Doktorka Samková varuje Zemana: Situaci s médii podcenil, už je to jinak

19.03.2013 8:51

Prezident Miloš Zeman podceňuje situaci, když ze všeho špatného viní novináře. ParlamentnímListům.cz to řekla Klára Samková. Je třeba hledat zájmy vlastníků médií a těch, kteří v médiích inzerují. Skuteční novináři prý už prakticky neexistují, jsou to pouze zaměstnanci médií. Samková také prozradila, že týdně dostává desítky výhrůžných zpráv, kdy jí hrozí i smrtí.

Doktorka Samková varuje Zemana: Situaci s médii podcenil, už je to jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

S jakými pocity Samková sledovala sociálnědemokratický sjezd a jak ho vnímá? „Ze sjezdu jsem si odnesla to, že k žádným změnám nedošlo a celkově bych dojem ze sjezdu shrnula ve smyslu: těšíme se na Ježíška, netradičně bude zřejmě příští rok v květnu na parlamentní volby. Žádný další zásadní programový krok mi z toho nevyplynul. Jako přínos vidím Alenu Gajdůškovou jako přínos,“ hodnotí advokátka.

ČSSD prý zůstává ideově sterilní

„Ale že by tam došlo k nějakému ideovému posunu, kdy by někdo přišel s myšlenkou, jak řešit nelehkou situaci, tak v tom smyslu byl sjezd mimořádně ideově sterilní,“ je přesvědčena v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz.

Podle ní je zcela evidentní, že Miloš Zeman je i nadále faktickým předsedou sociální demokracie. „A myslím, že naprostá většina členů to tak i vnímá a koneckonců to dosvědčuje skutečnost, že byl odstraněn Jiří Dienstbier. Ten panu Zemanovi po chuti evidentně není. Otázkou je, zda dojde ke slučovacímu sjezdu SPOZ a ČSSD nebo jestli se to bude řešit jinak, třeba faktickým zánikem SPOZ a přejitím členů do sociální demokracie. To ale vidím jako formální marginálie,“ sděluje.

Žádní novináři tu prakticky nejsou, jsou to zaměstnanci médií

„Pokud jde o projev prezidenta a jeho slova o médiích, myslím si, že se pan prezident mýlí. Vzniklou situaci totiž podceňuje. Spočívá to v tom, že prezident za všechno viní novináře. Ti ale za vzniklou situaci nemohou, protože žádnými novináři nejsou. Skutečných novinářů je velmi, velmi málo. Všichni ostatní jsou zaměstnanci médií, což je velký rozdíl,“ analyzuje Samková.

Prezident prý ulpěl na zastaralé koncepci, že úlohou médií je přinášení informací. „Nikoli. Média tu jsou proto, aby svým vlastníkům přinášela zisk! V tomto směru samozřejmě média plní úlohu, kterou po nich chtějí jejich majitelé. Tedy vytvoření zisku za co nejmenších nákladů. Musí zachovávat čtenost, aby se prodávala inzerce a při tom zároveň, aby byly náklady co nejmenší,“ popisuje dále fungování dnešních médií.

Intelektuálové a jejich petice: Netuší, jak se točí zeměkoule

„Kdo ale médii skutečně vládne? Zdálo by se, že médiím vládnou jejich majitelé. To také není pravda. Médii vládnou ti, kteří médiím přinášejí zisk a to jsou bez pochyby reklamní agentury. Ty tam nakupují reklamní prostor a tím určují obsah daného média. Není přece možné, aby média kritizovala toho, na kom jsou sama závislá,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Klára Samková.

Z toho hlediska je přesvědčena, že prezident Zeman hluboce podcenil situaci. „Bohužel mi proto přijde směšná i iniciativa našich intelektuálů a jejich petice. Právo zná něco, čemu se říká páchání trestného činu na nezpůsobilém předmětu. Například to lze vysvětlit tak, že mrtvolu nemůžete zavraždit. Stejně tak nemůžete nařknout prezidenta, že zbavuje média nezávislosti, když média už dávno nezávislá nejsou! Jestli toto naši intelektuálové nejsou schopni pochopit, tak je mi to hluboce líto, ale pak netuší, jak se točí zeměkoule,“ vzkazuje autorům petice.

Co Klára Samková od nového prezidenta očekává? „Nic. Vše pro mě bude překvapením, protože je to funkce, která je i pro něj zcela nová a on se poprvé dostal do pozice, v níž je zcela nezávislý. Jak ho tak znám, bezpochyby bude této své nezávislosti využívat. Jakým směrem, to si vůbec nedovedu představit,“ uvádí advokátka.

Týdně dostává výhrůžné maily

Ta před časem poskytla ParlamentnímListům.cz obsáhlý rozhovor, v němž se hluboce zamýšlela nad romskou problematikou a jejím neřešením ze strany jak českých vlád, tak různých nevládní organizací. Některé problémy se nebála pojmenovat velmi expresivně. Žádnou diskusi to však podle ní nerozpoutalo. „Alespoň se neobjevilo nic v pro mě viditelné formě. Nepřekvapuje mě to, protože tu mají lidi na romskou problematiku ustálený názor, který je nesprávný či neúplný a nic to nemůže změnit,“ míní.

A obdržela bouřlivé reakce či výhrůžky? „Dostávám každý týden desítky urážlivým mailů včetně výhrůžek zabitím, takže je to pro mě standardní situace, kterou řeším běžným způsobem a to odvelením zprávy do spamového koše,“ uzavřela Klára Samková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…