Ani ruku nám nepodal, nadává na Zemana žena, která si dopisuje s Kajínkem

13.09.2013 8:35

JINÝMA OČIMA Nejdřív projevoval Miloš Zeman o rozporuplný případ Jiřího Kajínka obrovský zájem, pak se odmlčel. Za to se na prezidenta zlobí trojnásobná matka Jindřiška Veselá, která si s nejznámějším vězněm současnosti dopisuje dvakrát týdně. Proto vyzývá všechny obyčejné lidi, aby politikům o svých trápeních napsali.

Ani ruku nám nepodal, nadává na Zemana žena, která si dopisuje s Kajínkem
Foto: repro Youtube.com
Popisek: Doživotně odsouzený Jiří Kajínek

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

„Než se stal Miloš Zeman prezidentem, projevoval o Jiřího Kajínka nebývalý zájem. Člověk mu věřil, že se tím bude zabývat. Ať nyní dokáže svou dobrou vůli a udělí mu milost ještě před volbami,“ vyzývá Jindřiška Veselá z Prostějova. Za tuzemského nejznámějšího vězně oroduje skoro pořád, ale nikdo ji moc neposlouchá.

Přemítání o Zemanovi

Když jí na to člověk namítne, že prezident označil milosti a amnestie za feudální přežitky, Veselá odpoví: „Nicméně mělo by se to vyřešit. Každého to zajímá a Hrad by se k tomu měl postavit čelem. Když se chce a je dobrá vůle, tak jde všechno a během života lze své názory přehodnotit. Jde o komunikaci s obyčejnými lidmi, kterým by měl naslouchat i prezident. Na druhou stranu se bojím, že se většina korespondence k prezidentovi ani nedostane, takže nemá informace z první ruky. Od hlavy státu bych si ale přála přímou a férovou komunikaci.“

Za Milošem Zemanem se dokonce vydala za Kajínka orodovat s desetiletou dcerkou Wendy. „Neměla jsem peníze na cestu, takže jsem oslovila jednoho souseda, jenž mě zavezl do Olomouce, kde byl pan prezident. Viděla jsem ho před muzeem a prosila přes ochranku o pět minut, ale nebylo to možné. Jen jsme si zamávali. Ani nám nebyl schopen podat ruku. Desetiletá dcerka mu pak psala, že ho prosí o milost pro Kajínka, ale nic se nestalo. Zklamal nás, měly jsme o něm lepší mínění,“ podotýká.

Kajínkova kamarádka

Matka dvou dcer a syna z Prostějova si s Jiřím Kajínkem odsouzeným na doživotí dopisuje každý týden dvakrát. Nicméně s ním korespondují i její děti. Posílají mu ke kontrole třeba své úkoly anebo mu kreslí obrázky. Prý se tím vězeň, jehož život inspiroval k natočení celovečerního filmu Kajínek, drží ve spojení s realitou. „Byla bych ráda, kdybych se s ním mohla setkat osobně, abychom si řekli více věcí. V únoru jsem tam byla s dětmi. Postavili jsme mu pod Mírovem sněhuláka svobody a předala jsem dopisy pro něj vychovateli,“ říká Veselá.

„S Kajínkem jsem kamarádka a vzniklo mezi námi přátelské pouto lidskosti. Nejsem žádná fanynka, která by do něj byla zamilovaná anebo jinak poblázněná. Je to o čirém člověčenství. To jsem psala i prezidentovi, že chci, aby se člověčenství mezi nás vrátilo. Jdete po ulici a lidé se nenávidí. Dokonce se na sebe bojí usmát, poplácat se po rameni. Strašně mi to chybí, ta fajn pohoda. Zmizelo to, protože každý se honí za penězi a nerozhlíží se kolem sebe,“ doplňuje.

Po volbách účty

„Sluníčkový den přeji,“ zní její pozdrav. Nicméně kolem sebe stále potkává lidi bez nálady, kteří nemají chuť jít k volbám. „Současná politická situace je špatná. Kolikrát si lidi zanadávají, ale nevystoupí z řady, nenapíší dopis na vládu nebo na Hrad, aby politici věděli, že nejsme mlčící stádo. Volby jsou šíleným maratonem za koryty a strany se předhání, která nabídne zdarma pivo či guláš, a potom za vše rozdají mastné účty. Politika by ale měla být o lidskosti, toleranci a vstřícnosti,“ vysvětluje. Podle ní by obyčejní lidé měli psát politikům o svých starostech, aby zákonodárci zůstali stát rovnýma nohama na zemi.

Další šanci však nechce jen pro nejznámějšího vězně Kajínka, ale i mnoho dalších si prý zaslouží při klopýtnutí podržet. „Proč dal Klaus amnestii svým kamarádům a zaretušoval své hříchy. Šanci by mělo dostat mnohem víc lidí, snad kromě vrahů dětí a žen. Trápí mě to a zlobí, protože si druhou šanci zaslouží,“ dodává Jindřiška Veselá s tím, že by si ráda ještě letos vyjela s dětmi a kamarádem Jiřím Kajínkem na výlet na Karlštejn anebo by se všemi dohromady ráda oslavila Vánoce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…