování Evropské komise o zákazu dovozu našich alkoholických nápojů, na které se vztahuje prohibice. Karlovarská Becherovka či plzeňský Stock, ale i další, vyjadřují svoji nevoli.

Zahraničí nám dává stopku na alkohol. Bude to hřeb do rakve Becherovky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bar, ilustrační foto

To by mohlo mít dlouhodobé a existenční následky. Výrobci, kteří patří zahraničním společnostem a kteří mají v tuzemsku i zahraniční ekonomické úspěchy, jsou zděšeni současnou situací.

„Povolit jen prodej zahraničních lihovin je podpásovka pro tuzemské výrobce,“ říká zástupce  jednoho z významných producentů. Odevzdáváme veliké daně, zaměstnáváme české pracovníky, dlouhodobě zde investujeme. Naše odbytiště v zahraničí je především v sousedních státech. Ne ani tak v Rusku, kam spíše míří piva, ale v Polsku a na Slovensku.“ Právě tyto státy přitom jako první zakázaly prodej českých lihovin.

Když škodily jiné státy nám, naše ministerstva cenila zuby jako bezzubý králík

A jeden z malých obchodníků z Plzně, který si nepřál být jmenován, pokračuje: "Naše bezzubé ministerstvo zemědělství dovedlo v případech polské soli, polské zmrzliny nebo polských sušených vajec jen cenit zuby jak ratlík.“ Připomíná pak i například polské kuřecí maso a další výrobky, jež k nám proudily ze zahraničí, byť se ukázalo, že byly škodlivé.

„“Polské kuřecí maso rovněž. Jak se ty případy objevily, lidé to sami přestali kupovat – ale jen díky sdělovacím prostředkům. Ministerstvo si stěžovalo v Bruselu, a to bylo všechno. Razantně zakázat dovoz nebo prodej, se bálo, že to prý v Unii nejde. A tohle najednou jde? Samozřejmě, tady jsou mrtví lidé, ale víme my, jaká svinstva se v těch polských výrobcích nacházejí?  Posypová sůl v potravinách je nakonec zdravá nebo co? Kyselina mravenčí v zelí a okurkách a další a další případy. My to ale nezakážeme, jen se to na úkor malých obchodníčků stáhne z prodeje. Takže já to koupím od velkoobchodníka, to pěkně zacáluju a pak to nesmím prodat. Problém je na mně a já jsem ten nejhorší. Stát řekne, že to bude kontrolovat, ale to už je pozdě..,“stěžuje si dál drobný obchodník ParlamentnímListům.cz. A čeští výrobci mu přikyvují.

V unii je někdo rovnější

„Nevíme, jestli Bruselu někdo něco vysvětloval ještě před tím, než to projednávala Evropská komise,“ říkají výrobci. „Obáváme se, že asi jen vágně, a nebo vůbec ne.“ „Co dělají naši europoslanci? Co dělají ta česká různá obchodní a podnikatelská zastoupení v Bruselu, co dělají česká centra nebo ambasády,“ táží se naši občané. „Medializace alkoholového problému z české strany do zahraničí je příšerná,“ říká pro ParlamentníListy.cz jeden z expertů na zahraniční média.

„Francouzský a německý tisk i televize  přebírají zprávy z našich sdělovacích prostředků. Nevím, kdo kam posílá nějaké tiskové zprávy, ale obávám se, že buď někomu do spamové schránky nebo raději nikam. Evropa i zámoří ukazuje, jak je Česká republika zaskočena, nepřipravena. Jako milosrdenství se přijímá pomoc v podobě protiléku z Norska a nyní i ze Švédska.  Že by někdo žádal o pomoc v podobě  třeba mobilních laboratoří, to jsem neslyšel. My asi zvládneme všechno – ale časem, pozdě, s ostudou a tak trochu haškovsky…“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…