Náměstek středočeské hejtmanky: Žádná strana si nemůže být jistá svými politiky

07.10.2012 6:58

ROZHOVOR: Tvrdí, že středočeská ČSSD rozkladla kraj, ale měla by si zamést ve vlastních řadách, uvedl starosta Nymburku a náměstek středočeské hejtmanky Miloš Petera na adresu Heleny Langšádlové z TOP09 po zatýkání na ministerstvu práce. Kromě jiného si myslí, že vláda hází dluh republiky na lidi a podnikatele. O tom, co říká na atentát na prezidenta, zatýkání politiků i otravy methanolem, si s ním povídaly ParlamentníListy.cz.

Náměstek středočeské hejtmanky: Žádná strana si nemůže být jistá svými politiky
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

 


Jaký je váš pohled na atentát airsoftovou pistoli na prezidenta republiky Václava Klause?


Mě dost šokovalo, že je možné dostat se k prezidentovi  tak blízko bez zásahu ochranky, kterou by měl mít. Je nejvyšší ústavní činitel a musíme mu zajistit ochranu, jakou potřebuje. Nemůžeme takovou situaci bagatelizovat, protože za chvíli to nemusí být pistolka, ale pistole. Považuji to za absolutní selhání bezpečnosti a ochrany prezidenta.


A co zatýkání na ministerstvu práce a sociálních věcí?


Vidím na tom jednu pozitivní věc, už jsem myslel, že citát Davida Ratha se mnou to začalo a se mnou to skončilo, bude pravdivý. Jsem rád, že to tak není, padni komu padni. Je to velmi nemilé, protože se to dotýká kruhů politiky a v kontextu znechucení lidí politikou zatýkání na ministerstvu určitě nepřidá. 
Co se týká TOP 09, vidím paralelu v tom, jak paní Langšádlová (jednička na hejtmanku Středočeského kraje Top09 – pozn.red.) tvrdí, že středočeská  ČSSD rozdkladla kraj. Tady vidím, že je potřeba si udělat pořádek ve svých řadách. Nechci být jízlivý, ale tady je příklad, že žádná strana si nemůže být jistá svými lidmi a byl bych zdrženlivý v projevech o druhých politických stranách.


Jak vnímáte situaci s otravami metylalkoholem? Souhlasíte s opatřeními, které vláda zavádí v souvislosti s končící prohibicí? Domníváte se, že budou prospěšná? Mám na mysli například nové kolky či „rodný list“.


Byl jsem u toho, když se svolala bezpečností rada kraje, věnovali jsme se tomu jako čtvrtý kraj v zemi. Vnímali jsme to jako závažné. Na druhou stranu historie nás naučila, že restrikce takového formátu vede k další ilegalitě. Netvrdím, že nebylo potřeba udělat zásadní kroky, ale šlo o selhání kontrolních mechanismů ve velmi kritickéoblasti. Jde také o selhání ministerstva financí a celní správy.


Co se týká opatření, vláda to všechno hodila na prodejce. Velký supermarket se s tím vypořádá,ale malí prodejci se musí zabývat papírováním a ohrozí tak podnikání mnoha lidí. Je sám zaměstnaný a ještě musí dělat papírování devět hodin denně. Tudy cesta až tak nevede, ochrana ano, restrikce, ale neházet to na prodejce.


Co je podle vás příčinou stále častějšího využívání prezidentova práva veta k zákonům, kdy naposledy vetoval i důchodovou reformu? Jde o nedostatky v reformách, nebo v tom vidíte jiné úmysly? A souhlasíte s ním?


Já se domnívám, že se prezident už nějakou dobu rozchází s vládou na základních tématech reformy a já mu musím dát v hodně věcech za pravdu. To není reforma, ale přeházování na lidi, hlavně ve výdajové složce vidím velké rezervy. Souhlasím s prezidentem, věci se řeší expo a nejsou strategické do budoucna, nejsou konzultovány s opozicí a není shoda v důležitých věcech. Je potřeba ji najít, aby se reformy nemusely každé čtyři roky předělávat podle toho, kdo bude u vlády. 


TOP 09 a ODS slibovaly voličům, že nebudou zvyšovat daně, přitom během jejich vlády se daní zavedlo či zvýšilo více než deset a zdaleka ještě není konec, protože zatím neschválený daňový balíček přináší další zvýšení daní. Nebyl to podle vás podvod na voliče, když vláda dělá opak toho, co slíbila?
Já jsem velmi konsternován tím, že pravicové strany dělají levicovou politiku, ale je to způsobeno velkým deficitem rozpočtu a tím, jak řeší výdajovou sloužku. Řeší problém na úkor nás lidí a pondikatelů, protože peníze jim chybějí. Zadali si jedno číslo: dluh pod tři procenta hrubého domácího produtku, ale plní to jen z jedné strany. Musíme dělat prorůstové programy.


Kalouskovo ministerstvo je ve spirále, zvyšuje daně, ale lidé méně utrácejí.  Zda jde o podvod na voliče, vyhodnotí až nové volby, nespokojenost lidí je veliká, protože nemají sociální jistoty a vláda jim je nedává. V tomto aspektu je to podvod na voličích.


Jak vidíte zavedení sKarty?


V kontextu zavření náměstka ministra práce to dobrý nápad nebyl. Samozřejmě musíme rozlišovat lidi, kterým je šedesát let a kterým je osmdesát. Odběratel by si měl vybrat, pro mnoho lidí je problém mít kartu na vybírání peněz. Mělo se to diferencovat podle potřeb a ne strikně. Pro starší lidí to dobře není.


V souvislosti se zatčením Ratha jste se stal novým předsedou středočeské ČSSD. Co je vaším cílem? A jakým způsobem jste se snažil změnit poměry na radnici, jež dávaly prostor pro korupci?


Samozřejmě můj cíl je a zodpovídám za volební kampaň a celé dění, uspět ve volbách a obhájit pozice.  To je můj cíl a udělali jsme hodně kroků, abychom se zprůhlednili. Audity výběrových řízení, které by mohly být problémové, zjistili jsme závažné pochybení i předražení. Zrušili  jsme výběrová řízení losovačkou a vyhlásili otevřené soutěže. Rozhodovat o nich bude už nová rada.


Chtěli jsme se otevřít veřejnosti, věřím, že voliči nám dají za pravdu, že za Davida Ratha jsme udělali také mnoho pozitivního. Ne všechno bylo špatně. Jezdím po kraji a vidím, co se kde udělalo z krajských peněz. Stopa Rahta je tu  vidět a ne všechno bylo špatné.


Velkým problémem Středočeského kraje je doprava. Jakým způsobem se snažíte situaci řešit?


Za naše fungování během čtyř let šlo do silnic pět a půl miliardy korun, je to hodně peněz, ale Středočeský kraj je specifický nejhustští sítí silnic i železnic a peněz je potřeba hodně. Rozhodnutí odloženého financováni je vidět, protože se díky němu hodně staví. 

Miloš Petera se narodil 14.března 1958 v Hradci Králové. Vystudoval Střední průmyslovou školu chemickou v Pardubicích a pak i Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Po vojne začal jako provozní technik nymburského cukrovaru a později jako jeho výrobně-technický náměstek. Dosud je ředitelem Vak a.s. Od roku 2002 do roku 2010 byl Nymburským místostarostou a v letech 1998 až 2002 zastupitelem města. Je předsedou nymburské části sociálních demokratů, předsedou představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Nymburk a soudní znalec v oboru ochrany přírody. Je ženatý a má dvě dcery.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…