Vedení města strká hlavu do písku. Ale strašení není řešení, říká o kritice problematického rozpočtu Liberce ODS

09.11.2012 15:12

Podle opoziční Změny pro Liberec hrozí Liberci v příštím roce bankrot. Vedení města problémy s financemi tak černě nevidí. ODS kritizuje jak vládní koalici, tak Změnu. „Vedení města se řídí nerealistickým rozpočtem, který počítá například s prodejem letiště. Změna nenabízí žádné řešení,“ domnívá se Štěpán Křeček, místopředseda libereckých občanských demokratů.

Vedení města strká hlavu do písku. Ale strašení není řešení, říká o kritice problematického rozpočtu Liberce ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Změna ústy svého ekonomického experta Jaromíra Baxy upozornila na fakt, že Liberci hrozí v první polovině roku finanční kolaps, který může vyústit ve vyhlášení nucené správy nad městem. Primátorka města Martina Rosenbergová (ČSSD) však tvrdí, že do tak hluboké krize se Liberec nedostane. „Ale příští rok bude těžký,“ připustila. Ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům) považuje Baxova slova za nezodpovědná a neadekvátní. V žádném případě to na insolvenci podle něj nevypadá. 

Vedení města se řídí nerealistickým rozpočtem, tvrdí ale i ODS

Činnost vedení města v souboji s nepříznivě se vyvíjející ekonomickou situací se nelíbí ani občanským demokratům. Ti loni v květnu umožnili vznik současné městské koalice (ČSSD, Liberec občanům, exVV a Unie pro sport a zdraví), ale jsou v opozici. „Již dlouhé měsíce poukazuje ODS na problematické hospodaření s rozpočtem Liberce. Vedení města není schopno tvořit účinná rozpočtová opatření a stále se řídí nerealistickým rozpočtem, který počítá například s prodejem letiště,“ vysvětluje místopředseda libereckých občanských demokratů Štěpán Křeček. Nedostatečně podle něj reagují i na zhruba 14 % propad daňových příjmů Liberce oproti předkrizovým letům a místo hledání řešení strkají hlavu do písku.

Křeček ale nesouhlasí ani s vyjádřením Změny. „Opakují fakta, na která ODS upozorňuje již dlouho,“ říká. Připomněli, že město má nerealisticky nastavenou příjmovou část rozpočtu, posouvá splatnost faktur, neřeší problémy při splácení revolvingového úvěru. „Po tomto výčtu jsem byl zvědavý, jaké recepty na řešení těchto problémů Změna nabídne. Bohužel jsem se však žádné nedozvěděl. Po obecném lamentování a zkresleném popisu minulosti byl pouze vylíčen katastrofický scénář o nucené správě a bankrotu města,“ zmiňuje.

Slova o bankrotu jsou přehnaná

„Každý, kdo se alespoň trochu vyzná v rozpočtech, ví, že současnou situaci nesmíme podceňovat. Na druhou stranu slova o bankrotu jsou naprosto přehnaná a dávají podobný smysl jako kanón při lovu vrabců,“ uvádí Křeček. 

Podobné výroky podle něj město poškozují ještě více, než když jeho vedení strká hlavu do písku. „Budeme-li totiž mluvit o hrozbě bankrotu města, zvyšujeme tím nedůvěru partnerů města, což komplikuje vyjednávání o možnostech financování. V konečném důsledku tak podobná vyjádření mohou negativně působit na výši úrokových sazeb a město mohou stát spousty peněz,“ domnívá se.

„Chtěl bych proto zástupce Změny požádat, aby nezhoršovali současnou situaci města a nevytvářeli umělé problémy. Zkuste se raději, jako ODS, zamyslet nad konkrétními návrhy, které by městu mohly pomoci. Jsem přesvědčen, že není čas na strašení, místo toho se pokoušejme předkládat řešení,“ dodává Křeček.

V divadle panuje napjatá atmosféra

Špatnou finanční situaci Liberce si uvědomují hlavně v Divadle F. X. Šaldy, které z libereckého rozpočtu získává ročně 65 milionů. „V divadle je napjatá atmosféra. Všichni si uvědomují, že v případě škrtů jsme první na řadě,“ obává se divadelník Petr. Je podle něj dobře, že se odvrácení ekonomického kolapsu snaží řešit i ODS. „Je ale si třeba připomenout, že tady vládla dlouhá léta a nasekala dvoumiliardový dluh, který je teď balvanem, který Liberec potápí v nelehkých časech,“ konstatuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…